www.wimjongman.nl

(homepagina)

De mol in de Hezbollah tunnel

Hoe heeft Israël de informatie verkregen die het nodig had om de tunnel van Hezbollah te ontdekken en wat betekent dat voor de toekomst?

Dr. Mordechai Kedar, 5 december 2018

Deze week heeft Israël voor het eerst zijn ontdekking van de door Hezbollah gebouwde tunnel tot op het soevereine grondgebied van Israël openbaar gemaakt. Dit maakte een einde aan een lange periode waarin een groot aantal Israëliërs die in gemeenschappen aan de Libanese grens wonen, melding maakten van zowel hoorbare graafgeluiden als van het voelen van trillingen in de muren van hun huizen.

Aanvalstunnels zijn bedoeld om aanzienlijke aantallen gewapende infanterie met wapens, artillerie en voorraden binnen een minimale tijdspanne te laten passeren, om Israëlische uitkijkposten te vermijden en zo het element van verrassing te verkrijgen. Een ondergrondse doorgang biedt aanvallers bescherming tegen Israëlische bommen, terwijl het ook betekent dat de oorlog begint aan de Israëlische kant van de grens, te midden van gebieden die worden bevolkt door burgers. Dat maakt plotselinge invallen en ontvoeringen mogelijk.

De ontdekking en neutralisatie van de tunnel die Hezbollah in het soevereine grondgebied van Israël heeft gegraven is, echter om bijkomende redenen, een technologische, operationele en inlichtingendienst prestatie:

1. Hezbollah baseerde haar plannen voor toekomstige oorlogen op deze tunnels. Nasrallah heeft er geen geheim van gemaakt over zijn plannen om Galilea in de volgende oorlog over te nemen, maar omdat Hezbollah geen middelen van luchttransport heeft, kan hij niet voldoende strijdkrachten op Israëlisch grondgebied laten landen, en de tunnels waren bedoeld als vervanging voor een luchtbrug. Door de eerste tunnel te ontdekken, heeft Israël het onmiddellijke gebruik van deze strategische methode geëlimineerd, maar de IDF gelooft dat er nog meer tunnels zijn.

Een ondergrondse doorgang biedt aanvallers bescherming tegen Israëlische bommen, terwijl het ook betekent dat de oorlog begint aan de Israëlische kant van de grens, te midden van gebieden die bevolkt worden door burgers.

2. De ontdekking van de tunnel heeft de hele wereld laten zien dat Hezbollah in flagrante strijd handelt met resolutie 1701 van de Veiligheidsraad, die een einde maakte aan de Tweede Libanonoorlog van 2006. Deze resolutie verbiedt Hezbollah elke aanwezigheid in Zuid-Libanon, maar nu is duidelijk geworden dat het niet alleen de terroristische organisatie in die regio is, maar ook de Israëlische soevereiniteit schendt. Het is opnieuw duidelijk dat UNIFIL noch het vermogen noch het belang heeft om de missie van de Veiligheidsraad uit te voeren en Israël heeft geen reden om aan te nemen dat de internationale gemeenschap zal handelen om haar veiligheid te waarborgen. Deze schending van een besluit van de Veiligheidsraad rechtvaardigt de aanval op Hezbollah tegenover het Israëlische publiek en de wereld.

3. Israël heeft de technologische capaciteit om tunnels te ontdekken die tot 25 meter diep (27 meter) in het gesteente zijn gegraven, een diepte die gelijk is aan de hoogte van een gebouw van 8 verdiepingen. En de Israëlische knowhow eindigt niet met de ontdekking van de tunnel: ondanks het feit dat de tunnel slechts 40 meter (43 meter) Israël binnenkomt, is Israël er niet alleen in geslaagd om de tunnel te ontdekken, maar ook om er zowel een camera als een explosieve lading in te plaatsen zonder dat de uitkijkposten van Hezbollah zich bewust werden van enige activiteit in de tunnel.

4. Hezbollah vermoedt dat Israël erin geslaagd is om de tunnel te vinden door middel van inlichtingenactiviteiten, wat betekent dat er een "mol" in haar gelederen zit, iemand die toegang heeft tot de meest geheime informatie - de locatie van de tunnels - en die op zo'n hoog niveau met Israël samenwerkt dat hij deze van de relevante informatie kan voorzien zonder te worden ontdekt. IDF CoS Gadi Eizenkot zei dinsdag dat Israël in het bezit is van de tunnelplannen van Hezbollah.

Naar mijn mening, vanaf de minuut dat de ontdekking van de tunnel werd openbaar gemaakt, werken de interne veiligheidstroepen Hezbollah koortsachtig om te ontdekken wie die medewerker is. Mensen worden verhoord, een beledigende ervaring op zich die zorgt voor een op zich niet prettige sfeer. De spanning tussen de leden van de organisatie die informatie over de tunnel hadden, is hoog, want ieder van hen wordt er automatisch van verdacht om met Israël samen te werken. Uit angst dat iedereen de 'mol' kan zijn, zien mensen af van het delen van informatie met elkaar.

Deze situatie beïnvloedt het functioneren van de organisatie en opent de mogelijkheid dat onschuldigen worden beschuldigd. Diegenen die valselijk beschuldigd worden, zullen niet doorgaan alsof er niets ongewoons is gebeurd nadat ze verdacht zijn van loyaliteit, een onvergeeflijke belediging van hun toewijding. Geen enkele organisatie kan in een dergelijke situatie functioneren, vooral niet in een situatie waarin de hele strategie van de organisatie moet worden veranderd uit angst dat Israël andere tunnels heeft gevonden en ze heeft gesloten zoals het met de eerste heeft gedaan.

5. Tot woensdagmorgen, de tijd dat deze regels werden geschreven, is er geen reactie van Hezbollah geweest. Naar mijn mening, is de organisatie in een staat van totale wanorde, met Hassan Nasrallah waarvan wordt verwacht uit te leggen hoe dit debacle heeft plaatsgevonden. De Iraniërs zijn woedend omdat Nasrallah er niet in slaagde om de tunnelstrategie adequaat te ontwikkelen en vanwege het vermoeden dat er een Hezbollah-lid is die informatie doorgeeft aan Israël.

6. De commando-eenheid "Radwan" van Hezbollahs is de aanvalseenheid die de tunnels moest doorkruisen, Galilea binnengaan en daar de Israëlische nederzettingen veroveren. Nu de tunnel is gevonden en door het IDF is gesloten, zijn zowel officieren als strijders in de "Radwan"-eenheid bang dat elke tunnel die ze binnengaan een dodelijke valstrik is - niet bepaald bevorderlijk voor hun motivatie.

7. De ontdekking van de tunnel zal ervoor zorgen dat Hezbollah zich concentreert op de ontwikkeling van haar raketarsenaal en vooral op het aanscherpen van het vermogen om doelen in Israël aan te wijzen.

8. Het tunnelproject heeft Hezbollah vele miljoenen dollars gekost, en nu is heel die investering verloren gegaan. Hassan Nasrallah zal ook het financiële aspect van deze mislukking moeten uitleggen.

9. Ondanks dit alles zou Israël er verstandig aan doen niet te denken dat de ontdekking van de tunnels een knock-out klap is voor Hezbollah. Die terreurorganisatie weet hoe ze moeilijkheden kan overwinnen en hoe ze zichzelf en haar operaties kan aanpassen aan veranderende omstandigheden. Hoewel het waar is dat de ontdekking van de tunnel een indrukwekkende prestatie is, technologisch en op het gebied van inlichtingen, is het niet genoeg om Hezbollah te verslaan en de organisatie ervan te overtuigen dat het geen zin heeft om Israël te blijven bestrijden. Hezbollah zal de onverbiddelijke en bittere vijand blijven van Israël vanuit ideologisch oogpunt, en meer onmiddellijk, omdat het de lange arm van de Iraanse Islamitische Republiek is die gezworen heeft Israël te vernietigen.

Geschreven voor Arutz Sheva, vertaald uit het Hebreeuws door Rochel Sylvetsky, redacteur Op-ed en Jodendom.

Bron: The mole inside the Hezbollah tunnel - Israel National News