www.wimjongman.nl

(homepagina)

IDF rost Hamas af na één raketaanval te veel hebben afgevuurd

Elf dagen nadat Hamas twee raketten in de richting van Tel Aviv afvuurde --in wat het noemde als was het een "toevallige" onderhoudsfout - schijnt het alsof de verslaving van de organisatie aan het gokken en opscheppen om concessies van Israël te eisen dit heeft geleid tot een ernstige fout, een die bestraffende gevolgen zal hebben.

Door Yaakov Lappin op 25 maart 2019

( )

Getroffen huis dat op 25 maart 2019 vanuit de Gazastrook in Moshav Mishmeret, centraal Israël, werd geraakt door een raket die werd afgevuurd vanuit de Gazastrook. (Screenshot)

De Hamas-raket die een dorpshuis in het Sharon-district in Centraal-Israël, ten noorden van Tel Aviv, maandagmorgen vroeg verbrijzeld heeft, is een aanval die voor de Israëlische leiding een stap te ver betekent.

Elf dagen nadat Hamas twee raketten in de richting van Tel Aviv heeft afgevuurd - in wat het beweerde "een toevallige" onderhoudsfout te zijn - lijkt het alsof de verslaving van de organisatie aan het gokken en opscheppen om concessies van Israël te eisen dit heeft geleid tot een ernstige fout, een die bestraffende gevolgen zal hebben.

Geen enkele Israëlische leider kan het feit negeren dat zeven Israëlische burgers gewond zijn geraakt bij de raketaanval, waaronder zes leden van een enkele familie, die ternauwernood ontsnapten aan een lot dat veel erger had kunnen zijn dan de verwondingen door deze verrassingsaanval. Het laatste incident heeft het gevoel van veiligheid van de Israëli's nog verder aangetast, evenals de Israëlische afschrikking tegen haar vijanden.

In het afgelopen jaar heeft Hamas-leider Yahya Sinwar gebruik gemaakt van "gecontroleerd geweld" met tactieken, zoals grensrellen, het planten van bommen langs de Gazan-Israëlische grens en het versturen van explosieven over de grens, bevestigd aan vliegers en ballonnen. Het doel is om Israël, Egypte en de internationale gemeenschap onder druk te zetten om meer internationale fondsen toe te staan in Gaza, maar ook om in te stemmen met de vraag naar een zeehaven, meer handel met de buitenwereld, investeringen in infrastructuur en werkgelegenheidsproducerende projecten.

Dergelijke maatregelen zouden Hamas in staat stellen een interne opstand van de Gazanen te voorkomen. De bevolking van de Gazastrook is wanhopig geworden door de verslechterende economische situatie en het gebrek aan hoop op verbetering aan de horizon, dat zijn zaken die zijn gecreëerd door het beleid van Hamas om van de Gazastrook een geïsoleerde terroristische-militaire basis te maken, gesponsord door Iran.

De raket van maandag had een bereik van meer dan 75 mijl, en volgens beoordelingen van de Israëlische defensiemacht werd het vervaardigd in een binnenlandse wapenfabrieken van Hamas. Het werd gelanceerd vanuit een Hamas-positie in Rafah in het zuiden van Gaza.

Het leger zou officieel niets inlichten over hun calculatie in betrekking tot de berekeningen die de aanvallers ertoe hebben aangezet of ertoe worden aangezet om te reageren op claims van Gaza dat er wederom een projectiel op grote afstand in Israël 'per ongeluk' werd afgevuurd.

In plaats daarvan, is IDF bezig om voorbereidingen te treffen in zuidelijk Israël voor een significante reactie.

Die reactie begon op maandagavond lokale tijd, als de IDF de Hamas-doelen in de Gazastrook troffen.

Al eerder, stelden de militairen twee extra infanterie en gepantserde korpsen op van dienstplichtige brigades in het Zuidelijke Comando van het IDF en deden een beperkte oproep aan reserves, -voor nu- hoofdzakelijk voor luchtdefensie.

"Wij zijn klaar voor alle onvoorziene omstandigheden," vertelde een verdedigingsbron aan JNS.

De IDF's Gaza Division sloot ook hele gebieden en wegen af in het zuiden die in de buurt van de Gaza grens liggen, en beval Israëlische boeren om in het gebied te stoppen met het bewerken van hun land.

Alle tekenen wijzen erop dat er een belangrijke Israëlische militaire vergelding in de maak is.

Gewoonlijk stelt de Israëlische generale staf in dergelijke gevallen een reeks van opties op en het Israëlische kabinet kiest er een uit.

Wat op dit moment nog onbekend is, is de omvang van de militaire actie van Israël en hoe de terroristische groeperingen in Gaza op hun beurt zullen reageren. De escalatiedynamiek blijft onbekend.

De antwoorden op dergelijke vragen zullen voor een groot deel bepalen of de regio op het punt staat een korte, maar intensieve vuurgevechten aan te gaan, of dat de situatie zou kunnen escaleren tot een breder conflict dat zelfs een grondoffensief zou kunnen omvatten.

Een andere vraag die het Israëlische kabinet zal moeten beantwoorden is of men het regime van Hamas toch aan de macht wil laten en de aanvallen wil beperken tot de militaire vleugel, of dat het verder wil gaan en de overlevingskansen van het regime wil aantasten.

Het dilemma van Israël, sinds Hamas de macht greep in een gewelddadige staatsgreep in 2007, dat een vijandig radicaal islamitisch regime heeft gekozen - maar toch een is die in staat is om de Gaza te regeren en die gedeeltelijk reageert op een afschrikking - of om het regime omver te werpen. Hamas is zich volledig bewust van de diepe terughoudendheid van Israël om Gaza opnieuw te bezetten en zijn afkeer van het scenario van het krijgen van "vast te zitten in de modder van Gaza," een weten dat het heeft gebruikt voor blijven gokken en het onder druk zetten van Israël.

In de afgelopen weken heeft de nieuwe stafchef van de IDF, Lt. Gen. Aviv Kochavi, de opdracht gegeven aan het militaire Zuidelijk Commando om zijn aanvalsplannen te herzien en ervoor te zorgen dat ze up-to-date zijn. Kochavi vertelde ook dat een nieuwe Militair Inlichtingen zich richt op het verzamelen van inlichtingen over vijandelijke doelen in Gaza. Deze stappen maken deel uit van zijn scherpe voorlichting dat Gaza de meest onstabiele arena blijft in de buurt van Israël en die het waarschijnlijkst als eerste zal exploderen.

De IDF zal ook rekening moeten houden met het risico dat de Gaza andere arena's in gang zet, in het bijzonder de Westelijke Jordaanoever, en zelfs het noordelijke front.

Tot slot, zoals sommigen in de Israëlische defensie-instelling hebben opgemerkt, is militair geweld een essentieel maar geen exclusief instrument om met Gaza om te gaan. Vroeg of laat zullen de economische en infrastructurele problemen van de Gazastrook behandeld moeten worden of de volgende escalatie die daarop volgt, zal niet ver weg zijn.

Bron: IDF pummels Hamas after one rocket attack too many | JNS.org