www.wimjongman.nl

(homepagina)

Studio See: 038 - Niet aanstootgevend

Door Bob O'Dell op 25 februari 2019

Met de wereld is niet alles in orde. We hebben een ernstig probleem dat alles doordrenkt.

Strafbare feiten!

Hoewel dit onderwerp gemeenschappelijk is voor de menselijke toestand, heb ik niet de mogelijkheden om er in het algemeen over te spreken, daarom wil ik mijn opmerkingen beperken tot degenen die volgelingen zijn van Jezus/Yeshua.

Ik geloof dat de vijand in alles een tweefasentactiek heeft. De eerste fase in de tactiek is om ons te weerhouden van het kennen van de waarheid.

Ik zou bijvoorbeeld willen zeggen dat het kwaad van de Vervangingstheologie een waarheid is die de vijand liever niet kent, maar ook nooit als zonde zal erkennen, en op geen enkele manier berouw over wil tonen.

Maar als we de waarheid over iets moeten leren kennen, of het nu gaat om een kwaad als de Vervangingstheologie, of iets goeds zoals de Joodse wortels van ons geloof, de tweede fase in de tactiek is aanstoot nemen aan anderen die ons standpunt niet delen.

Stel dat een christen bijvoorbeeld leert hoe pijnlijk het symbool van het kruis van Christus is geweest in de geschiedenis van het Joodse volk. Stel, je bent deze christen en je neemt de beslissing dat je op je volgende reis naar Israël geen kruis op de buitenkant van je kleren gaat dragen. Je spreekt met de leider van je reisgezelschap en suggereert dat anderen misschien ook graag afzien van het zichtbaar dragen van hun kruis. Laten we zeggen dat in dit geval de leider van de reisgroep niet alleen niet bereid is om dit als eis te stellen, maar hij/zij u zelfs niet zal toestaan dat u de groep op de hoogte stelt van uw persoonlijke overtuiging. Op dit punt komt de secundaire tactiek van de vijand op gang en wordt u verleid door de vijand, of zoals de Joden zouden zeggen, door de boze neiging (Yetzer Harah) om een overtreding te begaan.

Dit voorbeeld is hypothetisch, maar het is echt een klein voorbeeld van een veel groter probleem dat op meer manieren voorkomt dan we kunnen tellen. Hier zijn enkele grotere overtredingen:

Zodra een overtreding is begaan aan elke kant, is dit een vijandelijke hefboomwerking voor groot kwaad. Zoals het geschreven staat.

Zie erop toe dat niemand achteropraakt in de genade van God, en dat er geen enkele wortel van bitterheid opschiet en onrust veroorzaakt zodat daardoor velen bezoedeld worden. Hebreeën 12:15 (HSV)

Maar als we ons er op zijn minst van bewust zijn dat dit een grote tactiek van de vijand is, dan hebben we tenminste de kans om het te zien aankomen, en te weigeren om zelf de giftige wortel te laten opschieten.

Niet aanstootgevend

Maar hoe voorkom je dat je in de valkuil van deze overtreding valt, als het maar al te vaak om ons heen gebeurt, vooral in de kringen van degenen die Yeshua volgen?

Ik zal je de weg vertellen dat mij geholpen heeft. Merk op dat ik zei: geholpen, niet opgelost! Het was te beseffen dat Jezus/Yeshua niet te kwetsen was.

Heb je dat ooit geleerd? Ik niet. Maar ik was op een bruiloft in 2017 en had het sterke gevoel dat de problemen waar een van de aanwezigen mee te maken had, de noodzaak was om bepaalde mensen te vergeven die hem in het verleden onrecht hadden aangedaan. Ik sprak met hem over het belang van de bereidheid om te vergeven met de verzen die onmiddellijk na het gebed van de Heer volgen:

Want als u de mensen hun overtredingen vergeeft, zal uw hemelse Vader u ook vergeven. Maar als u de mensen hun overtredingen niet vergeeft, zal uw Vader uw overtredingen ook niet vergeven.. Matteüs 6:14-15. (HSV)

Net toen zei de vader van de bruidegom, die toevallig in de buurt stond:

"Dat klopt, en wist je dat Jezus nooit een overtreding heeft begaan? Hij was niet aanstootgevend! Hij zei verder: "Ik heb er net een goed boek over gelezen van Brant Hansen."

Wat is het verband? Weigeren om te vergeven is een voorbeeld van, zo niet het hart van het doen van een overtreding tegen iemand anders.

Zodra de vader van de bruidegom die opmerking maakte over het feit dat Jezus nooit een overtreding heeft gedaan, herinnerde ik me onmiddellijk een verhaal dat vijfentwintig jaar eerder was gebeurd. Een vriend van mij in de kerk had een diepgaande ervaring met de Heilige Geest, waar hij tijdens zijn verblijf in de kerk als het ware "ingehaald" werd in de hemel. In onze kleine groepsbijeenkomst later die week deelde hij wat er met hem gebeurd was: vóór hem stond Jezus, die hem begroette met de meest uiteenlopende soorten vruchten en groenten van de aarde, prachtig verspreid op tafels met glanzend witte tafelkleden. Jezus stak zijn handen uit naar de dichtstbijzijnde tafel en gebaarde naar mijn vriend, of hij wel van dit voedsel zou willen genieten? Ik kan me niet herinneren of hij zei dat er fruit of groenten op die tafel stonden. Hoe dan ook, wat verbazingwekkend was, is dat mijn vriend tegen Jezus zei: "Ik wil helemaal niet weten wat er op deze tafel ligt! Ik zou graag iets anders willen! Mijn vriend was een beetje kort in zijn reactie, en zei zelfs niet eens "Alstublieft!" Maar het deel van het verhaal dat ik me het meest herinner, was zijn beschrijving van wat Jezus daarna deed. Hij zei dat Jezus zich eenvoudigweg naar een andere tafel keerde, zonder het minste aanstoot te nemen, en zei: "Nou, hoe zit dat hiermee? Zouden deze beter zijn?

Toen hij die avond deze ervaring vertelde, vertelden verschillende van ons hem dat: "Bent je gek? Weet je niet dat je je neus optrok naar Gods eigen creaties? Waarom heb je niet op zijn minst iets geprobeerd dat je werd aangeboden? Waarom sprak je er niet vriendelijker over! Het enige wat onze vriend kon zeggen was: "Het leek er niet toe te doen."

Dus toen ik dat gedenkwaardige verhaal combineerde met de titel van het boek, 'Niet aanstootgevend', realiseerde ik me opeens dat ik het boek helemaal niet hoefde te lezen. Het enige wat ik hoefde te doen was teruggaan en de evangelieverhalen met een nieuw oog te lezen: lees ze met de visie dat wat Jezus/Yeshua uitdrukte nooit een bijproduct van een persoonlijke gekwetstheid was, het was gewoon het beste antwoord voor de situatie.

Als je dat doet, beloof ik je dat het je perceptie op niet geringe wijze zal veranderen. In plaats van het zien van belediging en "rechtvaardige woede", zul je een heleboel meer liefde zien.

Conclusie

Met de wereld is niet alles in orde. We zijn doordrongen van overtredingen. We kijken toe hoe mensen niet alleen aanstoot nemen, maar ook nieuwe manieren en redenen bedenken voor het doen van overtredingen tegen anderen.

In het licht van het huidige kwaadaardige tijdperk is ons enige antwoord het tegenovergestelde. Mogen we allemaal Gods genade vinden om ons te verzetten tegen beledigingen, totdat we misschien op een dag ook een liefde bereiken die zelf altijd aanwezig en niet aanstootgevend is.

Shalom.

Bron: Studio See: 038 – Unoffendable