www.wimjongman.nl

(homepagina)

Van de afdeling "Geen zelfvertrouwen"

Door A Little Strength - 10-9-2019

Enkele dagen geleden kondigde Jason Greenblatt, de hoofdarchitect van het Israëlisch-Palestijnse vredesplan van president Trump, plotseling zijn ontslag aan als Trumps vredesgezant voor het Midden-Oosten. Maar dat is niet het onderdeel dat een bron van ontsteltenis is geworden voor veel Midden-Oosten waarnemers.

Het is de timing.

Trump heeft erop gewezen dat de Deal of the Century eindelijk zal worden vrijgegeven - hopelijk kort na de komende Israëlische verkiezingen op 17 september. En met nog een week te gaan voordat de Israëlische kiezers naar de stembus gaan, houdt de hoofdarchitect van de deal ermee op.

Oké, laat me dit even op een rijtje zetten: Na drie jaar van herculische inspanningen om te maken wat ongetwijfeld een van de grootste buitenlandse politieke deals van de eeuw zal zijn, besluit de hoofdarchitect van deze Deal of the Century plotseling om een paar dagen of misschien weken voor de langverwachte en veel gehypte vrijgave van het plan af te treden om met zijn vrouw en zes kinderen naar New Jersey te gaan.

Als je dat gelooft, ben je misschien geïnteresseerd in een brug die ik te koop heb in Brooklyn... het is een echte schoonheid.

Volgens een artikel in de Times of Israel, aan het begin van Greenblatts ambtstermijn als vredesgezant, werd hij gezien als een onpartijdige onderhandelaar die evenveel tijd besteedde aan het praten met de Palestijnen als met de Israëliërs. Maar elk gevoel van onpartijdigheid dat het Trump-team probeerde te produceren verdween in december 2017, toen de president Jeruzalem erkende als de Israëlische hoofdstad en beloofde om de Amerikaanse ambassade daarheen te verplaatsen. Wat hij ook deed.

Dus... tot ziens, beste Eerlijke Makelaar. Sindsdien heeft Greenblatt, een orthodoxe Jood, zijn deel van zijn antagonistische geraas gericht op verschillende Palestijnse functionarissen; en hoe gerechtvaardigd en welverdiend dat antagonistische geraas ook mag zijn, dat heeft de situatie alleen maar verergerd. Nu wordt zijn plotselinge en onverklaarbaar getimede vertrek uit Trumps Midden-Oostenvredesteam gezien in het enige logische licht waarin het te zien is:

In de ogen van veel waarnemers blijkt hieruit het gebrek aan vertrouwen van het Trump-team in hun eigen plan.

De consensus onder sommige officials is dat Greenblatt de achterdeur van het Trump-hoofdkwartier werd getoond, zodat, in het (schijnbaar waarschijnlijke) geval dat het plan uit elkaar valt als een goedkope piñata, Trump de schuld bij Greenblatt kan leggen. En als door een wonder het plan daadwerkelijk slaagt, kunnen Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner de eer ervoor opstrijken.

Zeer Trumpachtig, in de ogen van diezelfde ambtenaren.

Dus, met Benjamin Netanyahu die worstelt om zijn neus boven water te houden in de peilingen en met het onheilspellende vertrek van de hoofdarchitect van het plan, ziet het er iets minder rooskleurig uit voor Trumps Deal of the Century dan het een week geleden deed.

Bron: A Little Strength