www.wimjongman.nl

(homepagina)

Israël heeft de Iraanse agressie in Syrië niet volledig afgeschrikt

Terwijl Israël met zijn luchtaanvallen succesvol is geweest wat betreft het verhinderen van Iran om permanente lucht-, zee- en raketbases op te zetten, beweren Amerikaanse en Israëlische deskundigen dat Iran nog steeds vastbesloten is om een tweede front in Syrië te openen tegen Israël.

Door Israel Kasnett - 4 februari 2019 - eigen foto

( )

Een oude Israëlische tank met een vlag

Israels nu openlijke oorlog tegen Iran is ook verplaatst naar de ether. Op de Cybertech2019 conferentie die vorige week in Tel Aviv werd gehouden, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu: "Iran bedreigt ons op vele andere manieren. Ze gaven ... dreigementen uit die zeggen dat ze ons zullen vernietigen. ... We zijn deze bedreigingen niet vergeten. Ze maken geen indruk op ons omdat we weten wat onze kracht is, zowel in verdediging als offensief.

Netanyahu reageerde op dreigementen van Hossein Salami, de tweede opperbevelhebber van de Islamitische Revolutionaire Garde, die onlangs dreigde Israël "uit te schakelen" als het Iran probeert aan te vallen. Hij zei: "Ons doel is Israël politiek van de wereldkaart uit te wissen."

De Secretaresse Ali Shamkhani van de Hoge Nationale Veiligheidsraad van Iran, een nauw betrokken hulp van Iraanse leider Ali Khamenei, bedreigde ook Israël toen ze zei dat Iran zijn ballistisch-raketmogelijkheden zou blijven ontwikkelen om de "domme handelingen" van Israël tegen te gaan.

Op 29 januari waarschuwde Dan Coats, de directeur van de V.S. Nationale Inlichtingen, voor de verhoogde kansen van een regionale oorlog toen hij aan het U.S. Senate Select Committee on Intelligence vertelde dat de "Israëlische aanvallen die in Iraanse slachtoffers resulteren de waarschijnlijkheid van Iraanse conventionele vergelding tegen Israël zal verhogen".

Naar de mening van Coats is Israël er niet in geslaagd Iran af te schrikken om haar militaire aanwezigheid in Syrië op te bouwen.

De Israëlische president Reuven Rivlin, die sprak op de 11e jaarlijkse INSS conferentie die zonet plaatsvond van 29-31 januari in Tel Aviv, waarschuwde dat Iran waarschijnlijk "zijn reacties" op Israëlische aanvallen in Syrië zal intensiveren en "met meer kracht zal terugvechten".

Efraim Inbar, voorzitter van het Jeruzalem Instituut voor Strategie en Veiligheid, is het eens met Coats. Inbar vertelde JNS: "Het is een voortzetting van wat we eerder hebben gezien. We hebben geprobeerd de vermeerdering van de militaire aanwezigheid van Iran in Syrië te voorkomen. Tot nu toe zijn we succesvol geweest in het voorkomen van het opzetten van luchtmachtbases en marinebases, en waarschijnlijk ook de bases voor het lanceren van raketten. En we zien een vastberaden inspanning van de kant van Israël, dat waarschijnlijk niet zal stoppen. Aan de andere kant zien we een soortgelijke vastberaden inspanning van de kant van Iran. Het is niet duidelijk dat we er tot nu toe in geslaagd zijn om hen af te schrikken om door te gaan."

"Ik denk dat hun doel duidelijk is om een extra front te vestigen aan de andere kant van de Golanhoogte in de buurt van Noord-Israël, en ze geloven dat ze in staat zullen zijn om iets gelijksoortigs tot stand te brengen, iets wat ze met succes in Libanon hebben gevestigd," zei Inbar. "Tot op zekere hoogte is onze vastberaden inspanning een duidelijke erkenning dat we het mis hadden met Libanon. Jarenlang zeiden we dat [Hezbollahs] raketten verouderen en niet effectief zullen zijn, en we hebben de harde les geleerd in 2006. Dit is dus onderdeel van de Israëlische leercurve. We zijn vastbesloten om deze ervaring niet weer te krijgen."

Gevraagd of Israël Iran in Irak zou nastreven, zelfs als het Iran uit Syrië duwt, zei hij, ,,Er zijn rapporten van Israëlische militaire activiteiten in Irak eveneens. Wij zullen zeker proberen om het overal te doen waar mogelijk. Iran is een nucleaire kwestie. Het is een afzonderlijke kwestie van Iran dat een front vestigt voor een oorlog van uitputting tegen Israël. We zullen de strijd tegen de Iraniërs en hun gevolmachtigden in Syrië en waarschijnlijk ook elders voortzetten. Een uitputtende oorlog zal het nucleaire probleem niet oplossen. Assad [Syrische president Bashar Assad] is natuurlijk verbonden met de Russische interventie, en we hebben er geen belang bij om een conflict met de Russen aan te gaan. Zolang Assad Iran niet helpt, kan het ons niet schelen wat voor regime er buiten onze grenzen is."

De Iraniërs moeten nog worden afgeschrikt."

Norman Roule, een voormalig hooggeplaatst Amerikaans inlichtingenambtenaar en senior adviseur van United Against Nuclear Iran, was het ook eens met Coats. Hij vertelde JNS: "Israël heeft nu honderden aanvallen geleid, en de Iraniërs blijven deze infrastructuur opbouwen. De logische verklaring is dus dat wat Israël doet nog niet voldoende afschrikwekkend is voor Iran en de Quds Force om Iran ervan te weerhouden deze activiteiten in de toekomst verder uit te voeren. ... De Iraniërs moeten nog worden afgeschrikt. ... Iran is in staat geweest om de grens van de confrontatie naar de deur van zijn tegenstander te verleggen en tegelijkertijd van de eigen grens te verwijderen."

"Wanneer je met beleidsmakers over de hele wereld en de regio spreekt, is hun eerste opmerking dat ze een regionale conventionele oorlog willen vermijden," aldus Roule. "Nou, laten we eens kijken naar wat we hebben. We hebben honderden Israëlische luchtaanvallen in Syrië gehad. Ik zou dat een luchtoorlog noemen. Wij hebben honderden [Iraanse-gesteunde] raketten gehad die op Saudi-Arabië" werden afgevuurd. Ik zou dat een raketoorlog noemen. We hebben marineactiviteit gehad, en we hebben eindelijk enkele kleine aantallen aan Iraanse grondtroepen in het Midden-Oosten. We hebben al een Iraanse oorlog tegen de regio, die aan de gang is, maar omdat het allemaal is opgesplitst, krijgt het veel minder internationale aandacht dan het zou moeten hebben. Het gevaar van dit alles is dat Iran het DNA van de regio aan het veranderen is."

Hij wees erop dat Israël "zeker in staat is geweest om meerdere aanvallen tegen Syrië uit te voeren, die de Iraniërs hebben belet om een infrastructuur in dat land op te zetten. En de troepenmacht van de Quds is er niet in geslaagd om een infrastructuur in de Golan op te zetten. Dit heeft ook de enige zwakte van Rusland laten zien. Zij zijn er niet in geslaagd Iran ervan te weerhouden deze activiteiten uit te voeren. Zij hebben Israël en de Verenigde Staten er niet van kunnen weerhouden Iran of Bashar al-Assad af te straffen".

Op de vraag wat er nodig is om Iran af te schrikken, zei Roule: "Het vereist multilaterale diplomatieke en economische druk van voldoende belang om de Iraniërs te doen geloven dat hun acties een economische druk kunnen geven die de stabiliteit van het regime in gevaar kan brengen. ... Ze maken een zeer moeilijke periode door. Ze worden geconfronteerd met een ongekende en gelijktijdige demografische, economische, ecologische, politieke en sociale crises. Ze kijken ook naar de opvolging van misschien wel een nieuwe opperbevelhebber en een presidentsverkiezing in 2021. Iran heeft nu meer dan ooit behoefte aan stabiliteit, maar Iran moet weten dat de internationale gemeenschap gekant is tegen haar acties."

Roule waarschuwde dat elke reeks gebeurtenissen gemakkelijk zou kunnen uitmonden in een regionale oorlog. "Tenzij de internationale gemeenschap een echte rode lijn trekt met de Iraniërs - en die rode lijn afdwingt - en dat brengt risico's met zich mee - anders kan Iran geloven dat er geen rode lijnen zijn, en doorgaan met doorduwen tot ze een succes hebben bereikt, zoals een terroristische actie, een raketaanval, [en/of] een gewapende drone-aanval, die de gewonde partij zou kunnen dwingen om acties te ondernemen die een regionale oorlog zal uitlokken die we allemaal willen vermijden."

"Iran heeft een zeer weloverwogen berekening van wat ze kunnen bereiken zonder ernstige gevolgen," vervolgde hij. "En dat is een verklaring over de reactie van de internationale gemeenschap op terrorisme, op de ontwikkeling van raketten, niet alleen raketten in Irans eigen inventaris die Israël kunnen treffen, maar ook de rakettechnologie die zij hebben geleverd aan Hezbollah en de Houthis, wat onaanvaardbaar is. De droneaanval van de Houthis op de Jemenitische regering onlangs maakte gebruik van een drone die was gevestigd op een Iraans systeem. Dat was, zo geloof ik, de eerste actie in de geschiedenis van een regering - Iran in dit geval - om met behulp van een gevolmachtigde een ambtenaar van een andere regering te doden."

Gevraagd of zal Iran uiteindelijk raketten naar Israël zal afvuren, zei Roule: "Wij hebben de Iraniërs het excuus zien gebruiken voor acties tegen ISIS om hun capaciteit aan te tonen om ballistische raketten naar Syrië af te vuren. Er zijn rapporten dat zij ballistische raketten hebben verstrekt aan de Irakezen. Ik denk dat er voor Israël een gevaar bestaat dat Iran dit niet alleen op een bepaald moment in de toekomst zou kunnen doen, maar dat ze deze wapens aan de Iraakse Shi'ite of zeker aan de Libanese Hezbollah zullen geven, die dit dan zouden ondernemen zonder dat Iran enige kritiek van de internationale gemeenschap krijgt vanwege de Russische bescherming bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties."

Bron: Israel has not fully deterred Iranian aggression in Syria | JNS.org