www.wimjongman.nl

(homepagina)

Netanyahu: Israël denkt na over een preventieve operatie om Iraanse kruisraketten te voorkomen.

DebkaFile - 10 oktober 2019

Het dilemma van Israël met de lancering van een preventieve aanval door Israël om Iran af te houden van een raketaanval als de aanval op Saudi-Arabië, werd door Premier Binyamin Netanyahu onthuld op 10 oktober bij een herdenkingsceremonie voor gevallenen in de Jom Kippur-oorlog van 1973. De preventieve optie wordt zelden publiekelijk genoemd door de premier, die ook als minister van Defensie fungeert. Deze keer wees het erop dat Israël kan besluiten niet te wachten op een aanval alvorens een preventieve aanval tegen de raketbases in Iran te starten, waar de voortgaande voorbereidingen worden getroffen om die wapens tegen Israël te lanceren.

De militaire bronnen van DEBKAfile voegen hieraan toe: De IDF-leiders die de ceremonie bijwoonden zijn zich er volledig van bewust dat een preventieve operatie op die bases een totale Israëlisch-Iraanse raket- en drone-oorlog zou ontketenen die weken of maanden zou kunnen voortduren, met dodelijke escalaties. Iraanse satellieten als Hezbollah in Libanon, de Iraakse sjiitische milities in Syrië en Irak en de Palestijnse Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza, zullen een actieve rol spelen in dit conflict.

Netanyahu beweerde verder dat we weliswaar de ambitie hebben om op eigen benen te staan, maar dat we de situatie van de oorlog van 1973, toen de hulp van de VS pas aankwam toen die bijna voorbij was, niet uit het oog mogen verliezen. Ook vandaag de dag waarderen wij de belangrijke Amerikaanse hulp, die de afgelopen jaren is toegenomen, en de enorme economische druk die de VS op Iran uitoefent, maar "tegelijkertijd mogen wij nooit vergeten deze fundamentele leidraad toe te passen: Israël zal zich met zijn eigen troepen moeten verdedigen tegen elke dreiging."

Het IDF is, zo zei hij, volledig bereid om elke dreiging het hoofd te bieden, of het nu gaat om defensieve of offensieve maatregelen. "We zijn gewapend met overweldigende kracht in bewapening en geest. Dat is de enorm waardevolle erfenis die de generatie die in de Jom Kippoer-oorlog heeft gevochten ons heeft nagelaten".

DEBKAfile: De Premier kan een aanmoediging voor zijn strijdbare toespraak hebben afgeleid uit de gebeurtenissen op woensdag 9 oktober toen de Turken aanvallen verrichtten in noordoostelijk Syrië. Ankara, Washington en Moskou waren in nauw overleg over deze verrichtingen, maar Teheran werd strikt uitgesloten.

Bron: Netanyahu: Israel ponders pre-emptive operation to prevent Iranian cruise missile strike - DEBKAfile