www.wimjongman.nl

(homepagina)

Iraanse activiteit verhoogt het risico op oorlog aanzienlijk, waarschuwt een Westerse functionaris

De huidige spanningen in het Midden-Oosten lijken in wezen op die welke aan de vooravond van de Jom Kippoeroorlog van 1973 heersten, aldus een hoge functionaris.

door Eldad Beck - 11 november 2019

( )

Een Iraanse rakettest.

Een hoge westerse functionaris waarschuwde zondag dat de nucleaire activiteiten van Iran en de agressieve pogingen om voet aan de grond te krijgen in het Midden-Oosten, vooral in Libanon en Syrië, die aan Israël grenzen, het risico op oorlog aanzienlijk verhogen.

Volgens de functionaris zijn de huidige spanningen in het Midden-Oosten in wezen vergelijkbaar met de spanningen die heersten aan de vooravond van de Jom Kippoeroorlog van 1973.

Hij zei verder dat Iran geen inspanning zal sparen om de precisie-raket-mogelijkheden van zijn regionale volmachten - het in Libanon gevestigde Hezbollah en in de Gaza-Strook gevestigde Islamitische Jihad - te verbeteren om deze tegen Israël te gebruiken.

Voorts schatte de bron dat gezien de groeiende onrust in Libanon, waar de sjiitische terroristengroep een belangrijke politieke macht is, Hezbollah leider Hassan Nasrallah roekeloos kan blijken te zijn en de oorlog kan uitlokken, vooral als zijn organisatie doorgaat met haar inspanningen om onafhankelijke precisie-raketproductiemogelijkheden na te streven.

Dat laatste is een duidelijke rode lijn voor Israël, benadrukt de functionaris. Hij voegde eraan toe dat Nasrallah diep bezorgd is over het feit dat sjiitische jongeren zich hebben aangesloten bij de protesten tegen de regering die Libanon in zijn greep houden, omdat velen van hen geloven dat Hezbollah, dat bijna het parlement van Beiroet controleert, tot in de kern verrot is.

Ondertussen waarschuwde de hoge diplomaat Dennis Ross ervoor dat het beleid van de Trump-regering om de betrokkenheid in het Midden-Oosten te verminderen, evenals haar haperende reactie op de Iraanse provocaties in de Perzische Golf, de omstandigheden kunnen bevorderen die een brand in de regio kunnen veroorzaken.

Ross, een vroegere directeur van beleidsplanning in het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de V.S. onder President George H.W. Bush en de speciale coördinator van het Midden-Oosten onder President Bill Clinton, sprak op de jaarlijkse beleidsconferentie georganiseerd door het Europese Leiderschapsnetwerk, een niet-gouvernementele organisatie waarvan de verklaarde opdracht is om de relaties tussen Europa en Israël te versterken.

Hij zei verder dat Iran probeert om een maximale druk op de bondgenoten van de V.S. in het Midden-Oosten, het Arabische Schiereiland, en Israël uit te oefenen, om de grenzen van een Amerikaanse reactie te testen.

Israël, zo zei hij, zal niet dichtbij een realiteit kunnen tolereren waarin Iran Hezbollah helpt bij het verkrijgen van tienduizenden precisie-geleide raketten, en die bij de grenzen op te stellen, iets wat ongetwijfeld een regionale confrontatie zal teweegbrengen.

De Israëlische militaire inlichtingendienst stelt het raketarsenaal van Hezbollah op 150.000 raketten.

Ross merkte verder op dat de enorme economische druk die de Trump-regering op Iran zet niet genoeg zou zijn om het Iraanse regime te overtuigen om hun gedrag bij te stellen of te veranderen.

Bron: Iranian activity significantly increases risk of war, Western official warns - www.israelhayom.com