www.wimjongman.nl

(homepagina)

Mandelblit klaagt Netanyahu aan voor corruptie

Zijn politieke tegenstanders riepen hem onmiddellijk op om af te treden.

()

De Israëlische procureur-generaal Avichai Mandelblit kondigde donderdag het besluit aan om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in staat van beschuldiging te stellen wegens corruptie, waaronder omkoping, schending van vertrouwen, en fraude.

"In de zaken van de premier vond ik bewijs dat er pijnlijke acties zouden zijn gepleegd, die een redelijke kans op veroordeling met zich meebrengen", aldus Mandelblit. "Om deze reden is het mijn wettelijke plicht om een aanklacht in te dienen. Het is geen keus. Het is een verplichting. Zo is het in het geval van elke burger, en dus handelde ik ernaar."

Netanyahu heeft de aanklacht verworpen en de stap zal zeker invloed hebben op de chaotische politieke situatie, waar een derde verkiezing opdoemt nadat noch Netanyahu, noch de leider van de Blauwe en Witte Partij, Benny Gantz, in staat was om een coalitie te creëren. De Premier zal naar verwachting niet aftreden en is van plan het land donderdagavond in Israël toe te spreken.

Zijn politieke tegenstanders riepen hem onmiddellijk op om af te treden.

De Blauw-Wit Partij twitterde: "Een premier die tot zijn nek in het onderzoek zit, heeft geen moreel en openbaar mandaat om belangrijke beslissingen te nemen voor de staat Israël".

Likud Knessetlid Miki Zohar tweette: "De eerste emotie die ik voel: een groot verdriet. Ik ben verdrietig voor de Premier, wat een 'groot' geschenk heeft de staat hem gegeven omdat hij zijn beste jaren voor ons allemaal heeft gegeven. Alles was van tevoren bekend. We wisten dat de procureur-generaal de druk op hem niet zou kunnen weerstaan."

Netanyahu wordt ervan beschuldigd zijn invloed te gebruiken om regelgeving te bevorderen bij een Israëlisch telecombedrijf dat ook de populaire Walla-website runt; om ongeveer 300.000 dollar aan geschenken te ontvangen; en voor het aanbieden aan de uitgever van Yediot Achronot voor het indienen van een wet om de concurrent van de krant te hinderen in ruil voor een positieve berichtgeving, meldde de AP.

Het meest verontrustende geval is dat Netanyahu naar verluidt wetgeving promootte voor miljoenen dollars bij het Israëlische telecombedrijf Bezeq in ruil voor een positieve berichtgeving op de Walla-website. In de zaak van de geschenken gaat het om Hollywood-mogol Arnon Milchan en de Australische miljardair James Packer.

In de mediazaak wordt aan Yediot Achronot uitgever Arnon Mozes gevraagd om positieve berichtgeving te doen in ruil voor het aannemen van wetgeving die de vrije rivaal Israel Hayom zou verzwakken.

Onder de zaken bevinden zich verschillende voormalige naaste adviseurs die staatsgetuigen zijn geworden.

Bron: Mandelblit indicts Netanyahu on corruption charges - JNS.org