www.wimjongman.nl

(homepagina)

De belofte van de Mullahs: De ondergang van Israël en de Amerikaanse beschaving

door Majid Rafizadeh - 15 juni 2019

( )

De Iraanse regering blijft de internationale normen trotseren, omdat ze weigert op te treden als een rationele en constructieve staat, zelfs afgezien van haar herhaalde kwaadaardige gedrag in de Golf van Oman deze week. Afbeelding: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo spreekt op een persconferentie op 13 juni 2019 in Washington DC, waar hij zei: "Het is naar de beoordeling van de Amerikaanse regering dat Iran verantwoordelijk is voor de aanvallen van vandaag [op olietankers] in de Golf van Oman. (Foto door Win McNamee/Getty Images)

De Iraanse regering blijft de internationale normen trotseren, omdat ze weigert op te treden als een rationele en constructieve staat, zelfs afgezien van haar herhaalde kwaadaardige gedrag in de Golf van Oman deze week. De Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei, die het laatste woord heeft in heel het binnenlandse en buitenlandse beleid van Iran, heeft onlangs aan de Iraanse jeugd verklaard dat zij binnenkort getuige zullen zijn van de ondergang van Israël en de gehele Amerikaanse beschaving. Deze aankondiging werd bevestigd op de officiële website van de Opperste Leider.

Khamenei maakte de intenties van Iran duidelijk tijdens de ontmoeting met studenten. "Jullie jongeren, zo verklaarde hij, moeten ervan verzekerd zijn dat jullie getuige zullen zijn van de ondergang van de vijanden van de mensheid, dat wil zeggen de ontaarde Amerikaanse beschaving en de ondergang van Israël".

Iran heeft onlangs ook een programma op de staatstelevisie uitgebracht, waarin wordt aangetoond dat de regering op dit moment raketaanvallen uitvoert, met als doel het uitvoeren van daadwerkelijke aanvallen op Israël. Het videofragment in de televisie-uitzending liet zien naar welke operaties de Iraniërs streven voor acties om Tel Aviv te bombarderen. De video eindigt met beelden van Israëlische burgers bedekt met witte lakens, wat wijst op een grote tragedie voor Israël en een overwinning voor de Islamitische Republiek.

De plaatsvervangend commandant van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), Hossein Salami, dreigde onlangs ook op de Iraanse TV van Channel 2 dat Israël "kwetsbaar is en zichzelf dichter bij de dood brengt".

Salami maakte de strategie van de Iraanse regering zeer duidelijk door te stellen: "Onze strategie is om Israël van de wereldwijde politieke kaart te vegen. En het lijkt erop, gezien het kwaad dat Israël aan het doen is, dat het zichzelf daar dichterbij brengt." Daarbij heeft de Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei onlangs een Twittertirade geplaatst die Israël aanviel. Daarin staat dat "het zionistische regime in de niet zo verre toekomst zal vergaan".

Waarom vermeerderen de Iraanse leiders in deze kritieke tijden de bedreigingen tegen Israël en de Joden? Er lijken twee belangrijke redenen te zijn.

Naast hun geproclameerde haat tegen het land, zit er een politieke drijfveer achter deze toegenomen bedreigingen. Vanuit het perspectief van de Iraanse leiders, nu zij hun dreigementen tegen Israël blijven opvoeren, zullen de Verenigde Staten gedwongen worden hun strategie te veranderen en hun druk op het geestelijke establishment, de IRGC en haar elitetak, de Quds Force te verlichten.

Sinds de oprichting van de Islamitische Republiek Iran in 1979 is de manier van handelen van de Islamitische Republiek Iran geweest om een agressief gewelddadig beleid te voeren in plaats van diplomatieke initiatieven te nemen in het Midden-Oosten.

Sinds de Amerikaanse president Donald J. Trump zich heeft teruggetrokken uit de broze nucleaire deal, staan de Iraanse leiders onder grote economische druk en zoeken zij naar manieren om eraan te ontsnappen. Sancties tegen de militaire instellingen van de Iraanse regering - de IRGC en haar filialen - en tegen het bankwezen en de oliesector oefenen financiële en geopolitieke druk uit op de Islamitische Republiek. De Iraanse olie-export is met meer dan de helft gedaald en de nationale munteenheid, de rial, blijft aan waarde inboeten. Naarmate de druk op zowel de politieke als de economische dynamiek in Iran aanhoudt, zal de regering steeds wanhopiger worden.

Niet alleen binnen het land voelen de Iraanse leiders economische verliezen en druk; ook de financiële invloed van Teheran, investeringen en hulp aan andere landen, met name Syrië, worden negatief beïnvloed.

Naarmate de druk aanhoudt, wordt het voor de Iraanse autoriteiten uiterst moeilijk om de Iraanse milities, gevolmachtigden en terreurgroepen in het Midden-Oosten te blijven financieren, sponsoren en ondersteunen.

Volgens de laatste berichten hebben de verminderde olie-inkomsten van Iran er al toe geleid dat Teheran de financiering van haar milities in Syrië heeft verminderd. Aangezien de Iraanse milities hun salarissen en uitkeringen niet ontvangen, wordt hun vermogen om te blijven vechten beperkt.

Wanneer deze milities niet de nodige middelen krijgen om te opereren en zo de belangen van Iran te bevorderen, zullen sommige hun macht verliezen, uitgehold worden en zelfs volledig uiteenvallen. De Islamitische Republiek zal waarschijnlijk de loyaliteit van andere milities verliezen als zij pogingen doen om nieuwe betaalmeesters te vinden.

De tweede reden voor de toenemende dreigementen van Iran aan het adres van Israël houdt verband met een van de belangrijkste pijlers en revolutionaire idealen van de Islamitische Republiek: de vernietiging van de Joodse staat. Het is ook een van de religieuze profetieën van de oprichter van de Islamitische Republiek Iran, Ayatollah Ruhollah Khomeini, en zijn opvolger, de huidige Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei, dat Israël uiteindelijk van de aardbodem zal worden geveegd.

Omdat het theocratische establishment van Iran gelooft dat de Opperste Leider Allahs vertegenwoordiger op aarde is, worden alle woorden en verlangens die de Opperste Leider uitspreekt beschouwd als wensen, die door Allahs ware gelovigen tot werkelijkheid moeten worden gebracht. Met deze religieuze drijfveer wordt de onderstroom van haat tegen Israël alleen maar versterkt: elke aanval op het land wordt beschouwd als een heilige daad.

Het is een onaanvaardbare dubbele standaard dat de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap zwijgen en maar steeds blijven zwijgen over de dreigementen van Iran aan het adres van Israëlische burgers. Als de situatie zou worden omgekeerd en als Israël zou dreigen Iran te vernietigen, dan zou de internationale gemeenschap in geweer komen en Iran snel gaan verdedigen. Door middel van politieke en economische druk moeten de heersende mullahs van Iran door de internationale gemeenschap verantwoordelijk worden gehouden voor het in gevaar brengen van de mondiale veiligheid en de regionale stabiliteit.

Dr. Majid Rafizadeh is zakelijk strateeg en adviseur, en Harvard opgeleid geleerde, politicoloog, bestuurslid van Harvard International Review en voorzitter van de International American Council on the Middle East. Hij heeft verschillende boeken geschreven over de islam en het buitenlands beleid van de VS. Hij is te bereiken op Dr.Rafizadeh@Post.Harvard.Edu

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2019 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: The Mullahs Promise "Demise of Israel" and American Civilization