www.wimjongman.nl

(homepagina)

De bal ligt bij Lieberman

Opinie: Een meerderheid van de Israëliërs zou graag zien dat de ultra-orthodoxe zouden deelnemen aan de militaire dienstplicht, maar hun leiders zijn vastbesloten dat dit niet zal gebeuren, en er is slechts één man die de macht heeft om hun wil te ondermijnen.

Door Ben-Dror Yemini - 17 april 2019

De kwestie is waar de meeste Israëliërs aan alle kanten van het politieke spectrum het over eens zijn. Hoewel het niet van de ene op de andere dag kan gebeuren, is de meerderheid het ermee eens, dat een verandering noodzakelijk is. De ultra-orthodoxen moeten de lasten delen en dienen in militaire dienst net als iedereen.

Nadat de Hoge Raad eerdere pogingen tot wetgeving had afgewezen vanwege de intrinsieke ongelijkheid ervan, is er in de vertrekkende Knesset een nieuw voorstel gekomen voor een inductiewet in de beginfase.

( )

Avigdor Lieberman (Foto: Ohad Zwigenberg)

Het is verre van ideaal. Toch werd er een compromis bereikt met de actieve steun van het defensie-instituut, onder leiding van Avigdor Lieberman.

Maar de ultra-orthodoxe politici blijven tegen het wetsvoorstel. Zij zijn nu in staat om de vorming van een nieuwe regering te frustreren of te torpederen.

( )

>Ultra-orthodoxe leden van Knesset (Foto: Motti Kimchi)

De verkiezingscampagne gaf meer tijd om de wetgeving op te stellen, maar dat zal tot in juli uitlopen voor de wet is gepasseerd, en er zal geen vrijstelling voor Yeshiva-studenten zijn, zij allen zullen moeten dienen.

Dit is geen aanvaardbare optie voor hun parlementaire vertegenwoordigers.

Een gewelddadige minderheid leidt de strijd. Ze kunnen ravages aanrichten in Jeruzalem en elders, botsen met de politie en het verkeer blokkeren. Geen enkele dreiging van arrestatie zal hen tegenhouden, en ze zullen zich met hun hele kamp in de strijd storten.

( )

Ultra-orthodoxe demonstratie in Jeruzalem

Strafrechtelijke vervolging van de ontduikers is onwaarschijnlijk en economische sancties, hoewel de enige resterende optie om de ultra-orthodoxe dienstbaarheid af te dwingen, zullen nooit komen.

Avigdor Lieberman, die soortgelijke ontwerpwetten indiende, blijft zitten met een missie om verandering te forceren waar zijn kiezers en een groot deel van het publiek om roepen. De bal ligt bij hem.

Bron: The draft ball is in Lieberman's court