www.wimjongman.nl

(homepagina)

Trumps handelsoorlogen: een nieuwe wereldorde?

Door Dr. James M. Dorsey - 8 november 2019

 

President Donald Trump, 11 nov. 2018, DOD-foto van de DOD door marine onderofficier 1e klas Dominique A. Pineiro.

 Mideast Security and Policy Studies Paper #166

Samenvatting: President Donald Trumps verklaarde economische protectionisme heeft de internationale betrekkingen van de VS met verschillende vijanden en bondgenoten naar onbekend terrein gebracht. Zijn open handelsoorlogen met verschillende landen hebben geleid tot kritiek van zowel conservatieven als van liberalen in de VS. Hij heeft zijn acties gerechtvaardigd door te pleiten voor een daling van het Amerikaanse handelstekort, maar het Amerikaanse volk lijkt het niet eens te zijn met zijn logica. Uit een recent onderzoek van Harvard CAPS/Harris Poll blijkt dat 63% van de geregistreerde kiezers van mening is dat de tarieven die op Chinese producten worden geheven, uiteindelijk meer schade toebrengen aan de VS dan aan China, terwijl 74% zegt dat de Amerikaanse consumenten het grootste deel van de last van die tarieven op zich moeten nemen.

Het politieke netwerk dat deels wordt gefinancierd door de miljardair Charles Koch, een liberale miljardair, heeft de aanpak van Trump ten opzichte van China betwist en probeert een alternatieve strategie voor 2020, het jaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, vorm te geven. Eén hoge official van Koch heeft erkend: "Het dringt niet door tot de mensen die met het argument door willen gaan dat je China moet straffen." Er wordt nu gestreefd naar een "twee stappen terug strategie", waarbij een team van bijna 100 zakelijke leiders zal worden samengesteld om een beroep te doen op de Trump-regering en de wetgevers om de handelsoorlog met China te beëindigen.

Dit document onderzoekt de gevolgen van het beleid van President Trump inzake economische sancties en tarieven ten aanzien van verschillende landen en internationale groeperingen. Het bekijkt ook de tegenstrategie van China en overweegt of de landen van het Midden-Oosten zoals Saudi-Arabië in het web van de huidige handelsoorlogen zullen worden gevangen.

Bron: Trump's Trade Wars: A New World Order?