www.wimjongman.nl

(homepagina)

Palestijnen schieten op zwangere vrouw en liegen

door Bassam Tawil | 17 december 2018

In de laatste golf van Palestijns terrorisme op de Westelijke Jordaanoever in de afgelopen week zijn drie Israëli's gedood. De slachtoffers zijn twee soldaten en een vier dagen oude baby die te vroeg is geboren nadat zijn moeder was beschoten en zwaargewond raakte bij een aanval van Palestijnse terroristen die schoten vanuit een voorbijrijdende auto.

De terroristische aanslagen vonden plaats in de buurt van de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, de feitelijke hoofdstad van de Palestijnse Autoriteit (PA), waar president Mahmoud Abbas en de meeste van zijn hoge ambtenaren wonen en werken. De auto die gebruikt werd bij de aanval, die plaatsvond buiten de nederzetting Ofra, werd later ontdekt door het Israëlische leger in de wijk Ain Musbah van Ramallah, een paar honderd meter van de privéwoning en het hoofdkantoor van Abbas.

Niemand suggereert dat Abbas van tevoren op de hoogte was van de terroristische aanslagen. De reactie van Abbas en zijn topambtenaren op de aanslagen roept echter ernstige twijfels op over hun vermeende inzet voor vrede met Israël.

Uren voor de Ofra-aanval zei Abbas in een toespraak voor de leiders van zijn Fatah-fractie, dat hij zich blijft inzetten voor "vreedzaam volksverzet" en diplomatie. "Wij geloven niet in wapens, en wij geloven niet in raketten," zei Abbas in een verwijzing naar de raketten die Hamas en andere terroristische groeperingen uit de Gazastrook naar Israël lanceerden.

Dezelfde Abbas, die zegt dat hij zich verzet tegen het gebruik van wapens en raketten, is er toch niet in geslaagd om de terroristische aanslagen waarin deze drie Israëliërs werden gedood te veroordelen. In plaats daarvan hebben zijn functionarissen en hij Israël dagelijks veroordeeld voor het hardhandig optreden tegen de terroristen.

De anti-Israel ophitsing begon bijna onmiddellijk na de Ofra-aanval, toen Abbas en zijn functionarissen in Fatah van de Palestijnse Autoriteit Israël aan de kaak stelden omdat het soldaten naar Ramallah stuurde om de terroristen op te sporen.

In plaats van de moorden in Ofra te veroordelen, heeft het Ministerie van Informatie van Abbas het Israëlische leger sterk veroordeeld voor het betreden van de kantoren van het Palestijnse persbureau Wafa. Het ministerie beschreef de binnenkomst van de soldaten als een "terroristische daad" en riep de internationale gemeenschap op om Israël verantwoordelijk te houden voor de "agressie" tegen de Palestijnen.

Volgens de logica van het ministerie van Abbas is het zoeken van Israëlische soldaten naar terroristen een "terroristische daad", maar niet het schieten op een zwangere vrouw en zes andere Israëlische burgers die bij een bushalte staan.

Het Israëlische leger is Ramallah niet binnengegaan omdat Israël de stad "opnieuw wil bezetten" of de Israëlische militaire regering opnieuw wil installeren. Het was een beperkte operatie die een paar uur duurde in het kader van de jacht op de Palestijnse terroristen. Abbas en zijn hoge ambtenaren hebben sindsdien echter een felle campagne gevoerd tegen Israël in het verspreiden van leugens en belachelijke complottheorieën.

Bedenk bijvoorbeeld wat PLO-secretaris-generaal Saeb Erekat, die zichzelf omschrijft als de "Chef Palestina-onderhandelaar", te zeggen had over de achtervolging van de terroristen door de Israëlische autoriteiten. Erekat beweerde in een bizarre verklaring dat de Israëlische "inmenging in Ramallah werd uitgevoerd met de steun van de Amerikaanse president Donald Trump". Ook Erekat riep de internationale gemeenschap op om Israël verantwoordelijk te houden voor haar "misdaden" en aan de Palestijnen internationale bescherming te bieden.

Wat vreemd aan de verklaring van Erekat is, is dat hij voorstelt dat Israël toestemming van Trump nodig had om zijn troepen naar Ramallah te sturen om de terroristen te vangen die drie mensen vermoord hebben. Wat ook vreemd is, is dat Erekat gelooft dat de Israëlische poging om terroristen gevangen te nemen een "misdaad" is waarvoor Israël verantwoording moet afleggen in de wereldwijde arena.

Toch gaan de bizarre PA-verklaringen door. Neem de opmerking van Osama Qawassmeh, een hoge Fatah-functionaris en woordvoerder, die beweerde dat de Israëlische militaire operatie in Ramallah eigenlijk tegen Abbas zelf was gericht. Voor Qawassmeh heeft het Israëlische leger "Ramallah bestormd" vanwege Abbas' afwijzing van het nog niet aangekondigde plan van Trump voor vrede in het Midden-Oosten. Alsof dat nog niet genoeg was, stelde de Fatah-functionaris verder dat de poging van het Israëlische leger om de terroristen te pakken te krijgen ook verband hield met Abbas' verzet tegen een recente Amerikaanse resolutie op de Algemene Vergadering van de VN die Hamas veroordeelt voor het herhaaldelijk afvuren van raketten op Israël en het aanzetten tot geweld.

Deze absurde aanklacht weerspiegelt de verdraaide logica van Abbas en zijn vertegenwoordigers in Ramallah. Voor hen is het echte probleem niet het beschieten van een zwangere vrouw of het doden van twee soldaten. In plaats daarvan wijzen de Palestijnse leiders, waaronder Abbas, met een beschuldigende vinger naar Israël omdat het de moed heeft om zijn soldaten te sturen om Palestijnse terroristen gevangen te nemen en zo extra aanvallen op Israëlische burgers wil voorkomen. Onnodig te zeggen dat de Israëlische soldaten die Ramallah binnenkwamen, nooit in de buurt van het kantoor of huis van Abbas zijn geweest en zeker niet van plan waren om hem of een van zijn functionarissen aan te vallen. In feite werd geen enkele functionaris van de Palestijnse Autoriteit of Fatah door de Israëlische troepen gearresteerd of benadeeld.

Denkt deze Fatah-ambtenaar dat de rest van de wereld zo dom is om te geloven dat Israël het leven van zijn soldaten in gevaar zou brengen door hen naar Ramallah te sturen alleen maar omdat Abbas een vredesplan heeft verworpen waar niemand iets over heeft gezien of weet? Heeft een van de soldaten die Ramallah binnenkwamen op de deur van Abbas geklopt en hem een brief overhandigd waarin staat dat hij het ongeziene plan van Trump moet accepteren of dat hij anders gestraft zou worden? Natuurlijk niet.

Hier is een ander voorbeeld van de leugens en samenzweringstheorieën die door de ambtenaren van Abbas in de afgelopen paar dagen zijn gedaan. Mahmoud Habbash, die als godsdienstig adviseur van Abbas dient, zei in antwoord op de Israëlische veiligheidsmaatregelen tegen terrorisme, dat Israël en Hamas botsten om de "zaken om te draaien" op de Westelijke Jordaanoever, om de weg vrij te maken voor de implementatie van de aanstaande "deal van de eeuw" door Trump.

Het is ook de moeite waard om op te merken dat Hamas publiekelijk heeft toegegeven dat het achter de recente golf van terroristische aanslagen op de Westelijke Jordaanoever zat. Maar toch, volgens Habbash, is het harde optreden van Israël tegen het terrorisme niets anders dan een samenzwering die door Israël en Hamas wordt samengespannen om de Palestijnse Autoriteit te ondermijnen en de weg vrij te maken voor "het passeren van de deal van de eeuw, die gericht is op het liquideren van de Palestijnse zaak."

De adviseur van Abbas is er echter van overtuigd dat de wereld zo dom is om te geloven dat Israël en Hamas samen achter de recente terroristische aanslagen zaten. Dit is het zoveelste bloedvergieten van de Abbas en zijn gevolg tegen Israël. Niet alleen is deze verklaring een leugen en een belediging voor het gezond verstand, het lijkt bijna genomen te zijn uit een komedieshow. "Bijna", dat wil zeggen, omdat deze ogenschijnlijk lachwekkende opmerkingen verwijzen naar een reeks terroristische aanslagen die het leven hebben gekost aan Israëliërs. Als zodanig moeten de verklaringen serieus worden genomen en worden gezien in de context van deze aansporing tot een anti-Israëlische campagne door de Palestijnse leiders met verzinsels. Juist dit soort opruiende retoriek zet Palestijnse terroristen ertoe aan om hun aanvallen op Israël voort te zetten.

In plaats van Hamas de schuld te geven van de terroristische aanslagen, heeft het bureau van Abbas ervoor gekozen om Israël verantwoordelijk te stellen voor de opleving van het geweld op de Westelijke Jordaanoever. "Het klimaat dat is ontstaan door het Israëlische beleid van terugkerende invallen in Palestijnse steden en het aanzetten tot geweld tegen president Abbas, heeft geleid tot deze geweldsronde, die wij verwerpen," aldus een verklaring van het kantoor van de Palestijnse president.

Nogmaals, deze verklaring toont aan dat Abbas de antiterreurmaatregelen van Israël, en niet de door Hamas ontworpen aanslagen, beschouwt als de bron van onrust en geweld. De boodschap die Abbas naar de wereld stuurt is: hoe durven deze Israëliërs veiligheidsmaatregelen te nemen om terroristische aanslagen tegen hun burgers en soldaten te laten stoppen!

Abbas is duidelijk bang om zijn rivalen in Hamas te veroordelen voor het plegen van de laatste golf van terroristische aanslagen op de Westelijke Jordaanoever. Hij weet dat op de dag dat hij het beschieten van een zwangere Israëlische vrouw veroordeelt, zijn volk tegen hem in opstand zal komen en hem zal beschuldigen van samenwerking met Israël. Maar Abbas heeft alleen zichzelf de schuld geven: zijn voortdurende aansporing en leugens tegen Israël hebben het voor hem te gevaarlijk gemaakt om een woord te spreken tegen de Palestijnse terroristen.

Tot slot nog een belangrijk detail waarover Abbas en zijn vertegenwoordigers hun mond houden: het Israëlische optreden tegen Hamas op de Westelijke Jordaanoever is in feite in het belang van de Palestijnse Autoriteit. Zonder dit voortdurende optreden zou Hamas het regime van Abbas al lang geleden omvergeworpen hebben en de controle over de Westelijke Jordaanoever hebben overgenomen. Het zijn de Israëlische soldaten die enkele honderden meters van Abbas' kantoor en residentie zijn gestationeerd die hem veilig en gezond houden. Hoe lastig een waarheid als deze ook is voor Abbas en zijn spindoctors in Ramallah, het is toch de waarheid.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bassam Tawil is een Arabische moslim die gevestigd is in het Midden-Oosten.

Bron: Palestinians: Shooting a Pregnant Woman and Lying