www.wimjongman.nl

(homepagina)

Palestijnen - Critici het zwijgen opleggen en intimideren

door Khaled Abu Toameh - 27 december 2018

 

Wat doet de Palestijnse islamitische groepering Hamas als zij geen raketten op Israël afvuurt, of Palestijnen stuurt om met Israëlische soldaten te botsen langs de grens tussen de Gazastrook en Israël? Zij stuurt haar veiligheidsagenten naar iedereen die Hamas durft te bekritiseren om hen te arresteren, te ondervragen, te intimideren en te treiteren. Afbeelding: Palestijnen in Gaza bereiden zich voor om Israëlische soldaten bij het grenshek met Israël aan te vallen, 14 mei 2018. (Foto: Spencer Platt/Getty Images)

Wat doet de Palestijnse islamitische groepering Hamas als zij geen raketten op Israël afvuurt of Palestijnen stuurt om met Israëlische soldaten langs de grens tussen de Gazastrook en Israël te botsen? Zij stuurt haar veiligheidsagenten naar iedereen die Hamas durft te bekritiseren om hen te arresteren, te ondervragen, te intimideren en te treiteren.

Het is niet alsof iemand zou verwachtten dat Hamas anders zou handelen. De termen democratie en vrijheid van meningsuiting hebben nog nooit in het woordenboek van Hamas gestaan. Voor Hamas is het óf u bent bij ons óf u bent tegen ons. Er is geen derde optie voor Palestijnen die onder Hamas' bewind in de Gazastrook leven, zelfs niet voor degenen die eerder met Hamas in verband werden gebracht, maar later van gedachten veranderden en het aangedurfd hebben om een andere mening te uiten of, erger nog, de islamistische beweging te bekritiseren.

Alleen al in de afgelopen week heeft Hamas twee Palestijnse academici gearresteerd op verdenking van kritiek op de groep: professor in de biologie Salah Jadallah en schrijver Khader Mihjez.

Jadallah werd eerder deze week gearresteerd, nadat hij een commentaar op Facebook had geplaatst waarin hij de Hamas-leiders van de Gazastrook beschuldigde van een comfortabel leven terwijl de Palestijnen zich in armoede en ellende wentelden. In een artikel op 19 december schreef hij: "Het is een leven van hypocrisie, leugens en kwakzalverij als een ambtenaar in luxe leeft terwijl zijn volk overspannen en verarmd is." Vervolgens beschuldigt hij de ambtenaren van Hamas ervan dat ze het geld hebben gestolen dat voor het volk was bestemd, om villa's en herenhuizen voor zichzelf te bouwen.

Op 26 december zei de zoon van Jadallah, Mohammed, dat Hamas zijn vader in hechtenis had laten nemen en weigerde hem op borgtocht vrij te laten. "Mijn vader bekritiseerde corruptie in het algemeen en had het niet over een specifieke persoon of familie," zei de zoon.

Dit was niet de eerste keer dat Prof. Jadallah in de problemen kwam door zijn publieke kritiek op Hamas. In maart 2016 werd hij geschorst uit zijn baan aan de Islamitische Universiteit in de Gazastrook vanwege Facebook commentaren waarin hij kritiek uitte op Hamas en het universiteitsbestuur.

De professor werd volgens Palestijnse bronnen ooit beschouwd als een prominent figuur in Hamas - waarschijnlijk dat Hamas hem daarom serieus neemt. Als iemand die opgroeide in Hamas, weet hij meer dan wie dan ook over het gedrag van de leiding van deze groep. Verre van een buitenstaander of een politieke rivaal te zijn, is Jadallah een ultieme Hamas-insider.

De tweede man, Mihjez, werd op 26 december enkele uren vastgehouden door Hamas - blijkbaar vanwege kritiek op de arrestatie van Jadallah. In een post op Facebook, vroeg Mihjez: "Wat is de academische graad van de man die Prof. Salah Jadallah ondervraagt? Vanwege deze retorische vraag riep Hamas Mihjez op voor enkele uren verhoor.

Twee jaar geleden werd Mihjez ook gearresteerd door Hamas nadat hij een reeks artikelen had geschreven waarin hij uitlegde waarom hij de Moslim Broederschapsorganisatie niet langer steunde. Hamas is met name een uitloper van de Moslim Broederschap.

Een in Gaza gevestigde groep genaamd het Journalists Forum for Human Rights veroordeelde de maatregelen van Hamas tegen Jadallah en Mihjez als een "schending van de vrijheid van meningsuiting" en riep Hamas op uit te leggen waarom haar mannen de prominente figuren in de Gazastrook lastig vielen.

Hassan Asfour, voormalig minister en columnist van de Palestijnse Autoriteit (PA), zei naar aanleiding van de arrestatie van Jadallah dat de meeste Palestijnen in de Gazastrook de kritiek van de professor op de leiding van Hamas deelden, maar te bang waren om zich uit te spreken:

"Professor Jadallah gebruikte geen zwaard of kogels. Wat hij zei was geen geheim. Volgens welke logica werd hij 's nachts weggehaald en in detentiecentra gegooid die verschillende namen dragen? Wat voor soort boodschap van terreur probeert Hamas de Gazastrook op te leggen? Hamas is in paniek, en daarom staat het geen enkele vorm van kritiek toe op het beleid. Intellectuele onderdrukking en het in wegnemen van de vrijheid van meningsuiting, evenals het voorkomen van de blootstelling aan corruptie, is gevaarlijker voor de samenleving dan welke ziekte ook.

Een andere Palestijnse columnist, Sami Fuda, heeft ook het harde optreden van Hamas tegen zijn critici aan de kaak gesteld:

"Blijkbaar is de vrijheid van meningsuiting onaanvaardbaar voor de feitelijke machthebbers van de Gazastrook... Het beleid van intimidatie en opsluiting van schrijvers zal hen niet afschrikken en is volledig ineffectief en onaanvaardbaar".

Terwijl deze weinige Palestijnen hun bezorgdheid hebben geuit over de pogingen van Hamas om haar critici het zwijgen op te leggen, blijven internationale mensenrechtenorganisaties, waaronder enkele die actief zijn in de Gazastrook, de ogen sluiten voor deze aanslag op de openbare vrijheden. Ze zijn óf bang voor Hamas, óf ze geven geen cent om de mensenrechtenschendingen, tenzij ze een manier vinden om met een beschuldigende vinger naar Israël te wijzen. Het stilzwijgen van de internationale gemeenschap ten aanzien van mensenrechtenschendingen in de door Hamas geleide Gazastrook stelt de islamistische groepering in staat haar intimidatiebeleid tegen haar critici voort te zetten.

De maatregelen van Hamas tegen zijn critici zijn erop gericht om te voorkomen dat Palestijnen en de rest van de wereld meer leren over de corrupte dictatuur van de groep. De leiders van Hamas willen hun goede leven voortzetten terwijl hun volk te maken heeft met verwoestende levensomstandigheden. De miljoenen dollars in het Qatarese contante geld die de afgelopen weken aan Hamas zijn geleverd, hebben de groep verder aangemoedigd en haar een carte blanche gegeven om haar critici te intimideren.

Hamas is meer geïnteresseerd in het muilkorven van zijn critici dan in het verbeteren van het leven van de bevolking. Hamas-leiders zijn meer geïnteresseerd in het vullen van hun eigen bankrekeningen dan in het worstelen met de problemen van de werkloosheid. Hamas is bereid om honderdduizenden dollars uit te geven aan een bijeenkomst ter gelegenheid van de 31e verjaardag van haar oprichting, maar zegt dat het zich geen financiële hulp kan veroorloven aan verarmde Palestijnen. Ondertussen zullen alle Palestijnen die Hamas de verkeerde vragen durven stellen, zich achter de tralies gaan bevinden.

Khaled Abu Toameh, een bekroond journalist uit Jeruzalem, is een Shillman Journalism medewerker bij Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Palestinians: Silencing and Intimidating Critics