www.wimjongman.nl

(homepagina)

Nepnieuws en vrije meningsuiting

Door Hal Lindsey - 17 december 2019

De strijd tegen "nepnieuws" is een oorlog geworden tegen de vrijheid van meningsuiting. Veel landen, met name in Europa en Azi├ź, hebben nu wetten die bedoeld zijn om onnauwkeurige nieuwspresentaties te elimineren. Maar deze wetten hebben de deur geopend voor de onderdrukking van legitieme politieke kritiek en meningen.

Wenzel Michalski, de Duitse directeur van Human Rights Watch, sprak onlangs over de valse Duitse nieuwswet. Hij zei: "Het is vaag, overdreven, en verandert particuliere bedrijven in overijverige censuur om grote boetes te vermijden, waardoor gebruikers geen gerechtelijk toezicht of recht op beroep meer hebben."

Net als in Duitsland heeft de valse nieuwswet in Frankrijk de situatie alleen maar erger gemaakt. De Franse rechters kunnen nu de onmiddellijke verwijdering bevelen van wat zij tijdens verkiezingscampagnes als verkeerde informatie beschouwen.

Rusland heeft eerder dit jaar een wet aangenomen die hoge boetes oplegt aan degenen die alles wat de autoriteiten als nepnieuws beschouwen, verspreiden. Hun wet beboet ook iedereen die online "schaamteloos gebrek aan respect" toont voor de regering. Individuen kunnen een boete krijgen van meer dan 6000 dollar.

In alle gevallen gebruikten mensen die de vrijheid van meningsuiting wilden beperken de angst voor vals nieuws om de wetten aangenomen te krijgen. De Europese Unie gaat nog een stap verder. Ze hebben een nepnieuwswaarschuwingssysteem ontwikkeld. Het identificeert het zogenaamde valse nieuws, geeft die informatie door aan andere regeringen en zet online platforms onder druk om dergelijke inhoud te verwijderen.

De waarheid is absoluut. Maar alleen mensen weten niet alles. Ooggetuigen van dezelfde gebeurtenis kunnen heel verschillende verhalen hebben over wat ze gezien hebben. Academici in dezelfde discipline zijn het vaak volledig oneens over de feiten die ze proberen te interpreteren. In een democratie beslissen de mensen uiteindelijk zelf. En ze beslissen niet alleen hoe de feiten geïnterpreteerd moeten worden. Ze beslissen welke feiten ze zullen geloven en welke experts ze zullen vertrouwen. Als een regering deze dingen voor hen beslist, is die regering geen democratie meer.

De Amerikaanse grondwet verdedigt het recht op vrije meningsuiting in het eerste amendement. Om die reden kan de Amerikaanse regering de meeste toespraken niet direct reguleren. Maar velen in Amerika zijn van plan om manieren te vinden om het Eerste Amendement te omzeilen. Zij hebben een strategie vastgesteld die vergelijkbaar is met die van de Europese Unie: enorme druk op dienstverleners en sociale-mediaplatforms.

Facebook-directeur Mark Zuckerberg vertelde de Washington Post: "Mensen maken zich zorgen, en ik maak me ook grote zorgen over een uitholling van de waarheid. Tegelijkertijd denk ik niet dat mensen willen leven in een wereld waarin je alleen maar de dingen kunt zeggen waarvan de technische bedrijven beslissen dat ze voor 100 procent waar zijn.

Dat zou geen controversieel standpunt moeten zijn. Maar miljoenen mensen waren woedend toen ze het hoorden. De overheid kan het woord niet beperken, dus deze mensen hopen hun ideologische tegenstanders het zwijgen op te leggen door gebruik te maken van particuliere bedrijven. Sommigen in de regering willen technische bedrijven lastigvallen om alle toespraken die als politiek incorrect kunnen worden beschouwd, te onderdrukken. En als de federale regering je wil intimideren, kan dat voor iedereen intimiderend zijn. Het lijkt te werken. We horen steeds weer van organisaties, mensen en meningen die verder naar beneden worden geduwd in de resultaten van zoekmachines, die niet in staat zijn om te adverteren, of die verbannen worden van verschillende sociale media platforms.

Het frustreert iedereen om schaamteloos valse informatie te horen of te lezen die als waarheid wordt verteld. Maar pogingen om nepnieuws te reguleren lopen steeds weer tegen dezelfde problemen aan. Wie bepaalt welk nieuws nep is en wat niet? Iedereen heeft een mening. Wiens mening zou alle andere moeten vervangen?

Voor christenen is dit een wereldwijd probleem. Het Evangelie wordt niet als politiek correct beschouwd. Sommige mensen met macht zien de boodschap van Jezus als een bedreiging voor hun macht. Andere landen worden geleid door mensen die het evangelie als gevaarlijk voor de samenleving zien.

We moeten opkomen voor de vrijheid van meningsuiting. Belangrijker nog, we moeten het evangelie op alle mogelijke manieren met helderheid en liefde verkondigen. We moeten goede rentmeesters zijn van de vrijheden die we hebben, zolang we die vrijheden nog hebben.

Bron: The Hal Lindsey Report | Hal Lindsey