www.wimjongman.nl

(homepagina)

Het gemelde Midden-Oosten Vredesplan van Trump zou het vonnis voor Jordanië kunnen betekenen

Israel Today Redactie - 3 september 2018

Deze week werd in Israël en in de Palestijnse media op grote schaal bericht dat het vredesplan voor het Midden-Oosten van de Amerikaanse President Donald Trump een mogelijke confederatie omvat tussen het naburige Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië en de Palestijnse Autoriteit.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas verraste velen door het idee te koesteren, zolang de confederatie ook Israël omvat, althans volgens de linkse organisatie Peace Now die de Palestijnse leiderschap zondag in Ramallah ontmoette.

Maar Jordanië is er fel op tegen.

"Het idee om een confederatie te bespreken met de regio's van de Westelijke Jordaanoever is niet mogelijk," benadrukte Jumana Ghneimat, woordvoerster van koning Abdullah II, in opmerkingen tegen de Jordaanse media.

Een confederatie tussen Jordanië en de Palestijnse Autoriteit zou eigenlijk tamelijk netjes kunnen aansluiten bij de reeds lang bestaande Israëlische voorstellen voor een eenstaatsoplossing waarbij de zogenaamde "Westelijke Jordaanoever" (bijbelse Judea en Samaria) onder Israëlische veiligheidscontrole blijft terwijl de Palestijnse Arabieren die daar wonen hun politieke rechten via Jordanië uitoefenen.

Maar een dergelijk plan maakt de Hasjemitische heersers in Jordanië, die in hun eigen land een minderheid vormen, doodsbang. Meer dan 60 procent van de huidige Jordaanse bevolking is reeds Palestijnse Arabieren. De Hashemites echter zijn Bedoeïenen uit de omgeving van Mekka in Saoedi-Arabië, die destijds door de Britse regering de heerschappij kregen over het toenmalige 'Transjordanië'.

Het toevoegen van de huidige Palestijnse bevolking van de Westelijke Jordaanoever aan de bevolking van Jordanië zou zeer waarschijnlijk leiden tot de uiteindelijke ondergang (via verkiezingen of revolutie) van de heersende Hasjemitische minderheid.

Dus verwerpt het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, dat van 1948-1967 de Westelijke Jordaanoever bezette en annexeerde, vandaag elke directe politieke band met het gebied.

Bron: Trump's Reported Mideast Peace Plan Could Spell Doom for Jordan - Israel Today | Israel News