www.wimjongman.nl

(homepagina)

Het Iraans-Palestijnse plan om het vredesplan van Trump te dwarsbomen

door Khaled Abu Toameh - 5 juni 2019

De leiders van Hamas en de Islamitische Jihad in de Gazastrook bieden zich nu aan als wapen in de handen van Iran om het vredesplan van president Trump te verijdelen. "Niemand zou ons verwijten moeten maken voor het bedanken van Iran... Iran heeft ons voorzien van raketten en geld, en heeft ons geholpen bij de ontwikkeling van raketten die Tel Aviv bereiken," zei Hamas-leider Yahya Sinwar. Afbeelding: Sinwar in een televisie-interview in 2018. (Beeldbron: MEMRI video screenshot)

Nu de Amerikaanse regering zich voorbereidt op de uitvoering van haar langverwachte plan voor vrede in het Midden-Oosten, ook bekend als de "Deal van de eeuw", lijkt Iran zich meer en meer in te spannen om haar bondgenoten in de regio te helpen om dit plan te dwarsbomen.

Iran lijkt de laatste tijd zijn politieke en militaire steun aan radicale Palestijnse groeperingen, die zich fel verzetten tegen een vredesakkoord met Israël, te hebben opgevoerd. Deze groepen, waaronder Hamas en de Islamitische Jihad, erkennen het bestaansrecht van Israël niet en zetten zich publiekelijk in voor de vernietiging en de vervanging van Israël door een door Iran gesteunde Islamitische staat.

Iran heeft natuurlijk al lang dezelfde ambitie om Israël te vernietigen en heeft nooit geaarzeld om zijn standpunt aan de wereld bekend te maken. In verschillende verklaringen tijdens de afgelopen decennia zijn Iraanse leiders openhartig geweest over hun wens dat Israël een "één-bom land" zou zijn.

De Iraanse opperbevelhebber, Ayatollah Ali Khamenei, heeft Israël meermaals een "kanker" genoemd en gedreigd de steden Tel Aviv en Haifa te "vernietigen". Hij heeft ook getwitterd om Israël aan de kaak te stellen als een "barbaars, wreed en kindermoordend regime". Israël, zo voegde hij eraan toe, "Heeft geen andere behandeling nodig dan te worden vernietigd."

Eerder dit jaar werd het hoofd van de Iraanse luchtmacht, generaal Aziz Nassirzadeh, geciteerd toen hij zei dat zijn troepen "ongeduldig zijn en klaar staan om te vechten tegen het zionistische regime en het van de aarde te vegen".

Dergelijke bedreigingen door Iraanse leiders en ambtenaren zijn niet ongewoon of nieuw. In feite wijzen zij nauwkeurig op het al lang bestaande beleid van Iran van aanklachten tegen Israël en terugkerende bedreigingen om "het Zionistische regime te vernietigen."

Om hun doel te bereiken, hebben de leiders van Iran financiële en militaire steun verleend aan hun gevolmachtigden in het Midden-Oosten, met name Hamas, de Islamitische Jihad en Hezbollah - drie groepen die zich inzetten voor de vernietiging van Israël.

Nu concentreren de Iraniërs hun inspanningen op het verijdelen van V.S. President Donald J. Trumps vredesplan. De Iraniërs lijken ook boos te zijn op sommige Arabische landen omdat ze naar verluidt samenspannen met de Trump-regering om de uitvoering van de "Deal van de eeuw" te vergemakkelijken.

Op 29 mei vertelde Khamenei aan een groep universiteitsprofessoren, academische elites en onderzoekers dat sommige Arabieren een daad van verraad begingen door samen te werken met de Trump-regering. Hoewel hij de landen niet bij name noemde, is het duidelijk dat hij verwees naar Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte.

Verwijzend naar de "Deal van de eeuw" zei Khamenei: "Natuurlijk zal het nooit worden geaccepteerd en het zal nooit worden gerealiseerd. De VS en haar cohorten zullen op dit punt zeker een falen laten zien."

De leiders van Hamas en de Islamitische Jihad in de Gazastrook bieden zich nu aan als wapen in de handen van Iran om het plan van Trump te verijdelen.

"Niemand zou ons de schuld moeten geven voor het bedanken van Iran," zei Hamas-leider Yahya Sinwar.

"Het is onze plicht om iedereen te bedanken die de doelen van ons volk steunt. Zonder de steun van Iran zouden we zulke militaire capaciteiten niet hebben. We zullen onze wapens blijven ontwikkelen om de bezetting het hoofd te bieden. Iran heeft ons voorzien van raketten en geld, en heeft ons geholpen bij de ontwikkeling van raketten die Tel Aviv kunnen bereiken. Degenen die het verzet en Jeruzalem steunen zijn onze vrienden, terwijl degenen die Jeruzalem willen verkopen, onze vijanden zijn.".

Vorig jaar kondigde Iran het besluit aan om alle families van de gedode en gewonde Palestijnen bij de wekelijkse protesten langs de grens tussen Gaza en Israël "te steunen". De protesten, die de Grote Mars van Terugkeer wordt genoemd, werden in maart 2018 gelanceerd. De steun betekent dat Iran financiële steun zal verlenen aan deze families.

Walid Awad, een hoge ambtenaar bij de Palestijnse Volkspartij, voorheen de Palestijnse Communistische Partij, prees de Iraanse financiële hulp aan de families. "Wij prijzen Iran voor het feit dat het zich bij de Palestijnen en de Arabieren heeft aangesloten," zei hij. "De optie van verzet is nodig om de Deal van de eeuw te verijdelen."

Bronnen in de Gazastrook onthulden deze week dat Iran ook van plan is financiële hulp te bieden aan Palestijnse werknemers die geen salaris meer ontvangen van de Palestijnse Autoriteit (PA). In de afgelopen maanden heeft de Palestijnse Autoriteit de salarissen van honderden werknemers in de Gazastrook, waaronder artsen en onderwijzers, verlaagd. De strafmaatregel past in de context van de inspanningen van de Palestijnse Autoriteit om haar rivalen te ondermijnen in de door Hamas bestuurde Gazastrook.

De toegenomen financiële en militaire steun van Iran aan radicale Palestijnse groeperingen is niet het resultaat van liefde voor de Palestijnen, maar van de wens om de eigen doelstellingen in de regio te bevorderen. Het gaat daarbij niet alleen om het verijdelen van Trumps vredesplan, maar ook om de vernietiging van Israël. Daarom steunen zij Hamas en de Islamitische Jihad, de twee in Gaza gevestigde groepen die zich inzetten voor de vernietiging van de "zionistische entiteit". Iran steunt ook de radicale Palestijnse groeperingen omdat het de Palestijnse Autoriteit, president Mahmoud Abbas en zijn regime op de Westelijke Jordaanoever wil ondermijnen, die zij als verraders beschouwen vanwege hun vermeende gematigde beleid jegens Israël.

De steun van Iran voor Hamas en de Islamitische Jihad moet ook gezien worden in de context van Teherans inspanningen om de Arabische staten te ondermijnen die nauwe banden hebben met de Trump-regering. Iran en zijn Palestijnse bondgenoten maken zich zorgen over de schijnbare toenadering tussen Israël en sommige Arabische landen.

Nasser Abu Sharif, de vertegenwoordiger van de Islamitische Jihad in Iran, zei deze week dat Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten vijanden van de Palestijnen zijn geworden. Trumps "Deal van de eeuw", zo voegde hij eraan toe, "wil de weg vrijmaken voor normalisatie" tussen de Arabieren en Israël.

De regering van Trump is van plan om het economische deel van de "Deal van de eeuw" te onthullen tijdens een "workshop" in Bahrein eind juni of "wanneer de timing juist is". De Palestijnen hebben alle Arabieren opgeroepen om de door de VS geleide "workshop" te boycotten onder het voorwendsel dat het deel uitmaakt van een plan om "de Palestijnse zaak te elimineren".

Deze visie wordt gedeeld door de leiders van Iran, die nu de Arabieren oproepen om de "workshop" en de Trump-regering te boycotten. "Helaas werken een aantal Perzische Golfstaten samen [met de VS] omdat ze hopen dat Amerika hen zal beschermen in ruil voor hun verraad van de moslims," zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif.

Door het boycotten van de door de VS geleide conferentie in Bahrein, hebben Mahmoud Abbas en zijn Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever zichzelf in dezelfde klasse geplaatst als Iran - een land dat hen veracht, en hen als verraders beschouwt, en hun rivalen, Hamas en de Islamitische Jihad, in de Gazastrook financieren.

Maar toch, Abbas en de ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit nemen dezelfde brandende retoriek aan als die van Iran over de V.S.-overheid en de "Deal van de eeuw" door het te benoemen als een samenzwering tegen Arabieren en moslims.

De acties en woorden van de Palestijnse Autoriteit dienen ter ondersteuning van de zelfbenoemde taak van Iran om zich te bemoeien met Palestijnse zaken en het versterken van radicale Arabieren en moslims in de regio. De Iraanse leiders hebben alle reden om tevreden te zijn met Abbas, wiens opmerkingen indirect de ayatollahs ondersteunen in hun campagne om de Ayatollahs te ondermijnen die met de VS willen samenwerken of vrede willen sluiten met Israël.

Khaled Abu Toameh, een bekroond journalist uit Jeruzalem, is een Shillman Journalisme Medewerker van het Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2019 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: The Iranian-Palestinian Plan to Thwart Trump's Peace Plan