www.wimjongman.nl

(homepagina)

Zou een Arabische partij-verbinding met Blue and White Netanyahu doen omvallen of versterken?

Door Dov Lipman - 26 augustus 2019

Nu zowel de rechtse als de linkse blokken van Israël na de verkiezingen van april geen coalitie hebben kunnen vormen, kunnen de Arabische partijen in september een belangrijke impuls geven aan de linkse partijen, mochten zij hun lange traditie verbreken om buiten de regering te blijven.

Ayman Odeh, hoofd van de Joint Arab List, signaleerde een mogelijke grote politieke verschuiving toen hij vorige week aankondigde dat zijn partij zou overwegen om zich aan te sluiten bij een centrum-linkse regering onder leiding van Benny Gantz van de Blauw en Wit Partij.

Sinds de oprichting van de staat heeft geen enkele Arabische partij ooit een Joodse kandidaat voor de eerste minister aanbevolen of in een regeringscoalitie gezeten. Maar nu, met met noch een Israelisch rechts of links blok dat een coalitie zou verzekeren, zoals na de vorige verkiezing, zouden de Arabische partijen een significante kansverhoging geven aan de linkerzijde indien zij hun al lang bestaande traditie om buiten de overheid te blijven zouden verbreken.

Toch blijft een dergelijke alliantie onwaarschijnlijk. Blauw en Wit nummer 3, de vroegere IDF Stafchef Moshe Ya'alon, vertelde JNS: "Zolang de Arabische partijen Israël als Joodse en democratische staat niet goedkeuren, kan Blauw en Wit niet met hen in een overheid zitten."

Odeh, van zijn kant, vertelde aan JNS dat hij vier voorwaarden heeft voor het toetreden tot een Blauw en Wit-geleide overheid.

"De eerste," zo zei Odeh, "is de bouw van een nieuwe Arabische stad en het opnieuw instellen van regels om meer Arabische bouw mogelijk zal maken, en het stoppen van sloop in Arabische gebieden.".

De tweede voorwaarde, zei hij, was een "focus van de regering op de bestrijding van de misdaad in Arabische gebieden, met inbegrip van een operatie om alle illegale wapens van de Arabische bevolking te verzamelen".

Ten derde is er de welzijnssector, met inbegrip van de bouw van een openbaar ziekenhuis in een Arabische stad en het verhogen van de toelagen voor ouderen.

De laatste voorwaarde, zo besloot hij, is "directe onderhandelingen met de Palestijnse leiders om een einde te maken aan de bezetting en een Palestijnse staat op te richten, naast het annuleren van de Nationale Staatswet".

"Ik wil de Arabische politiek leiden van een politiek van protest naar een politiek van invloed," zei Odeh. "Wij zijn 20% van de Israëlische bevolking en we zijn nodig om in Israël gelijkheid, democratie en sociale rechtvaardigheid te brengen".

Het meest problematische van deze voorwaarden voor Blauw en Wit zou waarschijnlijk die laatste zijn. De wetgeving van de Natiestaat, die in 2018 in de Knesset werd aangenomen, stelt in de wet dat Israël "het nationale thuis van het Joodse volk" is. Blauw en Wit heeft gesproken over het "corrigeren" van de wet om er zeker van te zijn dat deze de gelijkheid voor alle Israëlische burgers benadrukt, maar ze zijn er geen voorstander van om deze volledig te annuleren.

Gantz, die ook een vroegere IDF-leider is, benadrukte dat de doelstellingen van zijn partij niet liggen op onderhandelingen met de Arabische partijen, en zei: "Wij eisen een eenheidsregering", en verduidelijkte dat zulk een coalitie "iedereen zou omvatten die" gezond is en zionist.

Zelfs als Blauw en Wit een manier zou hebben gevonden om de voorwaarden van de Joint Arab List te aanvaarden, geven de peilingen momenteel aan dat de linkerzijde nog steeds de hulp van de Yisrael Beiteinu Partij van Avigdor Lieberman nodig heeft om een meerderheid van 61 zetels te verkrijgen, die nodig is om een regering te vormen.

Toch vertelde MK Oded Forer van Yisrael Beiteinu aan JNS dat "er geen enkele kans bestaat dat we ons bij een regering zouden aansluiten waar de Arabische partijen bij betrokken zijn".

Forers verklaring maakt het uiterst onwaarschijnlijk dat de Joint Arab List ooit zou worden uitgenodigd in een Blauw en Wit-geleide coalitie.

Ironisch genoeg zou het grootste effect van Odehs dramatische aankondiging wel eens een stimulans kunnen zijn voor de Likud-partij.

De Minister van Toerisme, Yariv Levin, vertelde JNS dat een potentiële alliantie tussen Blauw en Wit en de Arabische partijen uiteindelijk meer stemmen voor de Likud-partij kan opleveren, waardoor de kansen van Netanyahu om de verkiezingen te winnen toenemen.

"Nu het officieel is en de waarheid aan het licht is gekomen," zei Levin, "bewijst de verklaring van Ayman Odeh wat we altijd al hebben gezegd: Gantz [en Blauw en Wit-mede-leider Yair Lapid] zijn van plan om een overheid met de Arabische partijen te vormen."

Levin deed hiermee een waarschuwing uitgaan aan alle kiezers: "Een stem voor Blauw en Wit of een stem voor Avigdor Liebermans Yisrael Beiteinu Partij is een stem voor Ayman Odeh als onderwijsminister en Ahmed Tibi als minister van Openbare Veiligheid.

Bron: Would an Arab party alliance with Blue and White topple or boost Netanyahu? | JNS.org