www.wimjongman.nl

(homepagina)

Hamas is bereid oorlog te riskeren om een economische ineenstorting te voorkomen

De economische verstikking die de Palestijnse Autoriteit in het kader van haar eigen interne oorlog met Hamas naar Gaza heeft proberen te verplaatsen, heeft het afgelopen jaar bijgedragen aan de spanningen met Israël.

Door Yaakov Lappin - 8 maart 2019

( )

Brandgevaarlijke ballonnen gelanceerd vanuit Bureij in de Gazastrook en verzonden naar Israël, foto door Minozig via Wikimedia Commons.

De spanningen tussen Israël en Hamas nemen weer toe, na een reeks aanvallen vanuit Gaza en Israëlische vergeldingsacties.

De reden voor de verslechtering is uiteindelijk eenvoudig: Hamas heeft moeite om de Gazastrook economisch te beheren, en weigert middelen van de militaire vleugel naar de civiele behoeften af te leiden, en de infrastructuur van de Gazastrook wordt in een alarmerend tempo uitgehold.

Al deze factoren samen leiden tot een mogelijke implosie in Gaza, wat zou kunnen betekenen dat het islamitische regime te maken krijgt met een interne opstand. Om dit lot te voorkomen, doet Hamas wat het al een heel jaar lang heeft geprobeerd: de veiligheidssituatie escaleren en de druk op Israël en andere regionale spelers opvoeren, maar niet langer een oorlog uitlokken.

Deze hoge inzet is gebaseerd op het gebruik van geweld om Israël te dwingen de veiligheidsbeperkingen in Gaza te versoepelen, de import van goederen te verhogen, en de internationale gemeenschap ertoe te bewegen donoren te vinden die Gaza kunnen redden uit een economisch doemscenario - dit is een berekende aanpak van Hamas-leider Yihye Sinwar. Het lijkt erop dat de geldinjecties van de Qatari niet voldoende zijn geweest om Gaza weg te houden van de rand van instabiliteit. De economische verstikking die de Palestijnse Autoriteit in het kader van haar eigen interne oorlog met Hamas richting Gaza heeft proberen te verplaatsen, heeft ook het afgelopen jaar bijgedragen aan de spanningen.

"Een tijdje geleden werden er schoten afgevuurd op een IDF-positie in de buurt van het veiligheidshek aan de noordelijke Gazastrook. Er werden geen IDF-gewonden gemeld. In antwoord daarop richtte een IDF-tank zich op een militaire post van Hamas in de noordelijke Gazastrook," zo meldde de woordvoerder van het IDF van Israël op donderdag.

Woensdagnacht vuurden terroristen in de Gaza een raket af op het gebied Eshkol, waarop een sirene afging, waardoor de ingezetenen dekking moesten zoeken, en wat het Iron Dome systeem in werking stelde en raketdefensie dat een interceptor afvuurde. Eerder die dag stuurden door Hamas georganiseerde agenten ballonnen met explosieven over de grens naar zuidelijk Israël, welke de veiligheid van de lokale ingezetenen in gevaar bracht.

In reactie daarop lanceerde de Israëlische Luchtmacht aanvallen op verscheidene doelstellingen binnen gebieden van Hamas in de zuidelijk Gazastrook, nachts tussen woensdag en donderdag. De IDF specificeerde niet wat die doelstellingen waren, maar we kunnen veilig veronderstellen dat het hoogwaardige activa van Hamas waren, en dat de aanvallen werden gedaan om haar leiding te vertellen dat het slechts verliest als deze situatie verdergaat.

Dit bericht werd versterkt door Netanyahu, die op donderdag verklaarde dat Hamas "nu zou moeten begrijpen dat welke vertoning van agressie dan met een dubbel en viervoudig beslissend antwoord door Israël zal worden beantwoord. Het is het beste dat Hamas dit nu begrijpt, in plaats van later."

Op vrijdag werd een raket afgevuurd vanuit de Gazastrook naar Israël, nadat weer duizenden Palestijnen deelnamen aan een volgende ronde van gewelddadige protesten langs de grens. Te midden van de protesten werden twee mannen gearresteerd door de IDF, nadat ze Israël vanuit het noordelijke deel van de Gazastrook waren binnengedrongen.

De IDF heeft in feite haar reacties op de aanvallen vanuit Gaza opgevoerd. In de afgelopen weken zijn luchtaanvallen op de posities van Hamas een nieuwe norm geworden in de vorm van vergeldingsacties tegen explosieven die over de Israëlische grens worden gestuurd, hangend aan ballonnen, en tegen de explosieven die terroristische agenten elke nacht langs de grens afvuren.

Profiteren van het Israëlische verkiezingsseizoen

Het probleem is dat de leiding van Hamas bereid is het risico te nemen om deze escalatie voort te zetten, ook al is het niet op zoek naar een volledige oorlog. Hamas heeft geoordeeld dat elke verdere vertraging bij het betrekken en stabiliseren van externe spelers in de economie van Gaza, de toekomst van het regime evenzeer zal bedreigen als een oorlog met Israël. Het is dus een signaal aan Israël en Egypte (dat een sleutelrol speelt als tussenpersoon), maar ook aan de internationale gemeenschap dat haar eisen moeten worden ingewilligd, óf dat de aanvallen hoe dan ook zullen worden voortgezet.

Voor de Israëlische premier Netanyahu, die zich midden in een omstreden verkiezingscampagne bevindt, is het moeilijk om de laatste uitdaging met Hamas aan te gaan. Als men ziet dat hij "toegeeft" aan de eisen van Hamas, zal dat zijn campagne schaden, en de minister-president heeft al te maken met binnenlandse kritiek op het faciliteren van Qatari-hulpgeld in Gaza.

Hamas heeft misschien besloten om te proberen te gokken door de druk tijdens de verkiezingen op te voeren, uitgaande van de veronderstelling dat Netanyahu op dit moment terughoudend zal zijn om in een groot conflict in Gaza terecht te komen. Van zijn kant probeert Netanyahu Hamas ervan te overtuigen dat deze veronderstelling een gevaarlijke illusie is.

De komende dagen en weken zullen explosief en beslissend zijn voor de Gazaanse arena.

Ervan uitgaande dat het conflict niet voor de verkiezingen uitbreekt, zal degene die in Israël na de verkiezingen in de regering zit, waarschijnlijk een van de twee moeilijke keuzes moeten maken: streven naar een langdurige wapenstilstand in Gaza door haar economie te stabiliseren - een optie die Hamas rust zal brengen, maar ook zal versterken - of de militaire vleugel van Hamas in een nieuw conflict decimeren.

Ondertussen houdt de Israëlische Defensie ook een voorzichtig oogje op de Westelijke Jordaanoever, die er tot nu toe in is geslaagd om relatief rustig te blijven en de instabiliteit van Gaza niet heeft weerspiegeld.

Maar Hamas doet zijn best om daar verandering in te brengen.

De in Gaza gevestigde satelliettelevisie Al-Aqsa, beheerd door Hamas, is een van de manieren waarop Gaza heeft geprobeerd om terrorisme naar de Westelijke Jordaanoever te exporteren. Hamas heeft het kanaal vorig jaar zelfs gebruikt om gecodeerde berichten te versturen naar terreurcellen op de Westelijke Jordaanoever, waardoor de IDF in november haar studio's bombardeerde. Deze week heeft Israël het kanaal aangewezen als terroristische organisatie. Toch zal dat Hamas in Gaza er niet van weerhouden om systematisch te proberen de Westelijke Jordaanoever in brand te steken.

Bron: Hamas is bereid oorlog riskeren om economische ineenstorting te voorkomen JNS.org