www.wimjongman.nl

(homepagina)

Palestijnen: waarom feiten in de weg laten staan?

door Bassam Tawil | 28 augustus 2019

Waarom zijn de details over Rina Shnerb's geboorteplaats en haar leeftijd het vermelden waard? Omdat de Palestijnse media opnieuw een campagne van verzinsels en leugens gevoerd heeft om de terreuraanslag en de moord op een onschuldige joodse tiener te rechtvaardigen. Afbeelding: Rina Shnerb, die op 23 augustus bij een terroristische bomaanslag is vermoord. (Foto met dank aan de familie van het slachtoffer)

Rina Shnerb, de 17-jarige tiener die op 23 augustus bij een Palestijnse terreuraanslag op de Westelijke Jordaanoever is omgekomen, is geboren en getogen in de Israëlische stad Lod. Ze heeft nooit in een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever gewoond. Bovendien heeft ze nooit bij de Israëlische Verdedigingstroepen (IDF) of een andere veiligheidsdienst gediend. Ze was ook te jong om te worden gerekruteerd voor de dienst.

Rina werd gedood bij een bomexplosie toen zij en haar familie een bezoek brachten aan de populaire Ein Buvin Bron nabij de West Bankstad Ramallah. Haar vader, Eitan, en broer, Dvir, raakten gewond toen een explosief afging dat geplaatst was in de buurt van de bron.

Waarom zijn de details over Rina's geboorteplaats en haar leeftijd het vermelden waard? Omdat de Palestijnse media opnieuw een campagne van verzinsels en leugens hebben gevoerd om de terreuraanslag en de moord op een onschuldige Joodse tiener te rechtvaardigen.

Lod is geen nederzetting. Het is een stad in het centrale district van Israël en heeft zelfs een Arabische bevolking van 30 procent.

De Palestijnse media voelen zich echter niet goed bij het vermelden van de feiten over de terreuraanslag. In de ogen van Palestijnse nieuwsredacteuren en journalisten was Rina een "kolonist" en een "soldaat". Door dergelijke termen te gebruiken, proberen de Palestijnen de indruk te wekken dat ze geen onschuldige tiener was, maar een Jood, die in een nederzetting woonde, en zelfs in het IDF diende.

Dit soort verkeerde informatie is gericht op het zenden van een bericht dat Rina een legitiem doelwit was omdat ze een van de honderdduizenden Joodse kolonisten op de West-Bank was en een actief lid van de IDF. Het Palestijnse publiek van zijn kant onderschrijft dergelijke leugens vaak snel om terreuraanslagen op Joden te rechtvaardigen.

Wat bijzonder verontrustend is, is dat zelfs de media, gecontroleerd door de Palestijnse Autoriteit president Mahmoud Abbas, ervoor koos om deze leugen te verspreiden dat de vermoorde tiener een "kolonist" en "soldaat" was.

Wafa, het officiële persbureau van Abbas, rapporteerde over de terreuraanslag in een bericht van 23 augustus:

"De Israëlische bezettingstroepen hebben vrijdag de hoofdwegen naar de dorpen ten westen van Ramallah afgesloten en hun militaire aanwezigheid in het Ramallah gebied versterkt onder het voorwendsel dat een vrouwelijke kolonist werd gedood en anderen gewond raakten in de buurt van de Dolev nederzetting die werd gebouwd op het land van [Palestijnse] inwoners ten westen van Ramallah.

De term voorwendsel is gebruikt om twijfel te zaaien over de versie van de Israëlische autoriteiten en over de omstandigheden rond de moord op de tiener. Het is alsof het persbureau van Abbas de lezers vertelt dat er geen bewijs is dat de Joodse tiener is vermoord bij een terreuraanslag en het slechts een bewering is van de Israëlische autoriteiten.

Hoewel het persbureau zich ervan bewust was dat Rina afkomstig was uit een Israëlische stad in de buurt van de belangrijkste internationale luchthaven van Israël (Ben Gurion Airport), koos het er toch voor om haar als een "vrouwelijke kolonist" te bestempelen. Waarom? Omdat het in de ogen van Abbas' persbureau toegestaan is om kolonisten te vermoorden, omdat ze "op het land van Palestijnse ingezetenen" wonen. Abbas' officiële persbureau zegt met andere woorden dat deze Joodse vrouw een vreselijke dood verdiende omdat ze in een "illegale nederzetting" woonde.

Abbas' regerende Fatah-factie sloot zich ook aan bij de Palestijnse leugencampagne door de vermoorde Joodse tiener te beschrijven als een "kolonist" en haar vader en broer als "kolonisten". Nogmaals, door het verspreiden van dergelijke leugens suggereert Fatah dat Rina niet zomaar een gewone tiener was die met haar familie daar op een picknick was.

Terwijl de officiële media en de factie van Abbas Rina nog steeds beschrijven als een "kolonist", hebben andere populaire Palestijnse mediakanalen de volgende leugen verspreid dat ze een "vrouwelijke soldaat" was - waardoor de valse indruk werd gewekt dat ze het doelwit was van een "legitieme verzetsoperatie tegen een gewapende Jood in militair uniform".

Het Palestijnse persbureau Ma'an, dat nauw verbonden is met de Palestijnse Autoriteit en Abbas, was een van de eerste media-organisaties die het valse nieuws publiceerde dat Rina een "vrouwelijke soldaat" was. Het agentschap had zelfs het lef om zijn lezers te vertellen dat "de Israëlische media meldden dat een vrouwelijke soldaat werd gedood bij een bomexplosie".

Onnodig te zeggen dat de Israëlische media nooit naar Rina heeft verwezen als "vrouwelijke soldaat" of "kolonist." Ma'an en de rest van de Palestijnse media zullen echter er niet mee zitten dat de feiten hen in de weg staan omdat de waarheid te "ongemakkelijk" kan zijn.

Over ongemakkelijke waarheden gesproken, hier is er nog een: Abbas en zijn Palestijnse Autoriteit hebben zich onthouden van het veroordelen van de moord op de Joodse tiener. Hun stilzwijgen schreeuwt hun goedkeuring uit over een dergelijke terreuraanslagen, vooral wanneer, zoals zij beweren, het slachtoffer een "kolonist" of "soldaat" is. Hoe kan Abbas de moord op een Joods meisje veroordelen als hij zijn volk via zijn media vertelt dat Rina geen onschuldige tiener was?

Hoewel men verontrustende feiten beschouwt, kan worden vermeld dat wanneer een Jood wordt vermoord of gewond raakt bij een terreuraanslag, de Palestijnen in een massaal feest uitbreken. Kort na Rina's moord, waren verschillende Palestijnse groepen, waaronder Hamas, de Islamitische Jihad en verschillende PLO-fracties zoals het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP) snel in staat om verklaringen uit te brengen waarin de moord op de tiener werd geprezen en waarin de Palestijnen werden opgeroepen om hun "kwalitatieve" aanvallen op Israël op te voeren.

Geen enkele Palestijn heeft het aangedurfd om zich tegen de slachting uit te spreken; dit stilzwijgen komt natuurlijk niet als een verrassing. Gezien de voortdurende anti-Israëlische opruiing in de Palestijnse media, durft geen enkele Palestijn tegen de stroom in te gaan door een terreuraanslag te veroordelen uit angst om als verrader te worden bestempeld. Integendeel, elke Palestijn die een terreuraanslag op Israël prijst, verdient respect en wordt geprezen als een held.

Tot slot is het belangrijk om op te merken dat veel Palestijnse mediakanalen en functionarissen Israël nog steeds "bezet Palestina" noemen. Zij zien geen verschil tussen een Jood die op de Westelijke Jordaanoever woont en een Jood die in Israël woont. Voor hen zijn alle Joden pioniers en kolonisten, en alle steden in Israël - Tel Aviv, Haifa, Ashkelon, Ashdod, Eilat, evenals Lod, de woonplaats van Rina - zijn "bezet". In de ogen van de Palestijnen is heel Israël "bezet" en een "nederzetting".

Zij beschouwen ook elke Jood die de Tempelberg in Jeruzalem bezoekt als een "kolonist", zelfs als hij of zij niet in een nederzetting woont. Het doel is om de Joodse bezoekers af te schilderen als vijandige kolonisten op een missie om een moskee te "verontreinigen". Ook dit soort retoriek heeft tot doel de Palestijnen aan te moedigen om terreuraanslagen te plegen op Joodse "agressors".

Toen Palestijnse terroristen op 25 augustus drie raketten op Sderot afvuurden, meldden Palestijnse mediakanalen dat Sderot een "nederzetting" is. Voor het geval iemand twijfels had, Sderot is een Israëlische stad in de Negev-woestijn, geen "nederzetting". Door de term "nederzetting" te gebruiken, proberen de Palestijnen opnieuw de indruk te wekken dat de stad een legitiem doelwit is voor raketaanvallen omdat het een "illegale nederzetting" is.

De retoriek en verzinsels van de Palestijnse media maken gewoon deel uit van een langdurige Palestijnse campagne van aanzetten tot haat tegen Israël en de Joden. Voor dit media-gezelschap is de waarheid gewoon een ander woord voor niets overgebleven om over te liegen.

Bassam Tawil is een moslim-Arabier in het Midden-Oosten.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2019 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Palestinians: Why Allow Facts to Get in the Way?