www.wimjongman.nl

(homepagina)

Open brief aan Greta Thunberg: We laten ons niet langer beledigen!

28 september 2019, door: Kornelia Kirchweger – Vertaling: E.J. Bron)

Reactie op woedende toespraak voor de VN

Beste Greta: in erkenning van je betrokkenheid en je kracht, die je in het geloof in een vermeende, alles vernietigende klimaatcrisis investeert, en als reactie op je laatste – zeer waarschijnlijk niet door jou zelf geschreven – woedende toespraak voor de VN wijs ik hier je beschuldigingen gedecideerd af. Dit ook mede in naam van vele anderen, die mij hun verontwaardiging daarover lieten weten.

…hebben mijn kinderjaren gestolen

Met tranen in de ogen beschuldig je “ons” er generaliserend van dat wij je dromen, je kinderjaren gestolen zouden hebben. Je zou daar helemaal niet moeten staan, maar op school moeten zijn. Je zult “ons” er niet mee laten wegkomen en “ons” in de gaten houden. Wow! Je ophitsende woorden komen voort uit een grenzeloze onwetendheid. Want is het niet jouw generatie die deze wegwerpsamenleving in leven houdt? Jij en je leeftijdgenoten leven in een nog nooit eerder vertoonde materiële overvloed, waarop jullie als vanzelfsprekend aanspraak maken en verlangen van jullie ouders.

Wij hadden niets om weg te gooien

Ik behoor tot die generatie, die opgroeide in d ejaren-60. Beste Greta, wij leefden destijds klimaatvriendelijker dan jij en je onwetende kinderaanhangers zich dat überhaupt kunnen voorstellen. Wij droegen de kleren van onze oudere broers en zussen, kniekousen en sokken werden gestopt, kleding werd niet weggegooid – alles wat nog bruikbaar was, zoals knopen en ritssluitingen, werd bewaard. De rest werd gebruikt als poetsdoeken. Het duurde een uur of langer voor we op school waren. Er was geen schoolbus en onze ouders reden ons niet naar school. Schoolboeken werden van de ene naar de andere klas doorgegeven.

…smerig maar gezond

Onze fietsen hadden maar één versnelling en we waren er trots op. Boodschappen doen deden we lopend – in het winkelcentrum. Cadeaupapier werd voorzichtig geopend en opnieuw gebruikt. Er werd niet elke dag gebaad of gedoucht en niet iedere huishouding had destijds een wasmachine of zelfs een auto. Onze kamers waren niet propvol plastic speelgoed. Wij hadden geen elektronische spelletjes en geen smartphones. Wij brachten onze jeugd door in velden en in bossen, niet op WhatsApp of Instagram. We waren smerig maar gezond en leden niet aan vetzucht, allergieën en depressies.

Jeugd is geen voorbeeld

Wat zijn jullie protesten toch schijnheilig! Kinderen van jouw leeftijd veroorzaken meer CO2 dan alle jeugdgeneraties daarvoor. Jullie kasten zitten vol kleren, genaaid door kindslaven in Azië. Jullie coole smartphones en tablets komen regelmatig als schroot in de arme landen terecht. Alles wat jullie in overvloed hebben en eisen, wordt met CO2-uitstoot geproduceerd en meestal geïmporteerd. Juist jullie zijn daarom geen voorbeeld voor een klimaatvriendelijke samenleving.

Daarom, beste Greta, preek liever tegen je leeftijdgenoten en richt je woede op hen en zeker niet op ons.

Bron: www.wochenblick.at
Door: Kornelia Kirchweger

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron