www.wimjongman.nl

(homepagina)

Nigeria: Jihad tegen christenen

door Uzay Bulut - 21 april 2019/p>

Christenen worden in Nigeria afgeslacht door Fulani en Boko Haram jihadisten - en het lijkt niemand iets te schelen. Afbeelding: Boko Haram-leider Abubakar Shekau, uit een Boko Haram-propagandavideo van november 2018.

Christenen worden in Nigeria afgeslacht door Fulani en Boko Haram jihadisten - en het kan niemand iets schelen.

De ernstigste vervolging van deze weerloze christenen - die de helft van de totale Nigeriaanse bevolking uitmaken - heeft vooral plaatsgevonden in het islamitische noorden van het land, dat wordt geregeerd door de sharia, en in de staten die bekend staan als de "Middengordel", die een overgangsgebied tussen de noordelijke en zuidelijke staten vormen.

De mensenrechtenorganisatie International Christian Concern (ICC):

"Fulani-militanten bleven in maart gewelddadige aanvallen uitvoeren in de hele Nigeriaanse Midden Belt regio. De brute aanvallen van deze harde islamitische militanten wekken voortdurend angst bij de christenen die in de Middengordel wonen, omdat het dodental blijft toenemen... Vorige maand [maart 2019] zijn er minstens 150 mensen gedood."

De Nigeriaanse bisschop William Amove Avenya van de staat Benue zei: "Fulani-stammen die tot de tanden bewapend zijn, vermoorden zwangere vrouwen en kinderen en vernietigen onze kleine bedrijven."

"Dit is een tijdbom die de hele regio in brand dreigt te steken. We kunnen niet wachten op een massale genocide om in te grijpen," voegde hij eraan toe.

"... Hieronder staan de grootste aanslagen die in maart plaatsvonden:

  1. - 4 maart 2019: Fulani-militanten vallen de staat Benue aan, waarbij 23 doden vielen.
  2. - 11 maart 2019: Fulani-milities vallen Kajuru aan en verbranden meer dan 100 huizen, waarbij 52 mensen omkomen.
  3. - 18 maart 2019: Boko Haram belegerde een christelijke meerderheidsstad in de staat Adamawa, bewoond door meer dan 370.000 mensen".

De regionale ICC-directeur voor Afrika, Nathan Johnson, die onlangs Nigeria bezocht, vertelde Gatestone dat dit dodelijke geweld minder dan 20 jaar geleden begon.

"Het geweld begon pas echt in 2001, nadat er in de regio van het Plateau meer dan 1000 mensen om het leven waren gekomen en veel kerken waren verwoest. In 2008 en 2010 waren er ook dodelijke rellen en sindsdien is de spanning tussen de twee gemeenschappen steeds groter geworden.

Johnson merkte ook op dat het huidige geweld, dus dat sinds begin 2017 is verergerd, "iets anders is, in die zin dat het een reeks gerichte aanvallen op christelijke gemeenschappen zijn, welke proberen om de boeren te verjagen en land voor veehouders over te nemen".

Hij zei dat de vijandigheid een complex geheel van factoren omvat - socio-economisch (herder vs. boer), etnisch (voornamelijk Fulani vs. iedereen behalve Hausa) en religieus (moslim vs. christen), echter:

"De Nigeriaanse regering en de mainstream media hebben het feit dat radicale moslims in Nigeria christelijke gemeenschappen afslachten, gebagatelliseerd. Zij zouden de crisis veel liever omschrijven als een botsing tussen twee etnische of sociaal-economische gemeenschappen die elkaar vermoorden - ook al is bijna 80% van de slachtoffers christen."

Johnson voegde toe:

"Christenen in Nigeria worden behandeld als tweederangs burgers in de twaalf noordelijke staten, waar de shariawet wordt toegepast. Zij worden op vele manieren tot slachtoffer gemaakt. Christelijke meisjes worden ontvoerd en gedwongen te trouwen met islamitische mannen. Pastors worden ontvoerd voor losgeld. Kerken worden vernield of volledig verwoest.

"De christenen die ik tijdens mijn recente reis naar Nigeria heb ontmoet, en die hebben geleden onder zowel de Fulani als Boko Haram, hopen dat anderen over de hele wereld zich zorgen om hen gaan maken en voor hen bidden. Velen hebben een gebrek aan voedsel, water en onderdak, omdat ze van hun land zijn verdreven en naar steden zijn verdreven waar ze geen landbouw kunnen bedrijven of werk kunnen vinden. Honderdduizenden christelijke kinderen in het hele land kunnen niet naar school omdat hun ouders het zich niet meer kunnen veroorloven, er geen toegang toe hebben of vrezen dat hun kinderen op weg naar of in de klas aangevallen of ontvoerd kunnen worden."

Zoals Midden-Oosten expert Raymond Ibrahim vorig jaar schreef:

"De Nigeriaanse regering en de internationale gemeenschap ... hebben vanaf het begin weinig gedaan om de situatie aan te pakken. Dit gebrek om op te treden is niet verwonderlijk: ze kunnen niet de wortels ervan erkennen, namelijk de intolerante ideologie van de jihad. Als gevolg daarvan is het dodental van de christenen alleen maar gestegen - en zal waarschijnlijk exponentieel blijven groeien - totdat deze realiteit niet alleen wordt erkend maar ook aangepakt".

Uzay Bulut, een Turkse journalist, is een Voorname Senior Medewerker bij het Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2019 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Nigeria: Jihad against Christians