www.wimjongman.nl

(homepagina)

DE BEIRUT-AANVAL: WAT IS ER ECHT GEBEURD?

Israël is wereldwijd beschuldigd van een dergelijke operatie, dus waarom niet in Beiroet?

 

Delen van een drone die op Beiroet viel op 25 augustus 2019 (fotobron: ARABISCHE MEDIA)

We zullen waarschijnlijk nooit het hele verhaal weten over wat er zondagochtend vroeg in Beiroet is gebeurd, maar één ding is zeker: als de explosieve drones Israëlisch waren, was het een operatie op een niveau dat in jaren niet werd gezien. Israël blijft zwijgen over de rapporten die uit Libanon komen, zoals ze gewoonlijk doen. Dus dat laat het aan het publiek om te vertrouwen op verhalen die zijn gesponnen door de vijand van de IDF, Hezbollah, en sociale media.

Dus laten we eens nagaan wat we weten: slechts enkele uren nadat de Israel Air Force een Quds Force-cel van de Iraanse Revolutionaire Garde had uitgeschakeld onder leiding van twee Hezbollah-agenten die een explosieve drone-aanval op Israël planden, verschenen er twee DIJ-drones in de lucht boven Dahiyeh. De ene is gecrasht nadat hij door rotsen was bekogeld, terwijl de andere explodeerde, drie mensen verwondde en aanzienlijke schade toebracht aan het mediakantoor van Hezbollah.

Volgens Hezbollah droegen de twee drones elk 5,5 kilo C4 en waren ze op een 'zelfmoordmissie' en niet op verkenning of civiel.

Terwijl Hezbollah en de Libanese strijdkrachten al snel Israël beschuldigden van de aanval, beschuldigden velen in Jeruzalem Iran. Als Iran zijn moordaanval tegen Noord-Israël vanuit Syrië niet kon lanceren, waarom het dan niet proberen vanuit Libanon? Onwaarschijnlijk.

Deze DIJ-drones kunnen niet te ver van hun operators op de grond vliegen, op zijn best een paar kilometer. Dat zou betekenen dat hun operators ter plaatse waren in het bolwerk van Hezbollah. Een dergelijke operatie kan niet alleen het risico hebben gelopen dat de Israëlische apparaten door de sjiitische groep of LAF kon worden veroverd, maar ook een totale oorlog tussen de twee vijandelijke landen.

Hadden ze geen andere middelen kunnen gebruiken? In plaats van explosieve drones, misschien een autobom-aanval of een moord door gewapende mannen met geluiddempers? Israël is beschuldigd van dergelijke operaties over de hele wereld, dus waarom niet in Beiroet?

Maar het is onwaarschijnlijk dat het mediabureau een onmiddellijke bedreiging vormde voor de veiligheid en de beveiliging van de burgers van Israël. Het moest iets zijn - of iemand anders -

De vermeende video met de scène die op sociale media is uitgebracht, liet een van de drones zien die over een parkeerplaats zweefde, mogelijk wachtend op een doelwit. Andere beelden van de scène toonden twee vrachtwagens in vlammen na de explosie. Maar de vraag blijft: wat zou zo'n belangrijk doelwit kunnen zijn voor Israël om een dergelijke operatie te riskeren?

Volgens een rapport van The Times was het doelwit geen hooggeplaatste Hezbollah-functionaris zoals Hassan Nasrallah, die zich diep onder de grond in zijn bunker verbergt, maar eerder de brandende vrachtwagens die op de foto's te zien zijn. Volgens inlichtingenbronnen die in het rapport worden geciteerd, had de vrachtwagen kratten met machines vervoerd om hoogwaardig drijfgas te mengen voor precisiegeleide raketten uit een nabijgelegen opslagfaciliteit, die een hoogwaardige industriële mixer bevatte die nodig was om drijfgassen met vaste brandstof te mengen voor hoogwaardige precisieraketten.

De in Iran gemaakte mixer die werd beschouwd als een van de belangrijkste onderdelen van de precisierakettechnologie was ernstig beschadigd en het geautomatiseerde bedieningsmechanisme dat zich in een apart krat bevond, werd volledig vernietigd in de ontploffing. Hezbollah probeert al jaren precisie-geleide raketten te produceren om aan hun arsenaal toe te voegen, en Israël probeert het al jaren te voorkomen.

Premier Benjamin Netanyahu waarschuwde in december dat Hezbollah heeft geprobeerd een infrastructuur op te bouwen om grond-grondraketten om te zetten in precisieraketten in de buurt van de haven van de stad en de internationale luchthaven van Hariri. Volgens bronnen hebben Hezbollah-functionarissen een bewuste beslissing genomen om het zwaartepunt van het precisie-raketproject - waarmee ze al geruime tijd te maken hebben - over te brengen van Syrië naar de civiele ruimte in het hart van Beiroet.

Er zijn andere locaties in Beiroet en elders waar Hezbollah-medewerkers op dezelfde manier werken aan het opzetten van infrastructuren die zullen worden aangewezen voor toekomstige opslag en conversie van precisieraketten. Volgens bronnen bewaakt Israël deze sites met een verscheidenheid aan mogelijkheden en middelen en heeft het veel informatie over het precisierakettenproject van Hezbollah.

Israël wist dat die vrachtwagens een onmiddellijke dreiging vormden; zij waren het doelwit van de explosieve drones. Het arsenaal van Hezbollah met naar schatting 130.000 raketten bestaat uit voornamelijk kleine, draagbare en ongeleide grond-raketten en raketten met een bereik van tussen de 10 km. en 500 km. De groep heeft ook verschillende soorten grond-lucht en land-zee raketten.

Maar Israëlische functionarissen geloven dat de Libanese sjiitische terreurgroep binnen een decennium meer dan 1000 precisiegeleide raketten zal bezitten, en dat is iets dat het IDF en Jeruzalem niet willen.

Het is iets dat Israël rechtvaardigt in zijn uitgebreide campagne tegen Iran. Eerst in Syrië en vervolgens, naar verluidt vorige maand, in Irak. En nu in Libanon zelf.

Bron: Beirut attack: What really happened? - Arab-Israeli Conflict - Jerusalem Post