www.wimjongman.nl

(homepagina)

Turkije streeft ernaar een wereldwijde islamitische unie te leiden onder de sharia

door Uzay Bulut - 18 december 2018

Turkije lijkt meer vaart te zetten achter zijn inspanningen om een islamitische regering in Ottomaanse stijl op te richten, die verschillende moslimlanden omvat. Een van die inspanningen werd begin november duidelijk tijdens het tweede "International Islamic Union Congress" in Istanbul. De conferentie wordt voornamelijk gesponsord door het Strategic Research Center for Defenders of Justice (ASSAM), onder leiding van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan's belangrijkste militaire adviseur, Adnan Tanrıverdi, een gepensioneerde islamitische luitenant-generaal.

Andere organisatoren van het congres - waarvan de volgende in december 2019 zal worden gehouden - zijn de Association of Justice Defenders (ASDER), de Üsküdar University (ÜÜÜ) van Istanbul, de Union of NGOs of the Islamic World (UNIW), de International Muslim Scholars Association (UMAD) en de International Union of Muslim Scholars (IUMS).

Het doel van het congres is om "op academisch en politiek vlak vaststellingen te doen met betrekking tot de huidige problemen in de wereldpolitiek, met name in de islamitische wereldgeografie, en om oplossingen te bieden aan beleidsmakers".

Tijdens het evenement in november hebben Tanrıverdi en andere prominente aanhangers van Erdoğan de oprichting van een gemeenschappelijke islamitische economische markt bevorderd. De deelnemers verklaarden dat zij ernaar streven een islamitische "supermacht van de toekomst te creëren op islamitische gronden die eigendom zijn van 60 islamitische landen, bewoond door 1,6 miljard moslims op 19 miljoen km2", wat neerkomt op "55,5% van de wereld oliereserves, een 45,6% van alle productie, 64,1% van de aardgasreserves, een 33% van alle productie".

Het feit opmerkend dat de "moslimwereld in wanorde is", suggereerde de Turkse onderminister van Financiën Nurettin Nebati in zijn toespraak tot de conferenties dat Erdogan - naar wie hij verwees als de "leidende imam van de ummah [islamitische natie]" - zou de voorzitter zou zijn over deze geplande islamitische confederatie.

"Is er iemand die machtig genoeg is om degene te verslaan die op Allah vertrouwt," vroeg hij retorisch.

De Egyptische theoloog Yusuf al-Qaradawi, voorzitter van de aan de Moslimbroederschap gekoppelde Internationale Unie van Moslimbroeders - bekend om zijn pleidooi voor zelfmoordbombardementen - sprak vorige maand op de algemene vergadering van de IUMS in Istanbul soortgelijke gevoelens uit:

"Turkije wordt geconfronteerd met beschuldigingen door hen die niet van deze [oprijzende] natie houden, en bij het Westen horen. Zij zouden erin geslaagd zijn [in hun complotten]; maar Allahs steun is voor president Recep Tayyip Erdoğan en zijn broeders. Allah zal Erdogan helpen om de overwinning te behalen zolang de ware moslims hem maar bijstaan."

Op de eerste ASSAM-conferentie in november 2017 onderschreven de deelnemers het doel van "eenheid van de islam" door de oprichting van de "Confederatie van Islamitische Landen". De verklaring werd goedgekeurd door ASSAM en 109 NGO's - waarvan er zeventig uit Turkije kwamen - uit 29 landen.

De verklaring luidt gedeeltelijk:

"Islamitische landen moeten zich verenigen onder één gemeenschappelijke wil en er moet dringend een 'parlement van islamitische landen' worden opgericht dat permanente activiteiten zal uitvoeren. De confederatie wil eenenzestig islamitische landen ... in de Eenheid van de Islam opnemen, mits zij uit vrije wil beslissen en de eenheidsvoorwaarden aanvaarden.

Daarnaast werd een modelgrondwet opgesteld, volgens welke de hoofdstad van de islamitische confederatie Istanbul is; de soevereiniteit "behoort tot de Sharia [islamitische wet]"; en vier van de lidstaten - voornamelijk Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo en Macedonië - zullen naar verwachting Europese moslimmeerderheidslanden zijn.

Het eerste congres concludeerde ook dat "elk islamitisch land een 'Ministerie van Islamitische Unie' moet oprichten binnen zijn Raad van Ministers".

ASSAM is van plan om elk jaar tot 2023 een "International Islamic Union Congress" te organiseren om de "Islamitische confederale staat" die het wil oprichten in de hele moslimwereld aan te spreken. Volgend jaar zullen de deelnemers spreken over "samenwerking op het gebied van defensie-industrie." In 2020 willen ze een "gemeenschappelijk defensiesysteem" vaststellen; in 2021 zullen ze zich richten op een "gemeenschappelijk buitenlands beleid"; in 2022 is de agenda een "gemeenschappelijk justitieel systeem"; en in 2023 is het plan om "gemeenschappelijke bijstand en veiligheid" voor de Islamitische Unie te bepalen.

Ironisch genoeg wordt 2023 de honderdste verjaardag van de oprichting van de Turkse Republiek in 1923. Gezien Erdogans eerdere lovende woorden over het Osmaanse Rijk, lijkt het erop dat de doelstellingen van de ASSAM-congressen perfect in overeenstemming zijn met zijn visie op de toekomst.

Tijdens een openbare toespraak in 2016 maakte Erdoğan bijvoorbeeld een onderscheid tussen de "fysieke grenzen" van Turkije en de "grenzen van ons [Turkse] hart":

"Onze voorouders gedijen waar ze ook gingen en bloeiden. We hebben een staatstraditie die een omgeving van veiligheid en vrede tot stand bracht in een brede geografie, die zich eeuwenlang uitstrekte van Midden-Europa tot Afrika."

"De inspanningen van degenen die deze kennis proberen af te schilderen als een invasie in Westerse stijl zijn zinloos. Ga naar Syrië, Irak, Noord-Afrika, het Midden-Oosten of de Balkan en vraag de mensen daar wat ze van Turkije en Turken vinden. U zult nooit woorden horen als kolonialisme, invasie, vervolging of bloedbad. In plaats daarvan hoort u dankbetuigingen die een symbool zijn geworden, zoals: "De trouwe Turk was hier."

"Laat ik u een waar gebeurd verhaal vertellen. Een team van TIKA [Turks samenwerkings- en coördinatiebureau] gaat na lange inspanningen en uitdagingen naar een bergdorp in Macedonië. Een heel oud persoon met een wandelstok benaderde het team. Als hij de Turkse vlag op het voertuig ziet, port hij de TIKA-ambtenaar met zijn wandelstok en vraagt: 'Waarom ben je zo laat? ... We wachten al 100 jaar op je'."

Verwijzend naar de ineenstorting van het Ottomaanse Rijk en de terugtrekking van Turkse troepen uit andere landen, zei Erdogan:

"Ja, het is een eeuw geleden dat we die landen verlieten, maar het wachten en de hoop van de mensen daar is nooit afgelopen. Gisteren waren we daar als staat. Vandaag de dag zijn we er met onze liefdadigheids-, onderwijs- en gezondheidsorganisaties en onze ontwikkelingsprojecten. U weet dat ik zeg: 'De wereld is groter dan de vijf' [verwijzend naar de vetorecht van de vijf permanente lidstaten van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties]. En Turkije is groter dan Turkije. We kunnen niet gevangen zitten in een gebied van 780.000 kilometer [de totale oppervlakte van Turkije]. Want onze fysieke grenzen zijn anders dan de grenzen van ons hart. Onze broeders in Mosoel, Kirkuk [in Irak], in Al-Hasakah, Aleppo, Homs [in Syrië], Misrata [in Libië], Skopje [in de Republiek Macedonië], de Krim [in de Russische Federatie] en de Kaukasus mogen dan wel buiten onze fysieke grenzen liggen, maar ze liggen allemaal binnen de grenzen van ons hart. Ze bevinden zich in ons hart."

Kortom, zoals de ASSAM-congressen aantonen, lijkt Erdogan vastbesloten om het Ottomaanse Rijk en een door de sharia bestuurd kalifaat terug te brengen.

Uzay Bulut, een Turkse journalist, geboren en getogen moslim, is een onderscheiden ervaren medewerker bij Gatestone Institute en momenteel gevestigd in Washington D.C.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Turkey Aiming to Head a Global Islamic Union Governed by Sharia