www.wimjongman.nl

(homepagina)

Israël implementeert slechts de helft van de wet tegen de PA-financiering van terroristen.

22 juli 2019

De bedragen die aan levende terroristen worden betaald, worden ingehouden, maar niet de 700 miljoen sjekel die aan de families van dode terroristen worden gegeven.

Door Batya Jerenberg - 22 juli 2019

De helft van het geld dat volgens de Israëlische wet op de Palestijnse Autoriteit (PA) moet worden ingehouden vanwege de financiële steun van de PA aan terroristen, wordt nog steeds overgemaakt aan Ramallah, zo meldde Israel Hayom maandag.

De wet "Pay for Slay", die vorig jaar werd aangenomen, vereist dat Israël het bedrag dat Ramallah aan terroristen en hun families geeft, aftrekt van de belastinginkomsten die het heeft geïnd en overgemaakt aan de PA. Dit omvat fondsen voor terroristen die momenteel in Israëlische gevangenissen een tijd doorbrengen voor aanslagen of pogingen tot aanslagen, evenals toelagen die worden verstrekt aan de families van terroristen die bij een aanslag om het leven zijn gekomen.

De PA betaalt ongeveer 700 miljoen NIS per jaar voor elk van beide categorieën. Volgens Israel Hayom wordt tot nu toe alleen het geld dat aan levende terroristen wordt betaald, ingehouden.

De reden die wordt gegeven voor de vertraging bij de uitvoering van de wet is dat het kabinet nog geen rapport van de verdedigingsambtenaren heeft ontvangen waarin het exacte bedrag dat de familie van elke dode terrorist ontvangt, wordt vermeld.

Onlangs vroeg Israël Hayom aan de commissie Buitenlandse Zaken en Defensie van de Knesset om de vertraging te verklaren. Diegenen die belast zijn met het verzamelen van de gegevens zeiden dat ze het rapport nog niet hebben ingediend omdat het moeilijk is om precies vast te stellen hoeveel geld als "terreurvergoeding" kan worden beschouwd.

Knessetlid Avi Dichter (Likud), een van de co-sponsors van de oorspronkelijke wet, kon dat antwoord niet accepteren.

"We kunnen de hindernissen overwinnen en de hoogte van de toelage die de families van terroristen ontvangen in de gaten houden," zei hij tegen Israel Hayom. "We verwachten dat dit zal gebeuren".

Toen de regering eenmaal begon met het inhouden van de terreurbedragen van de douanerechten en andere belastingen die Israël maandelijks aan de PA overmaakt, zei PA-president Mahmoud Abbas dat de Palestijnen de rest niet zouden ontvangen. Sindsdien moet de PA een financiële crisis onder ogen zien, aangezien van het belastinggeld wordt gezegd dat het meer dan de helft van de begroting van Ramallah zou bedragen.

Bron: Israel goes only halfway implementing law against PA for funding terrorists