www.wimjongman.nl

(homepagina)

Erdoğan zit fout over Syrië. Turkije kan de klus niet klaren.

door Burak Bekdil - 15 januari 2019

Kort na de controversiële beslissing van president Donald Trump om de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken - een zet die Turkije, Rusland en Iran exorbitant tevreden stelde - schreef de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in een charmeoffensief een opiniestuk voor de New York Times, getiteld: "Trump heeft gelijk met Syrië. Turkije kan de klus geklaard krijgen".

Turkije, zo beweert Erdoğan, is het enige land dat de macht en de verplichting heeft om die taak van bescherming van de belangen van de Verenigde Staten, de internationale gemeenschap en het Syrische volk te vervullen.

Deze bewering is volstrekt onjuist. Ondanks enkele overeenkomsten zijn de belangen van Turkije in de Syrische arena heel anders dan die van de landen van het Westerse blok. Turkije's ambities over de toekomst van Syrië zijn grotendeels verdelend sektarisch (pro-Sunni) en daarom een goed recept voor verder geweld in het door burgeroorlog verscheurde Syrië en de mogelijke afslachting van de Koerden, een klus die Turkije kan klaren.

Het is waar, zoals Erdogan de wereld eraan herinnerde, dat Turkije in 2016 het eerste land was dat grondgevechtstroepen inzet om de zogenaamde islamitische staat (ISIS) in Syrië te bestrijden: "Onze militaire inval heeft de toegang van de groep tot de grenzen van de NAVO afgesneden en hun vermogen om terreuraanslagen uit te voeren in Turkije en Europa belemmerd."

Erdogan beweert vervolgens dat Turkse troepen en strijders van het Vrije Syrische Leger, die Turkije krachtig steunt, "van deur tot deur zijn gegaan om opstandelingen uit te roeien in Al Bab, een voormalig bolwerk van de zogenaamde Islamitische Staat".

Erdoğan vermeldt echter niet zijn banden met de Syrische jihadisten vóór 2016. In mei 2015 publiceerde het seculiere dagblad Cumhuriyet op de voorpagina video- en fotografische bewijzen van wapenleveringen door de Turkse inlichtingendiensten aan islamitische groepen in Syrië.

Een maand later diende president Erdoğan zelf een strafrechtelijke klacht in tegen de hoofdredacteur van Cumhuriyet, de prominente journalist Can Dündar en het hoofd van het bureau in Ankara, Erdem Gül. In een openbare toespraak zei Erdoğan: "Hij die dit verhaal bracht, zal er zwaar voor betalen." In 2018 oordeelde het Hooggerechtshof van Beroep dat Dündar tot 20 jaar gevangenisstraf moet krijgen voor "het verkrijgen van vertrouwelijke informatie voor spionagedoeleinden". (Dündar ontsnapte naar Duitsland, waar hij nu in ballingschap leeft.)

Erdoğan schreef in de Times een opiniestuk: "Turkije zet zich in voor het verslaan van de zogenoemde Islamitische Staat en andere terroristische groeperingen in Syrië, omdat het Turkse volk maar al te bekend is met de dreiging van gewelddadig extremisme." Het is geen geheim dat Erdogan uit de top komt van de militante politieke islam in Turkije. Hij ontkent categorisch en heftig "islamitische terreur". Hij denkt dat de Islamitische Staat het product is van een project dat tot doel heeft de islam te bederven. In februari 2017 viel hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan voor de zinsnede "islamistische terreur" en zei boos - en onnauwkeurig - tegen zijn gast: "Islam betekent 'vrede', het kan niet met 'terreur' komen." Erdoğan zei zelf expliciet dat "er geen gematigde islam is".

Erdoğans bewering dat de "Turkse bevolking maar al te bekend is met de dreiging van gewelddadig extremisme" vraagt om voorzichtigheid. In augustus 2014 stelde het Turkse stembureau MetroPOLL vast dat 11,3% van de Turken de islamitische staat niet als een terroristische organisatie beschouwt. Dat is geenszins een marginaal cijfer. Als slechts een "luttele" 11,3% van de Turken zo genereus over de islamitische staat denkt, betekent dit dat er bijna 9 miljoen Turken sympathiek staan tegenover jihadisten. Als slechts 10% van hen besluit de jihad van de Islamitische Staat te steunen, komt dat neer op bijna 900.000 potentiële Turkse jihadisten.

Het is duidelijk dat Erdogans "militair spreekt dat de zogenaamde Islamitische Staat in Syrië is verslagen; toch maken wij ons grote zorgen over het feit dat sommige externe mogendheden de overblijfselen van deze organisatie kunnen gebruiken als excuus om zich te bemoeien met de interne aangelegenheden van Syrië", betekent dat "externe mogendheden zich niet moeten bemoeien met Syrië, maar dat Turkije zich moet bemoeien met Syrië".

Erdoğan suggereert dat "de eerste stap is het creëren van een stabilisatiemacht met strijders uit alle delen van de Syrische samenleving". Dit benadrukt Erdoğans wens dat zijn keuze is dat jihadisten, het Vrije Syrische Leger (FSA), het noorden van Syrië zou moeten controleren, niet andere jihadisten, of Koerden. De Hoge Militaire Raad van de FSA opereert met verschillende hardline-islamitische groeperingen zoals Ahrar al-Sham en Al-Qaeda-liefdevolle jihadisten.

Erdogan beschuldigt Koerdische militanten ervan dat zij het internationale recht schenden door kinderen te rekruteren. Zijn islamistische bondgenoten in het vrije Syrische leger hebben een nog duistere recente geschiedenis. In Aleppo, de op één na grootste stad van Syrië, implementeerde de FSA een Sharia-rechtshandhavingspolitiemacht die een replica is van de Wahabitische politie in Saoedi-Arabië - waardoor gewone burgers zich aan de Sharia-code moeten houden. Daniel Wagner, schreef in de Huffington Post in 2012: "Libanese kranten zoals Al-Akhbar en Assafir, en Alex Jones' infowars.com, hebben een verontrustende video uitgezonden van een 12-jarig kind dat blijkbaar door de FSA gedwongen was om het hoofd van een Syrische militair af te snijden.

In Erdoğans post-VS routekaart voor Noord-Syrië komen "personen die geen banden hebben met terroristische groeperingen in aanmerking om hun gemeenschappen in lokale overheden te vertegenwoordigen". Dit is een zeer problematische formulering, die een serieuze vraag oproept: "Wie beslist welke groepen terroristen zijn en welke niet? Door het bevorderen van groepen zoals de FSA wil Erdogan het noorden van Syrië door middel van een volmacht controleren.

Het plan van Erdoğan gaat er slechts om jihadisten die hem vijandig gezind zijn te vervangen door jihadisten die hem vriendschappelijk gezind zijn.

Burak Bekdil, een van Turkije's belangrijkste journalisten, werd onlangs ontslagen bij de meest bekende krant van het land, na 29 jaar, omdat hij in Gatestone schreef wat er in Turkije gebeurt. Hij is Medewerker bij het Middle East Forum.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2019 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Erdoğan Is Wrong on Syria. Turkey Cannot Get the Job Done.