www.wimjongman.nl

(homepagina)

Palestijnen arresteren vrouwen; waar is de media?

door Bassam Tawil - 19 november 2018

Afgelopen augustus heeft de Palestijnse Autoriteit (PA) geprotesteerd omdat Israël een Palestijnse vrouw uit Hebron had gearresteerd op beschuldiging van aanzetting tot en aansluiting bij Hamas. De 42-jarige vrouw, Lama Khater, staat ook bekend als een sterke criticus van president Mahmoud Abbas en zijn Palestijnse Autoriteit.

De vernietigende aanvallen van Khater op Abbas en zijn regering hebben de Palestijnse Autoriteit er echter niet van weerhouden Israël te veroordelen en haar onmiddellijke vrijlating te eisen.

Dit was niet de eerste keer dat de Palestijnse Autoriteit Israël veroordeelde voor de arrestatie van een Palestijnse vrouw die kritiek heeft geuit op Abbas en zijn beleid. Vorig jaar veroordeelde de Palestijnse Autoriteit Israël voor de arrestatie van Khaleda Jarrar, een hooggeplaatst lid van het Volksfront Voor de Bevrijding van Palestina, een van de terroristische groeperingen van de PLO. Jarrar werd door Israël gearresteerd voor lidmaatschap van een terroristische groepering en voor ophitsing.

De incidenten met betrekking tot Khater en Jarrar kwamen deze week in gedachten toen uit Palestijnse bronnen bleek dat de veiligheidstroepen van Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever twee Palestijnse vrouwen hebben gearresteerd.

De eerste vrouw, Majdoleen Marab'eh, werd gearresteerd in de stad Qalqilya op de Westelijke Jordaanoever nadat ze kritiek had geuit op de controversiële sociale zekerheidswet van de Palestijnse Autoriteit.

De wet, die een golf van protesten onder de Palestijnen op gang heeft gebracht, roept op tot het in mindering brengen van 7% op de maandelijkse salarissen van werknemers in de particuliere sector voor een sociaal verzekeringsfonds en het vaststellen van de pensioenleeftijd voor mannen en vrouwen op 60 jaar.

De tweede vrouw die onlangs door de Palestijnse veiligheidsdiensten is gearresteerd, is Suha Jbara, een moeder van drie kinderen uit een dorp in de buurt van Ramallah, de feitelijke hoofdstad van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens Palestijnse bronnen werd de 31-jarige Jbara op 2 november gearresteerd, toen meer dan 25 Palestijnse veiligheidsagenten haar huis binnenvielen en haar voor de ogen van haar drie kinderen arresteerden. De bronnen zeiden dat ze ervan verdacht werd donaties van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever over te dragen aan families van Palestijnen die door het Israëlische leger in de Gazastrook gedood en gewond werden.

Haar vader, Badran, zei dat ze eerst naar een detentiecentrum van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah werd gebracht, vanwaar ze na een kort verhoor werd overgebracht naar de beruchte Jericho-gevangenis van de PA. Hij zei dat, hoewel zijn dochter lijdt aan een hartaandoening, zij geen medische behandeling heeft gekregen en onder zware omstandigheden werd vastgehouden. Een advocaat benoemd door haar familie is het sindsdien verboden om haar te zien.

Jbara's familie heeft haar diepe bezorgdheid geuit over haar gezondheid. "We zijn zeer bezorgd over haar aandoening omdat ze onder zware omstandigheden wordt vastgehouden," klaagde de familie. "Haar drie kinderen, 12, 9 en 8 jaar oud, huilen sindsdien en weigeren te eten en naar school te gaan.

"In de afgelopen dagen is er op grote schaal verontwaardiging geuit over de arrestatie van Suha Jbara," zei Obada Subeih in een blog in het Qatari-eigenaar Al-Jazeera netwerk. "zonder twijfel is de Palestijnse Autoriteit een zware last voor het Palestijnse volk geworden. De beschuldigingen die haar ten laste worden gelegd zijn een moreel schandaal voor de Palestijnse veiligheidstroepen en het Palestijnse politieke leiderschap in Ramallah.

Verschillende Palestijnen zijn naar de sociale media gegaan om uiting te geven aan hun extreme ontsteltenis over de arrestatie van Jbara, en beschrijven haar gevangenschap als "schandalig". Ze lanceerden ook verschillende hashtags waarin ze haar vrijlating eiste en de internationale gemeenschap opriepen om druk uit te oefenen op de Palestijnse Autoriteit om op te houden met het lastig vallen van vrouwen.

Deze oproepen zijn tot nu toe echter aan dovemansoren gericht. De Palestijnse media op de Westelijke Jordaanoever, die direct en indirect wordt gecontroleerd door de Palestijnse Autoriteit van Abbas, heeft de arrestatie van de twee vrouwen genegeerd. Wat de mediakanalen van Abbas betreft, is het niet nodig verslag uit te brengen over de benarde situatie van deze Palestijnse vrouwen die door de PA zijn gearresteerd. De enige vrouwen wier verhalen in de media van de Palestijnse Autoriteit worden gepubliceerd, zijn de vrouwen die door Israël worden gearresteerd wegens veiligheidsgerelateerde misdrijven. Abbas wil niet dat zijn volk en de rest van de wereld zal weten dat zijn veiligheidstroepen vrouwen arresteren vanwege kritiek op een sociale zekerheidswet of financiële hulp aan Palestijnse gezinnen in de Gazastrook.

Men kan begrijpen waarom de Palestijnse media er bewust voor gekozen hebben om het harde optreden van de Palestijnse Autoriteit tegen Palestijnse vrouwen te negeren. Maar het is moeilijk te begrijpen waarom de internationale media en mensenrechtenorganisaties de ogen blijven sluiten voor dergelijke praktijken. De twee vrouwen zouden de aandacht van de westerse media en mensenrechtenorganisaties hebben gekregen als ze door Israël waren gearresteerd. Dan zouden westerse journalisten uit Jeruzalem en Tel Aviv al lang geleden de families van de twee vrouwen hebben bezocht en verschillende artikelen over hun beproeving hebben gepubliceerd.

Neem bijvoorbeeld de zaak van de Palestijnse tiener Ahed Tamimi, die vorig jaar werd gearresteerd en veroordeeld tot gevangenisstraf voor het slaan van een Israëlische soldaat. Sindsdien is ze de lieveling van de westerse media geworden, waarvan de vertegenwoordigers haar hebben veranderd in een icoon en "symbool van verzet tegen de Israëlische bezetting".

In tegenstelling tot Jbara en Marab'eh, had Tamimi het geluk door Israël te worden gearresteerd. Als ze door de Palestijnse Autoriteit was gearresteerd, had niemand het ooit geweten.

Deze houding is een nieuw voorbeeld van de anti-Israëlische vooringenomenheid van de internationale media en gemeenschap. Het is het zoveelste voorbeeld van hoe het Westen de Palestijnen verlof geeft om de mensenrechten te schenden en dissidenten aan te pakken, terwijl ze geobsedeerd blijven door Israël. Bovendien is het een ander voorbeeld van de hypocrisie van Abbas, die Israël veroordeelt voor het bestrijden van terrorisme en uitlokking, terwijl hij Palestijnse vrouwen in de gevangenis gooit.

Bassam Tawil is een Arabische moslim die in het Midden-Oosten is gevestigd.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Palestinians Arresting Women; Where are the Media?