www.wimjongman.nl

(homepagina)

Het doel van het Pentagon is het ontketenen van een grote oorlog in het Midden-Oosten

Door Aydin Agayev - 13 maart 2018

Donald Trump onthulde zijn kaarten: Van dubbelzinnige hints over een militaire interventie door de Verenigde Staten in de Syrische crisis, ging de 45e President van de Verenigde Staten over naar regelrechte chantage.

Op maandag 12 maart beval hij de permanente ambassadeur van Verenigde Staten bij de VN - Nikki Haley om op een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad een dreigende verklaring uit te spreken, die eigenlijk naar zijn aard een ultimatum is: "De Verenigde Staten staat klaar om opnieuw toe te slaan als de VN niet in staat zal zijn Syrië te stoppen ten behoeve van een staakt-het-vuren in het gebied ten oosten van Ghouta bij Damascus."

Tegelijkertijd herinnerde Nikki Haley eraan dat de Verenigde Staten in april 2017 een raketaanval hebben gepleegd op de luchtmachtbasis van de Syrische regeringstroepen van Ash Shayrat in de provincie Homs. Deze aanval, zo zei ze, werd uitgevoerd als reactie op een aanval met chemische vergiftigingsstoffen in de Syrische stad Khan-Sheikhun. "Toen kon de Veiligheidsraad niet handelen," vervolgde de Amerikaanse diplomaat, "en de Verenigde Staten hebben met succes toegeslagen op de luchtbasis vanwaaruit Assad zijn chemische aanval uitvoerde. Vandaag herhalen we deze waarschuwing."

Daarnaast verspreidde de Amerikaanse delegatie in de VN een ontwerpresolutie waarin ze eisten dat militaire operaties in Damascus en zijn voorsteden zouden worden stopgezet. Uiteraard is deze eis gericht aan Moskou en Damascus: momenteel voeren de Syrische regeringstroepen, met de steun van de Russische militaire luchtvaartdiensten, militaire operaties uit om de pro-Amerikaanse strijders uit Oost-Ghouta te verjagen.

De zorg van Washington werd veroorzaakt door het feit dat op zondag voor het eerst in lange tijd burgers van Oost-Ghouta deze buitenwijk van Damascus begonnen te verlaten en er hoop leek te zijn dat de situatie zou stabiliseren. De Trump-regering is niet gediend met deze ontwikkeling, want de VS is van plan 400.000 burgers die volgens de VN nog steeds in Oost-Ghouta verblijven, te gebruiken als gijzelaars voor de guerrilla-operaties tegen Assads troepen.

De essentie van het ultimatum dat door Trump gericht is aan Poetin, is dit: de Verenigde Staten hebben bij de VN-Veiligheidsraad een ontwerpresolutie ingediend waarin een wapenstilstand van 30 dagen wordt geëist in Damascus en de voorstad Oost-Ghouta. Zelfs als Rusland vóór deze resolutie zou stemmen, betekent dit niet dat de door de Verenigde Staten gesteunde militanten in de provincie van Damascus zich aan de wapenstilstand zullen houden.

In dat geval kan Trump Assad ervan beschuldigen het staakt-het-vuren te schenden en zelfs gebruik te maken van chemische wapens, en een bevel geven om een ​​nieuwe massieve klap door "Tomahawks" toe te brengen. Maar deze keer, zoals de Amerikaanse media opmerkten, zal de raketaanval niet alleen plaatsvinden op de militaire voorzieningen van het Syrische leger, maar ook op overheidsgebouwen in Damascus zelf. Zelfs een luchtaanval op de woning van Bashar Assad in Damascus is niet uitgesloten. "De afgelopen twee weken was het Russisch-Syrische regime erg druk met het labelen van elke oppositiegroep in Oost-Ghouta, en noemde hen terroristische groeperingen," zei Nikki Haley, de woordvoerder van de VN-veiligheidsraad. Zo maakte ze duidelijk dat de Verenigde Staten wapens zullen blijven leveren aan de militanten die de bevolking van Oost-Ghouta gebruiken als menselijk schild.

Terwijl het Kremlin en Smolenskaya plein hebben niet gereageerd op de chantage van Washington over mogelijke aanvallen met "Tomahawks" door Assad krachten. De recente demonstratieve weigering van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bij de ontmoeting in Addis Abeba met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov was een soort signaal van Washington naar Moskou: Trump is duidelijk niet tevreden met de status quo in Syrië, en het kan snel gaan de verslechteren, zelfs als het een directe botsing in de lucht dreigt te veroorzaken van Russische gevechtsvliegtuigen met de Verenigde Staten en Syrië.

Het lijkt erop dat Trump de militaire aanwezigheid van Rusland in Syrië negeert, inclusief de inzet van vier multifunctionele gevechtsvliegtuigen van de vijfde generatie, de Su-57. Een nieuw rapport werd onlangs gepresenteerd door Trumps Chef van het Centrale Commando van de VS -strijdkrachten (CENTCOM), generaal Joseph L. Votel, dat aangaf dat de Verenigde Staten het initiatief in Syrië al lange tijd verloren hebben, waar volgens de auteur de "Russische luchtafweerraketten de Amerikaanse luchtmacht bedreigen in de "regio".

En het Pentagon maakt zich zorgen, niet alleen over het falen van de VS in Syrië. In dit CENTCOM-rapport beweerde men dat Iran "onder het mom van militaire steun van Rusland", geleidelijk aan doet aan uitbreiding van zijn invloedssfeer, en steunt op Hezbollah. Daarnaast ondersteunt Teheran de acties van Shiiten in Jemen. Dit verergert de burgeroorlog in Jemen, en zoals het rapport zegt, dit bedreigt ook Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. "Iran is ook bezig door middel van haar agenten om invloed te krijgen in Irak, Syrië en Libanon om een ​​boog van invloed te creëren." Een Shia-halve maan "over het hele Midden-Oosten", aldus het rapport.

Zoals experts zeggen, doet in de huidige situatie ook Israël mee. Israel heeft onlangs gezamenlijke grootschalige oefeningen met de VS uitgevoerd met behulp van luchtverdediging en raketafweer, in het gevaarlijke spel van het 'demonstreren van hun militaire spieren'. "Israël zal al het mogelijke doen om de oprichting van een sjiitisch corridor tussen Iran en Syrië te voorkomen," waarschuwde de Israëlische Minister van Defensie, Avigdor Lieberman.

In het licht van deze dreigende verklaring is het waarschijnlijk dat de IDF luchtaanvallen kan uitvoeren tegen de Iraanse militaire voorzieningen in Syrië. En als Teheran op een dergelijke uitdaging reageert met een raketaanval op het grondgebied van de Joodse staat, dan zou een grote oorlog tussen Tel Aviv en Teheran kunnen uitbreken. En dan zal de burgeroorlog in Syrië naar de achtergrond verdwijnen.

Engelse tekst: http://www.pravdareport.com/hotspots/conflicts/13-03-2018/140334-middle_east-0/

Bron: Откровенный шантаж: США замахнулись на Дамаск