www.wimjongman.nl

(homepagina)

Een groot probleem - en een aantal interessante elementen in het economisch plan voor de Palestijnen van het Witte Huis

Dr. Aaron Lerner - 22 juni 2019

Een belangrijk probleem: "Extra investeringen zullen de ontwikkeling van een transportcorridor dat de Westelijke Jordaanoever en Gaza rechtstreeks met elkaar verbindt door middel van een grote weg en mogelijk een moderne spoorlijn. Deze verbeteringen zullen de reiscomplicaties voor de Palestijnen verminderen en belemmeringen wegnemen die goederen vertragen of verhinderen dat ze de eindmarkten bereiken door een rechtstreekse verbinding te maken met de markten en bevolkingscentra en het versoepelen van de barrières om zich te bewegen."

Als het programma de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zou integreren in de Israëlische spoorwegsysteem om efficiënt vracht te verplaatsen tussen de twee locaties en verder, zou dat fantastisch zijn. Er is een recht van overpad voor een spoorlijn via Erez Crossing en de aanleg van een nieuwe spoorlijn compleet met een terminal heeft zich een weg gebaand door de Israëlische goedkeuring van planningstelsels en Israël heeft ook gedetailleerde plannen voor de uitbreiding van de spoorwegdienst binnen de Westelijke Jordaanoever.

Het is denkbaar om eveneens een soort regeling voor passagierstreinen - onder voorbehoud van veiligheidsmaatregelen en ook onder voorbehoud van ingrijpende veranderingen in de Gazastrook, zodat de mogelijkheid niet wordt misbruikt om terroristen te verplaatsen tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

MAAR een belangrijke weg tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook is uitgesloten. want dit betekent het creëren van een corridor dat Israël in tweeën deelt. Ja, er is een verwijzing naar zo'n regeling in de Oslo-akkoorden, maar we zijn een hoop realistischer geworden vandaag.

Een paar juiste dingen:

#1. "Dit programma zal de nieuwste ontwikkelingen ondersteunen van industriegebieden... Een deel van de in het kader van dit project verstrekte financiering zal toegewijd aan de ontwikkeling van gezamenlijke faciliteiten met de buurlanden..." Opzetten van een reeks ultramoderne industriezones naast Israël en die gezamenlijke faciliteiten delen met Israël en je hebt een ZEKERE WINNAAR!!! En dit kan ONMIDDELIJK gebeuren, zonder de SAMENWERKING MET DE PA. Het Palestijnse bedrijfsleven zal gretig meedoen, ongeacht wat de PA zegt.

#2. "Dit project zal de bouw van nieuwe infrastructuur aanmoedigen om de handel en het vervoer over de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, Jordanië, Egypte, Israël en Libanon vergemakkelijken. Van de verbetering van de situatie in de buurlanden met luchthavens en zeehavens, tot aan de ontwikkeling van een station voor regionale handel in aardgas." Uitstekend dat het plan niet betrokken raakt bij Palestijnse vliegvelden en zeehavens.

#3. Deze financiering zal worden gekoppeld aan een reeks hervormingen die de Palestijnse gemeenten omvatten die op weg zijn naar onafhankelijke financiering en duurzame openbare dienstverlening. Uitstekend dat het plan de ontvlechting van de Palestijnse gemeenten bevordert van de financiële afhankelijkheid van de PA.

Bron: IMRA - Saturday, June 22, 2019 One major problem and several interesting elements in White House Economic Plan for Palestinians