www.wimjongman.nl

(homepagina)

Israël zet Iran ertoe aan te concluderen dat zijn Syrie-project "gewoon niet de moeite waard is".

De aanvallen wijzen erop dat Iran en zijn Libanese gemachtigde, Hezbollah, betrokken waren bij een grootschalig project voor de ontwikkeling of smokkel van nieuwe wapens, dat er mogelijk op gericht is om Hezbollah nieuwe precisieraketten aan te bieden waarmee het strategische Israëlische sites kan aanvallen.

Door Yaakov Lappin - 2 juli 2019

 

Iraanse opperbevelhebber Ali Khamenei met de Syrische president Bashar Assad. Bron: Wikimedia Commons.

 De luchtaanvallen die maandagochtend vroeg meerdere doelwitten in heel Syrië troffen, waren te omvangrijk en te wijdverbreid voor het regime van Bashar Assad om het te kunnen ontkennen. De algemene boodschap hierachter lijkt erop gericht te zijn om Iran te vertellen dat het moet afzien van pogingen om van Syrië een oorlogsmachine tegen Israël te maken.

De details die uit Syrië komen schijnen te suggereren dat een belangrijke golf van aanvallen de wapenontwikkeling van Iran en Hezbollah, opslag- en overdrachtsfaciliteiten hebben getroffen, en tenminste die welke in Syrische militaire basissen werd ingebed.

De Syrische staatsmedia zeiden dat de Israëlische Luchtmacht doelen troffen rond Damascus en Homs in het westen van Syrië en op de Syrisch-Libanese grens en voegde toe dat 16 mensen werden gedood (15 werden genoteerd in originele nieuwsrapporten).

Het in Engeland gevestigde Syrische Observatorium voor Mensenrechten zei dat de Israëlische straaljagers en marineschepen de doelen verpletterden die tot het regime van Assad, de Iraanse milities en Hezbollah behoren.

Een van de doelwitten was naar verluidt het beruchte Scientific Studies and Research Center (SSRC), een groot complex dat biologische, chemische en raketwapentechnologie ontwikkelt. Het Israëlische satellietbedrijf ISI heeft maandag beelden gepubliceerd waaruit blijkt dat een hangar van de SSRC, die in verband werd gebracht met Iran en Hezbollah en ontworpen om geavanceerde wapens te bevatten, was weggevaagd.

De aanvallen wijzen erop dat Iran en zijn Libanese gemachtigde Hezbollah betrokken waren bij een groot nieuw wapenontwikkelings- of smokkelproject, mogelijk gericht op het geven van nieuwe precisieraketcapaciteit aan Hezbollah waarmee het strategische Israëlische locaties kan aanvallen.

Libanon verandert in een Iraanse aanvalslocatie

Mossad-directeur Yossi Cohen, die uren na de aanval sprak op de Herzliya-conferentie, leek een waardevolle context te bieden voor de schaduwoorlog tussen Israël en Iran.

"Ik geloof dat Iran tot de conclusie zal komen dat het gewoon niet de moeite waard is," zei Cohen, die daarmee het langetermijndoel van Israël in Syrië weergeeft.

Bovendien, zei hij, heeft de Mossad de activiteiten van Iran en Hezbollah in Syrië naar het noorden zien verschuiven, vestigingsbases verder weg van Damascus naar de Israëlische grens toe. Dit commentaar past bij de vorige rapporten dat Iran zich meer en meer baseert op verder gelegen plaatsen, zoals de T4 luchtmachtbasis in de centrale Syrische woestijn, voor het binnensmokkelen en ontwikkelen van wapens.

"Ze denken ten onrechte dat deze moeilijker te bereiken zullen zijn," waarschuwde Cohen, met een expliciete Israëlische dreiging. Iran is ook bezig met het creëren van wapenbases in het naburige Irak en in Libanon, zei hij.

In Libanon verplaatst Iran "grote hoeveelheden wapens" naar de Hezbollah-bases, en streeft het een "wijdverbreid programma" na, dat tot doel heeft ongeleide projectielen om te zetten in nauwkeurige raketten, zei Cohen. "Libanon verandert in een Iraans aanvalsgebied. Tijdens een oorlog kan Libanon schade oplopen door Israëlische defensieve maatregelen. Het is belangrijk voor de Libanese regering om Iran te laten stoppen met het bouwen van offensieve wapens in Libanon."

De Mossad speelt een sleutelrol in de Israëlische campagne om haar agressieve activiteiten in te dammen en te dwarsbomen. Cohens commentaar geeft een kleine blik op een veel bredere confrontatie. De commentaren dragen ook duidelijke waarschuwingen over aan de Islamitische Republiek en aan Libanon over de gevaren van hun acties, en de vaste wil van Israël om hen tegen te houden.

Maj. Gen. (res.) Yaakov Amidror, voormalig veiligheidsadviseur van premier Benjamin Netanyahu, vertelde het Israel Project op maandag dat de laatste gebeurtenissen een herinnering zijn aan het besluit van Israël om "de Iraniërs te beletten een onafhankelijke oorlogsmachine in Syrië op te bouwen," welke inspanning er ook voor nodig is om dat te bereiken.

Verwijzend naar de trilaterale vergadering die vorige week in Jeruzalem werd gehouden, met de nationale veiligheidsadviseurs van Rusland, de Verenigde Staten en Israël samen, om de rol van Iran in Rusland te bespreken, zei Amidror dat het feit dat "wij belangrijke vergaderingen in Jeruzalem houden ons niet zou moeten verhinderen de belangrijke inspanningen te doen om de Iraniërs te beperken."

Uiteindelijk moet Israël "zeer vastbesloten blijven om de Iraniërs niet in Syrië te laten bouwen wat ze in gedachten hebben", aldus Amidror. "We zullen niet toestaan dat de Iraniërs wapensystemen meebrengen en technologie en kennis overdragen aan Hezbollah. Wat de plaats ook is [die werd getroffen], het was waarschijnlijk verbonden met een van deze inspanningen van de Iraniërs," zo oordeelde hij.

Israël is een speler in de Syrische machtsverhoudingen

Tijdens een conferentiegesprek met journalisten, georganiseerd door Media Central, een mediaverbindingscentrum in Jeruzalem, besprak kolonel (res.) Eran Lerman, een voormalige hoge Israëlische inlichtingenambtenaar, vorige week de betekenis van de trilaterale conferentie.

"Israël is een speler in de Syrische machtsverhoudingen," zei hij. "De Russische leiding heeft een zeer gezond respect, gebaseerd op ervaring en kennis, voor de Israëlische militaire capaciteiten ... dit is de reden waarom dit gesprek hier plaatsvindt," zei hij.

Lerman, vicevoorzitter van het Jeruzalem Instituut voor Strategie en Veiligheid, zei dat de realistische hoop van Israël over de conferentie dat er een "zeer duidelijke afbakening en een plafonnering van de Iraanse penetratie [van Syrië] moet komen. Met het geleidelijk van de hand doen van de Shi'ite milities die de Iraniërs hebben binnengebracht. En een zeer duidelijke grens aan de hoeveelheid Iraniërs die Syrisch grondgebied kunnen gebruiken."

Iran heeft geprobeerd om Syrië te gebruiken, om zowel Jordanië te destabiliseren als voor het lanceren van aanvallen op Israël, zei bovengenoemde Lerman.

Israël mag hopen een duidelijk signaal van Moskou te zien, zo voegde hij toe, volgens welke, als Assad wenst om Moskou comfortabel aan zijn kant te hebben tijdens de zeer moeilijke periode van de wederopbouw van Syrië, "hij pro-actiever moet zijn in het verhinderen dat de Iraniërs het land gaan runnen".

De vraag of Teheran Syrië zal blijven gebruiken om Israël aan te vallen, Jordanië te bedreigen en zijn greep op Libanon te consolideren - of dat het zal worden gemarginaliseerd, en Rusland de belangrijkste speler wordt in het stabiliseren van Syrië - is het hart van de top, verklaarde Lerman.

Ondertussen wijzen de recentste aanvallen erop dat Iran en Hezbollah zich niet uit het gebied van Damascus hebben teruggetrokken en een significante prijs dientengevolge hebben betaald.

Met het regime van Iran onder aanzienlijke economische druk in eigen land als gevolg van Amerikaanse sancties staat het "lange bereik" van de Islamitische Republiek in Syrië nu ook nog onder zware Israëlische druk.

De plannen van Iran om Israël te omringen met terroristische legers houden niet op met Syrië. Tijdens zijn toespraak onthulde Cohen van de Mossad dat Teheran meer dan 100 miljoen dollar betaalde voor de militaire opbouw van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad in de Gazastrook in de afgelopen twee jaar.

Terwijl Israël bereid is om bedreigingen van Gaza af te handelen, schijnt de belangrijkste focus te liggen op de voortdurende poging van Iran om haar rol in de Syrische oorlog te benutten om daar de macht te consolideren. Als Syrië - bloedig en gehavend na acht jaar van gevechten - teruggaat naar het opnieuw worden van een staat, moet Iran daar geen militaire of terroristische aanwezigheid in het land hebben, dat is wat Israël duidelijk zegt.

Het valt nog te bezien of Iran de boodschap ter harte zal nemen.

Bron: Israel prods Iran to conclude that its Syria project ‘is just not worth it’ | JNS.org