www.wimjongman.nl

(homepagina)

De derde keer een bekoring? Niet in staat om een regering te vormen, is Israël gedwongen om de derde ronde van verkiezingen te houden. Stemmen op 2 maart. En Netanyahu heeft plotseling een serieuze nieuwe uitdager. Dit is wat we weten.

Door Joel Rosenberg - 12 december 2019

Het is weer Groundhog Day in Israel.

Ik herinner me de hilarische film van 1993 waarin Bill Murray een lokale tv-weerman uit Pittsburgh speelt, die in hetzelfde hotel blijft wakker worden en elke dag de Groundhog Day festiviteiten in Punxsutawney in Pennsylvania, moet verslaan. Is het een lus waar hij nooit uit lijkt te komen?

Welkom bij de verkiezingscyclus in Israël. Behalve dat het niet zo grappig is.

Dit is wat we op dit moment weten: Israël is de enige echte democratie in het Midden-Oosten - we houden zoveel van verkiezingen dat we in 2019 twee rondes hebben gehad. Dat is nog nooit eerder in de Israëlische geschiedenis gebeurd. Nu gaan we naar een derde ronde - op 2 maart.

En dit is waarom:

Nu gaan we naar een nieuwe dynamiek: Bibi heeft ineens een serieuze nieuwe uitdager binnen de Likud.

Het is te vroeg om nu al te zeggen of Likud-leden bereid zijn om afscheid te nemen van Bibi. Hier zijn echter twee laatste dingen die je moet weten.

Het komt er op neer: Bid alstublieft voor Israël tijdens deze kwetsbare, vluchtige periode. We hebben geen effectieve, functionerende nationale regering. We hebben een zeer ervaren premier die plotseling onder aanklachten staat en in echte politieke problemen verkeert en dus het risico loopt om afgeleid te worden. En we hebben zeer reële en gevaarlijke vijanden die willen profiteren van de situatie. Moge de Heer ons op dit moment genadig zijn.

Bron: Joel C. Rosenberg's Blog