www.wimjongman.nl

(homepagina)

WAAROM CO2 NIET HET EINDE VAN DE WERELD BETEKENT

Wetenschap, bedrijven die werken aan het omzetten van overtollige koolstof in activa

Door WND - 16 februari 2019

WASHINGTON - Misschien zullen we de komende 12 jaar toch niet allemaal sterven aan de catastrofale klimaatverandering.

Hoewel je dat niet zou te weten komen van de doemdenkers in de media, om nog maar te zwijgen van de politieke activisten die bereid zijn om de mondiale politieke economie opnieuw uit te vinden om een koolstofdioxide-apocalyps af te wenden, is er eigenlijk goed nieuws te melden over het broeikasgasfront.

Het is mogelijk dat u niet hoeft af te zien van vliegreizen. Misschien hoeft u niet het autorijden op te geven, of uw airconditioning, of 90 procent van uw inkomen aan de wereldwijde oorlog tegen klimaatverandering te besteden.

Het blijkt dat het kapitalisme het probleem misschien al oplost voordat de zee stijgt en de arctische ijskap smelt.

Eén bedrijf, Carbon Engineering, is hard aan het werk geweest om kooldioxide - wat sommigen zien als de grootste bedreiging voor de planeet - om te zetten in zoiets verkoopbaars als veevoeder of synthetische brandstof.

"Iets wat we al zo lang als afval beschouwen, kooldioxide, te kunnen gebruiken als een grondstof om iets nuttigs te maken dat we nodig hebben, is vrij ongelooflijk", zegt Jenny McCahill, een chemicus en ingenieur bij het bedrijf.

Maar het is eigenlijk een veel betere deal dan dat.

Als de klimaatveranderingsactivisten gelijk hebben, is het alsof we de thermo-nucleaire voorraden van de wereld in ploegscharen veranderen - en er geld mee verdienen.

Wat is het geheim?

De eerste stap, volgens McCahill, is het aanzuigen van enorme hoeveelheden lucht terwijl de oneindig kleine hoeveelheid CO2 - ongeveer 0,04 procent - wordt onttrokken. Vervolgens worden chemicaliën toegevoegd en wordt er een oplossing verwarmd om er witte korrels van te maken die eruitzien als het vulling van een zitzak stoel. Deze bevatten ongeveer 50 procent aan CO2.

Vervolgens worden de korrels verwarmd tot 900 graden Celsius (1652 graden Fahrenheit) om de CO2 verder te concentreren tot een gas. Op dat moment kan het bedrijf dat ondergronds inspuiten om de klimaatverandering aan te pakken.

Het is een bewezen wetenschap, maar het is nog niet rendabel gebleken.

Een optie op de tekentafel is het combineren van CO2-gas met waterstof uit water om een heldere, synthetische brandstof te maken die volgens McCahill vergelijkbaar is met ruwe olie.

"Het is een stuk zuiverder, dus we hebben geen onzuiverheden zoals zwavel- en stikstofcomponenten die in roet eindigen als je het verbrandt," zegt ze.

Zodra deze brandstof door een raffinaderij wordt heen gevoerd, zegt McCahill dat kan het worden omgezet in producten zoals benzine, diesel en vliegtuig brandstof.

Er is slechts één probleem. Het verbranden van die brandstof stoot kooldioxide uit, dus in wezen zou de koolstof gewoon worden verplaatst in plaats van gereduceerd in de atmosfeer.

Carbon Engineering heeft echter een antwoord.

"We vangen het de volgende dag weer op en we maken er meer brandstof van", zegt bedrijfsleider Steve Oldham. "De CO2 wordt dus gerecycled, waardoor er geen extra uitstoot door het gebruik van de brandstof ontstaat," aldus Steve Oldham.

Wat zijn de kosten aan de pomp? Ongeveer 20 procent meer dan benzine, zegt Oldham.

Toch lijkt dat veel praktischer dan de roep om de wereldeconomie opnieuw uit te vinden.

Met investeerders, die ook Bill Gates omvatten, heeft Carbon Engineering 30 miljoen dollar uitgegeven om dit proces te perfectioneren. Het bedrijf zegt dat het koolstofdioxide uit de lucht kan halen voor minder dan $ 100 per ton, een claim die twee andere bedrijven, Climeworks en Global Thermostat, ook maken.

Er zijn ook andere bedrijven mee bezig.

Een Britse firma die door een chemieprofessor werd opgericht heeft investering van zowel BP als Drax beveiligd om zijn nieuwe technologie voor het opvangen van koolstofemissies te ontwikkelen. C-Capture genoemd, heeft het ongeveer 4,5 miljoen dollar opgehaald in een kapitaalverzameling onder leiding van de oliemaatschappij en een eigenaar van een energiecentrale.

Het blijkt dus mogelijk te kunnen zijn om genoeg kooldioxide uit de lucht te zuigen om de gevreesde apocalyps af te leiden.

Wetenschappers hebben ook een snelle manier gevonden om magnesiet te produceren, een mineraal dat kooldioxide opslaat. Als dit op industriële schaal kan worden ontwikkeld, opent het de deur naar het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer voor langdurige ondergrondse opslag.

Bron: Why CO2 does not spell end of the world - WND