www.wimjongman.nl

(homepagina)

Wat doen Irans vrienden in Gaza?

door Khaled Abu Toameh - 7 oktober 2019

De Islamitische Jihad heeft sinds haar oprichting de Palestijnen in de door Hamas bestuurde Gazastrook alleen maar ellende, vernietiging en dood gebracht. Afbeelding: Tienduizenden komen naar Palestina Square om de 32e verjaardag van de Grote Jihad te herdenken

Terwijl Egypte, Qatar en de Verenigde Naties hun inspanningen voortzetten om de twee miljoen Palestijnen in de Gazastrook een nieuwe oorlog met Israël te besparen, belooft de Islamitische Jihad-organisatie haar bevolking meer lijden, geweld en bloedvergieten. De terroristische organisatie beloofde ook om de strijd voort te zetten, totdat zij haar doel bereikt heeft om Israël te vernietigen.

De laatste toezeggingen van de Iraanse gefinancierde Islamitische Jihad kwamen als de organisatie, de op een na grootste groep in de Gazastrook na Hamas, vierde deze week haar 32e verjaardag in oprichting.

Tienduizenden Palestijnen namen deel aan een grote Islamitische Jihad-bijeenkomst in Gazastad onder de banier van "Onze Jihad [heilige oorlog] - De belofte zal spoedig worden vervuld". De belofte verwijst natuurlijk naar de belofte van de Islamitische Jihad om "Palestina te bevrijden, van de [Middellandse Zee] Zee tot aan de [Jordaan] rivier - een bekend eufemisme voor de vernietiging van Israël.

Bijzonder verontrustend is dat een groot aantal Palestijnen in de Gazastrook, een enclave die vaak omschreven wordt als een enclave die lijdt onder een hoog percentage van armoede en werkloosheid, de Islamitische Jihad blijft steunen, een van de organisaties die daar niets heeft gedaan om de levensomstandigheden van haar bevolking te verbeteren. Hun haat voor Israël lijkt sterker te zijn dan enige wens om hun situatie te verbeteren door in opstand te komen tegen mislukte Palestijnse leiders en groepen.

De Islamitische Jihad heeft sinds haar oprichting de Palestijnen in de door Hamas bestuurde Gazastrook alleen maar ellende, vernietiging en dood gebracht.

Tijdens de tweede Intifada, die in september 2000 uitgebroken is, hebben de Islamitische Jihad en haar militaire afdeling, Al-Quds Brigades, de eer gekregen tientallen Israëliërs te hebben gedood bij meer dan zestig terreuraanslagen. Sinds 2008 heeft de Islamitische Jihad duizenden raketten en mortieren vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd, waarbij verscheidene Israëli's werden gedood en gewond. Volgens de Iraanse staatstelevisie, vuurden islamitische terroristen van de Jihad 3000 raketten op Israël af tijdens de Israël-Hamas oorlog van 2014.

Na afloop van de oorlog zond het Qatariaanse TV-netwerk Al-Jazeera TV een video uit van de tunnelsystemen van de Islamitische Jihad. In de video verklaart een lid van de Islamitische Jihad dat de organisatie zich voorbereidt op de volgende oorlog met Israël en dat de tunnels zullen worden gebruikt om terroristische aanslagen en mortieren op Israël te lanceren.

In verschillende verklaringen ter gelegenheid van haar verjaardag kon de Islamitische Jihad niets goeds vinden om te zeggen over haar "verworvenheden" voor de Palestijnen. De organisatie heeft de miljoenen dollars die zij van haar sponsors in Iran heeft ontvangen niet gebruikt om een school of ziekenhuis in de Gazastrook te bouwen. Het gebruikte ook niets uit de fondsen om werkgelegenheid te creëren voor de tienduizenden werkloze Palestijnen in de Gazastrook.

In plaats daarvan ging het geld naar het bouwen van tunnels, en het smokkelen en produceren van duizenden raketten en mortieren om Israël aan te vallen.

Het enige onderwijs dat de Islamitische Jihad heeft aangeboden, is iets waarin kinderen en tieners radicale islamitische indoctrinatie en semi-militaire training krijgen. Een rapport van het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center bevond dat meer dan 100.000 Palestijnse kinderen en jongeren elk jaar "zomerkampen" van de Islamitische Jihad en Hamas bezoeken:

"Hun doel is het stimuleren van een kader voor de toekomst van Hamas [en de Islamitische Jihad] supporters en strijders voor haar militair-terroristische vleugel en haar organisatorische en administratieve instellingen. De kampleden leren thema's als 'de bevrijding van Palestina', 'jihad' en het 'verzet' [i.e., terrorisme], de vernietiging van de staat Israël, het zogenaamde 'recht op terugkeer' en andere facetten van de anti-Israëlische islamitische ideologie van de beweging'.

In een verklaring van vorige week pochte de militaire tak van de Islamitische Jihad (Al-Quds Brigades) dat een van haar belangrijkste verworvenheden in de afgelopen 32 jaar is geweest "het inprenten van de geest van jihad en opoffering" in de harten en geesten van de Palestijnen. "De organisatie heeft altijd bewezen dat ons recht om ons land te bevrijden alleen maar kan worden bereikt door middel van verzet, gevechten en jihad tegen de criminele vijand", zo voegde de organisatie eraan toe.

"De zionistische vijand weet dat we een doorn in het oog zijn. Dat zullen we blijven tot de bevrijding van ons land, van de rivier tot aan de zee. We zullen onze militaire capaciteiten blijven opbouwen."

Met andere woorden, de belofte van de Islamitische Jihad is er een van oneindige giftigheid: het vergiftigen van de harten en geesten van generatie na generatie van Palestijnen - maar ook het blijven investeren van miljoenen dollars in de bouw van tunnels en het vergaren van wapens om ervoor te zorgen dat de strijd tegen Israël voor altijd doorgaat.

Voor Islamitische Jihad-leiders verbleekt het lijden van hun volk of het beëindigen van de economische en humanitaire crisis in de Gazastrook in vergelijking met het werkelijke doel, het nastreven van de strijd tegen Israël - zelfs als dat betekent dat het leven van alle Palestijnen moet worden opgeofferd.

"Laten we vechten voor onze vrijheid", zei Islamitische Jihad-leider Ziad al-Nakhalah tijdens de bijeenkomst van de organisatie op 5 oktober.

"Wees ervan verzekerd dat de overwinning toebehoort aan hen die de prijs voor vrijheid betalen en altijd bereid zijn om dat te doen. Verzet en jihad is de enige manier om ons recht op Palestina te verkrijgen. We houden vast aan ons recht op heel Palestina, hoe lang het ook duurt."

Hamas sloot zich ook aan bij de viering door de Islamitische Jihad te feliciteren met haar verjaardag en dezelfde dreigementen te herhalen om de strijd en de jihad tegen Israël voort te zetten. Salah Bardaweel, een hoge Hamas-ambtenaar die de bijeenkomst bijwoonde, sprak met veel lof over zijn vrienden in de Islamitische Jihad met hun voortdurende inzet om terreuraanslagen tegen Israël te plegen.

"We zijn trots op onze betrekkingen met de Islamitische Jihad en haar militaire vleugel", aldus Bardaweel.

"We zijn trots op alle verzetsgroepen [in de Gazastrook.] Het beleid van verzet en jihad is de echte politiek om heel Palestina te bevrijden, en het Palestijnse volk zal deze weg niet verlaten. We zullen geen enkele overeenkomst accepteren die in tegenspraak is met het uitvoeren van de jihad en de bevrijding. In geen geval zullen we een centimeter van het land Palestina opgeven.".

Ondanks de voortdurende dreigementen van Hamas en de Islamitische Jihad lijkt Israël akkoord te zijn gegaan met een tijdelijk staakt-het-vuren met de in Gaza gevestigde terroristische groeperingen. Vorige maand heeft Israël zelfs de levering van apparatuur in de Gazastrook toegestaan voor de bouw van een nieuw door de Amerikanen gefinancierd veldhospitaal.

Vorige week werd gemeld dat Israël duizenden Palestijnen uit de Gazastrook heeft toegelaten om zaken te doen en te komen werken, blijkbaar als onderdeel van de staakt-het-vuren afspraken die onder auspiciën van Egypte, Qatar en de VN zijn gemaakt.

Eerder had Israël Qatar toegestaan om miljoenen dollars in contanten te leveren om Hamas in staat te stellen salarissen aan hun werknemers te betalen. Bovendien heeft Israël de VN toegestaan om de hulp in de Gazastrook te intensiveren.

Het is duidelijk dat Israël meer doet om de Palestijnen in de Gazastrook te helpen dan de leiders van de Islamitische Jihad en Hamas. Uit de recente verklaringen van deze leiders blijkt dat de twee terroristische groeperingen hun bevolking niets te bieden hebben. De enige toekomst die zij schetsen is er een die bestaat uit terrorisme en jihad. De enige toekomst die zij beloven is er een waarin meer jonge Palestijnen zullen worden gerekruteerd als zelfmoordterroristen en jihadisten in een heilige oorlog met als hoofddoel Israël uit te schakelen en te vervangen door een door Iran gesteunde islamitische staat.

Met leiders als deze hebben de Palestijnen geen vijanden nodig. Hamas en de Islamitische Jihad zetten hun leugens gewoon voort tegen de Egyptenaren, de Qataris en de rest van de wereld met hun praatjes over een staakt-het-vuren met Israël.

Voor hen betekent een staakt-het-vuren het verder verzamelen van wapens en het voorbereiden van hun bevolking op een oorlog zonder zich zorgen te maken over een Israëlische militaire actie. Wanneer zal de internationale gemeenschap haar kop uit het zand trekken en begrijpen dat met organisaties als Hamas en de Islamitische Jihad, die deze show leiden, de Gazastrook de humanitaire ramp zal blijven die zo bitter aan Israël wordt verweten?

Khaled Abu Toameh, een bekroond journalist gevestigd in Jeruzalem, is een Shillman Journalist Medewerker bij Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2019 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: What Iran's Friends Are Doing in Gaza