www.wimjongman.nl

(homepagina)

Netanyahu sluit deal met racistische, anti-Arabische partij - zou dit het einde van Bibi kunnen zijn?

Vele Israëliërs verwijten Benjamin Netanyahu zijn besluit van vorige week ter versterking van zijn politieke coalitie, de verkiezing te faciliteren van een van de meest racistische partijen van het land, die geweld tegen de Palestijnen gedoogt.

Vrezend dat de Joodse Huis partij, een pro-nederzettingen partij, maar duidelijk een niet racistische, in gevaar zou komen om de 3.25% drempel van stemmen niet te krijgen, die nodig is om een zetel in de Knesset te bereiken, streefde de Premier ernaar om hen te helpen. Deze partij is belangrijk voor de coalitie van Netanyahu. Dus heeft hij een fusie tot stand gebracht tussen het Joodse Huis en de racistische Otzma-partij. Dit alles geeft de garantie dat Otzma minstens één zetel in de Knesset zal hebben. Iets wat voor de meeste Israëliërs onaanvaardbaar is.

Deze stap door Netanyahu's Likud-partij is geen goed idee, omdat de meerderheid van de Israëliërs racisme in alle vormen afwijst. Joden zijn al sinds mensenheugenis het doelwit van racisme. Otzma Yehudit wordt geassocieerd met de extremistische kahanistische beweging, die verboden is in Israël en door de Verenigde Staten beschouwd wordt als een terroristische organisatie. De partij heeft een geschiedenis van steun aan geweld tegen Palestijnen en heeft opgeroepen tot het uitzetten van Arabieren uit Israël en het verbieden van huwelijken tussen Joden en Arabieren.

 

Eerste minister Benjamin Netanyahu bezoekt in Tel-Aviv de Sarona Markt. Foto: Amos Ben Gershom, Israël GPO

 

De partij is een beruchte randgroep gebleven, vandaar dat de Israëliërs geschokt zijn dat Netanyahu de 'Joodse Huispartij' ervan overtuigd heeft om met hen te fuseren. Als hun aandeel heeft Netanyahu beloofd dat het Joodse Huis twee kabinetsfuncties in de volgende regering zal bekleden, mocht hij in de verkiezingen van 9 april winnen.

De Zionistische rabbi, Benny Lau, heeft de stap aangevallen en het Kahanisme vergeleken met nazisme. Hij zei dat "de vervuiling en vernietiging van het land dient als garantie voor het verlies van het land".

Yossi Klein Halevi, een senior medewerker van het Shalom Hartman Institute, zei dat het brengen van deze extremistische partij in de reguliere Israëlische politiek een ontheiliging is van Gods naam en van de reputatie van Israël.

"Wij zijn te vinden voor een belangrijk moment van zelf-berekening," zei hij. "Steeds meer Israëliërs zullen zich realiseren wat dat betekent. Anderen hebben gezegd dat deze stap het morele gezag van Israël onder de naties verzwakt.

 

Meir Kahane, die werd neergeschoten door een Arabische Amerikaan in 1990, werd beschouwd als de meest racistische politicus van Israël. Zijn beweging, die nauwelijks voortleeft, wordt door de grote meerderheid van de Israëliërs veroordeeld.

 

 

 

Bibi is geen racist en heeft het grootste deel van dit jaar besteed aan het vormen van coalities met Arabische en islamitische meerderheidslanden als Oman en Tsjaad. De inspanningen die hij zich getroost om de macht te behouden, zet veel Israëliërs er echter toe aan om hun stem op zijn Likud-partij te heroverwegen. En de nieuwe 'Blauw&Wit' partij met drie voormalige stafchefs (de hoogste positie in de IDF) en de zeer charismatische Yair Lapid, gebruiken dit om Netanyahu als een racist te bestempelen en de Israëliërs ervan te overtuigen op hén te stemmen. Zij zijn nu leidend in de peilingen.

Israël is een echte democratie en zowel Joodse anti-Arabische partijen als Arabische anti-Israëlische partijen hebben zetels in de Knesset gekregen. Netanyahu verdedigde zijn besluit door op te merken dat de Joodse meerderheid van de linkse groeperingen deals hebben gesloten met Arabische politieke partijen die zich verzetten tegen Israël en aanzetten tot geweld tegen Joden. Natuurlijk veroordelen wij dat ook. Maar hij moet hen niet nadoen.


Zie Messiah's Mandate | Raising up Leaders for the Coming Israeli Revival