www.wimjongman.nl

(homepagina)

Het masker is gevallen: Libanon is Hezbollah

"Libanon" bestaat al een hele tijd niet meer. De agenda van het land wordt gedicteerd door Teheran, en de militaire en economische agenda van het land is ontworpen om de behoeften van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah te dienen.

door Dr. Mordechai Kedar - 30 oktober 2019

Ik heb wat nieuws voor mijn lezers: er is al enige tijd geen staat Libanon meer. De entiteit ten noorden van ons is niets anders dan een masker dat de bittere realiteit verhult - de staat is een staat van Hezbollah, en haar heerser is Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. De agenda wordt gedicteerd door Teheran. Het leger van Hezbollah is sterker dan het officiële Libanese leger, en de economie is bestemd om de doelen van Nasrallah te dienen.

Het Libanese parlement, de regering, de president en alle andere staatsinstellingen zijn niet meer dan een façade voor de spelers onder leiding van Nasrallah. Hij beslist ook over wat zal worden uitbetaald voor "goed gedrag", en of zijn medewerkers gunsten kunnen verzamelen van de corruptie die welig tiert.

Het publiek is zich terdege bewust van de situatie, en is er woedend over. Twee weken geleden gingen de mensen de straat op om te protesteren tegen de "corruptie" en om van de regering te eisen dat zij aftreedt. De eenheidsslogan is "Iedereen - in iedereen," wat betekent - zich ontdoen van alle ministers omdat ze allemaal corrupt zijn, met inbegrip van die ministers die Hezbollah in de regering hebben geplaatst.

Nasrallah en zijn Iraanse sponsors zijn bang dat het masker zal vallen, dat het zal breken en het ware gezicht van het land laten zien - wat in feite het gezicht is van Hezbollah - en zal blootleggen aan de wereld in het algemeen. Als dat gebeurt, zal de wereld ophouden met het verkopen van wapens aan het Libanese leger ("We moeten het Libanese leger versterken voor de uitdagingen waar het voor staat," zeggen Franse wapenfabrikanten en anderen) en stoppen met het lenen van geld aan het land dat alleen maar goed is om het stelende regime dat Hezbollah heeft ingesteld te ondersteunen.

In een toespraak van afgelopen vrijdag, die meer dan een uur duurde, waarschuwde Nasrallah de burgers van Libanon voor anarchie, en waarschuwde dat als de protesten uit de hand liepen, ze "actieve interventie" (dat wil zeggen, de gedwongen verspreiding van de protesten) door leden van het "verzet" (Hezbollah) zouden zien.

Dinsdag nam de Libanese premier Saad al-Hariri, samen met de rest van de regering, waaronder de Hezbollah-ministers, ontslag - wat betekent dat aan de eerste eis van de demonstranten is voldaan. Hun tweede eis is de benoeming van een regering van niet-partijgebonden deskundigen om het land te besturen. Het lijkt erop dat Nasrallah daar geen bezwaar tegen heeft, al was het maar om zijn masker op te kunnen houden. Hij zal er echter voor zorgen dat de "deskundigen" zullen doen wat hij hun zegt. Op die manier kan hij het spelen voor meer tijd, maar het publiek zal weer de straat op gaan als ze zich realiseren dat ze voor de gek worden gehouden.

Hariri's ontslag en de val van de regering is de eerste scheur in het masker. Nasrallah zal nu in de startblokken gaan staan en hard aan het werk gaan om de staatsinstellingen nieuw leven in te blazen, zodat ze weer gaan functioneren en hem net als in het verleden dekking blijven geven. Hij heeft geen gemakkelijke taak voor de boeg, want de demonstranten zijn even ziek van Nasrallah als van zijn corrupte lakeien.

Het gevoel van saamhorigheid, dat is opgebloeid op de pleinen van het land, in het "festival" dat al twee weken duurt, de grote rol die de Libanese vrouwen spelen in de protesten, en de nationale vlaggen met hun gestileerde cederbomen en de slogans die worden geschreeuwd... het zijn allemaal tekenen dat de geest uit de fles is en in dit stadium weigert om terug te keren. Als, de hemel moge het verhoeden, een paar dozijn van de demonstranten gedood zouden worden, zou dat wel eens de laatste nagel aan de kist kunnen zijn. Of misschien niet. Nasrallah zweet kogels, dat is zeker.

Bron: The mask is off: Lebanon is Hezbollah - www.israelhayom.com