www.wimjongman.nl

(homepagina)

Turkije staat massale illegale migratie toe naar Griekenland

door Uzay Bulut | 17 oktober 2018

Griekenland wordt momenteel geconfronteerd met een ernstige toename van migranten zonder papieren die aankomen in de Evros regio, een toegangspoort voor migranten die illegaal proberen om het land binnen te komen vanuit Turkije. De toestroom is sinds 2017 ongeveer verdubbeld en Athene houdt Ankara verantwoordelijk.

De instroom vanuit plaatsen zoals Afghanistan, Pakistan, Pakistan, Syrië, Irak, Bangladesh en Afrikaanse landen is naar verluidt de laatste maanden toegenomen - met 1,5 miljoen mensen uit moslimlanden die op de Iraanse grens wachten om Turkije binnen te komen. Dit heeft in Athene de vrees aangewakkerd dat zij op weg zouden kunnen zijn naar Griekenland.

Volgens een rapport dat vorige maand door de UN Refugee Agency (UNHCR) werd vrijgegeven, "bereikte de aankomst op zee [in Griekenland] deze maand een hoogtepunt met 4000 mensen. Ook de aanvoer van land via Evros steeg tot 1400".

Als gevolg daarvan verkeert de Griekse stad Thessaloniki in een crisis. Volgens een recent artikel in The Greek Reporter: "Tientallen migranten hebben het Aristotelousplein in het centrum van Thessaloniki veranderd in een geïmproviseerd kamp," met velen die "in de open lucht slapen".

Deze situatie zal waarschijnlijk nog verder verslechteren, niet alleen in Griekenland, maar ook in de rest van Europa, met dit enorme aantal aan nieuwkomers, vooral uit Afghanistan, via Iran, naar Turkije.

Een onderzoeksrapport in het Turkse dagblad Hurriyet, gepubliceerd in april, beschrijft de manier waarop dit gebeurt:

"Smokkelaars laten de Afghanen en mensen uit andere landen, waaronder kinderen, achter op de bergen. De illegalen lopen kilometers ver door het grensgebied... Ze willen allemaal naar Istanbul. Maar ze gaan eerst naar Erzurum, een stad die bepaald is als een doorgangsplaats... Sommigen ontsnappen dan naar Europa via Griekenland en Bulgarije, terwijl anderen betrokken raken bij misdaden, zoals diefstal en prostitutie in Istanbul en als ongedocumenteerde arbeiders moeten werken.....

"Volgens de gegevens van de Turkse immigratiedienst zijn er vanaf begin dit jaar tot 29 maart 17.847 illegale Afghanen gevangen genomen. 9.426 Syriërs, 5.311 Pakistanen en 4.270 Irakezen zijn ook gevangen. Het totale aantal illegalen gevangen door de politie, inclusief die uit andere landen, is 47.198".

In een interview in april met het Turkse dagblad Milliyet zei Erdal Güzel, hoofd van de Erzurum Development Foundation:

"Het heeft het punt bereikt waarop de mensen die illegaal Turkije binnenkomen uit naar Afghanistan en erheen terugkeren net zo gemakkelijk is geworden als [een Turkse burger] die van de ene Turkse stad naar de andere gaat. Zij hebben de wegen geleerd.

"Volgens hun eigen getuigenissen nemen ze 's nachts de bus naar Iran... Daar blijven ze wachten... tot de tijd rijp is. Sommige gezinnen wachten 15 of 20 dagen zonder eten of water.

"Ze zeggen dat ze door de bergen lopen. Ze hebben allemaal hetzelfde verhaal. Sommigen zeggen dat ze 4 of 5 dagen door de bergen lopen. Ze krijgen te horen dat ze moeten zwijgen, 'zelfs als een van jullie van een klif valt, zul je geen geluid maken...' Onder hen zijn zwangere vrouwen en blinde mensen. In de afgelopen jaren is het migratieverkeer ongelooflijk geëscaleerd... Duizenden mensen komen hierheen... Mensensmokkelaars stoppen deze mensen in vrachtwagens met drie verdiepingen waarin anders schapen worden vervoerd. Wat vreemd is, is dat ze hier willen komen ten koste van hun leven. Ze komen Turkije binnen en willen dan via Griekenland, Servië en Hongarije naar Duitsland. Ze gaan fanatiek op weg, alsof ze zeggen: "Degenen die zullen sterven, zullen sterven, en degenen die in leven zullen blijven, zullen hier bij ons zijn"".

Mensenhandel en mensensmokkel zijn ernstige misdaden en ernstige schendingen van de mensenrechten. Een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt:

"Mensen die worden gesmokkeld kunnen uiterst kwetsbaar zijn voor mensenhandel, misbruik en andere misdaden, omdat ze illegaal aanwezig zijn in het land van bestemming en vaak grote schulden hebben bij hun smokkelaars."

Toch blijkt dat een sterk georganiseerd internationaal netwerk van verschillende spelers - waaronder smokkel- en handelsgroepen, internationale organisaties en zelfs regeringen, zoals die van Turkije - betrokken zijn bij of medeplichtig zijn aan de massale illegale immigratie en misbruik maken van een groot aantal mensen.

De Turkse autoriteiten hebben Europa herhaaldelijk bedreigd met een instroom van migranten. In november 2016 bijvoorbeeld verklaarde president Recep Tayyip Erdogan openlijk:

"Toen 50.000 vluchtelingen naar Kapıkule [aan de grens tussen Turkije en Bulgarije] gingen, riep jullie: 'Wat gaan we doen als Turkije de grenspoorten opent? Kijk naar mij! Als je te ver gaat, openen we die grenspoorten. Weet dat maar."

De bedreigingen van Erdogan mogen niet worden genegeerd. Onder de gesmokkelde migranten en vluchtelingen bevinden zich ISIS-aanhangers en andere islamitische radicalen. Ook hadden veel van de jihad-terroristen die deelnamen aan de dodelijke aanslagen in Manchester, Parijs, Brussel, Berlijn, Stockholm en Sint-Petersburg in de afgelopen jaren banden met Turkije. Sommigen werden gearresteerd in Turkije, anderen reisden erheen om Syrië binnen te komen om lid te worden van ISIS of hebben er een tijdje gewoond. Turkije is door de islamisten routinematig gebruikt als een route naar gebieden in Syrië en Irak om toe te treden tot ISIS.

Sinds de migrantencrisis in 2011 begon te escaleren - met het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië - worden degenen die kritisch waren over de massa's van ongecontroleerde immigratie "racisten", "bigots" of "islamofoben" genoemd.

Vandaag echter schijnt de voortdurende chaos in veel Europese landen die door immigratie wordt veroorzaakt, en de begeleidende toename van misdaden - met inbegrip van moord en verkrachting die door islamitische extremisten wordt begaan - te bewijzen dat de critici het juist hadden. Het is dringend noodzakelijk dat de Europese regeringen doeltreffende oplossingen zullen vinden voor deze onbelemmerde immigratie. Het is evenzeer noodzakelijk voor die regeringen om Turkije verantwoordelijk te houden voor haar aandeel in de crisis.

Uzay Bulut, een Turkse journaliste geboren en getogen in Turkije, is een Distinguished Senior Fellow bij Gatestone Institute. Zij is momenteel gevestigd in Washington D.C.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Turkey: Enabling Mass Illegal Migration into Greece