www.wimjongman.nl

(homepagina)

Rusland worstelt om de Iraans-Israëlische schaduwoorlog in Syrië te stoppen

Het is een low-profile conflict, meestal wegblijvend uit de krantenkoppen, en waarin Israël een actieve verdedigingsrol speelt tegen de offensieve poging van Iran om een oorlogsbuitenpost in Syrië op te zetten.

Door Yaakov Lappin - 27 december 2018

 

De Iraanse president Hassan Rouhani en de Russische president Vladimir Poetin. Bron: Wikimedia Commons.

Het duurde niet lang voordat de recente aanvallen van de Israëlische luchtmacht op Iraanse of Hezbollah-doelen in het Damascus-gebied door Rusland werden veroordeeld.

Rusland heeft Israël publiekelijk berispt en beschuldigd van het uitvoeren van "provocerende" aanvallen. De Russen eisten ook om operationele details over de luchtaanvallen te openbaren, zeggend dat zes Israëlische F-16 raketten op doelstellingen in Syrië afvuurden vanuit het Libanese luchtruim.

Volgens de woordvoerder van het Russische Ministerie van Defensie werden door de aanvallen twee burgervliegtuigen in gevaar gebracht die op weg waren om te landen op luchthavens in Damascus en Beiroet. De woordvoerder beweerde dat de Syrische luchtverdediging het grootste deel van de Israëlische raketten onderschepte - een claim die niet geverifieerd is, en die deel zou kunnen uitmaken van een gezicht reddende inspanning namens het regime van Assad.

Deze commentaren weerspiegelen een bredere Russische frustratie over het uitblijven om een einde te kunnen maken aan een schaduw Israëlisch-Iraanse oorlog die nog steeds woedt in Syrië. Het is een low-profile conflict, meestal wegblijvend uit de krantenkoppen, waarin Israël een actieve verdediging speelt tegen de offensieve poging van Iran om een oorlogsbuitenpost in Syrië op te zetten. Honderden Iraanse doelwitten in Syrië zijn alleen al in de afgelopen 18 maanden vernietigd.

Iran wil wapenfabrieken, raketbases en een Shi'ite-leger van 100.000 strijders in Syrië oprichten, terwijl Israël niet van plan is om dat te laten slagen. De tendens van Iran om Syrië te gebruiken als doorgangsgebied voor het vervoer van geavanceerde wapens aan Hezbollah, in het naburige Libanon, is ook een schending van een Israëlische rode lijn, die in het verleden al vele gemelde luchtaanvallen heeft teweeggebracht.

Dit schaduwconflict is een bedreiging voor de stabiliteit van het regime van Bashar Assad. Terwijl het regime geen zin heeft om betrokken te raken bij een oorlog met Israël en zich liever concentreert op de wederopbouw, wordt het gedwongen om "vergunningen" te verlenen aan deze Iraanse activiteiten omdat Assad zijn bestaan te danken heeft aan Teheran. Assad wordt ook meegesleurd in het conflict wanneer zijn grond-luchtdoel raketbatterijen op Israëlische vliegtuigen vuren, wat Israëlisch terugkerend vuur aantrekt. Wanneer Iran Syrische militaire bases voor haar doeleinden gebruikt, trekt men het regime ook de vuurzone in. Deze ontmoetingen zijn de vlammen die kunnen uitslaan tot een breder conflict.

Rusland is niet gelukkig met dergelijke risico's. Het land heeft militaire inspanningen geleverd om het Assad-regime van de nederlaag te redden en het wil deze investeringen veiligstellen.

In het proces is Moskou een partnerschap aangegaan met radicale sjiitische strijdkrachten onder leiding van Iran en Hezbollah, die al diep verwikkeld waren in de strijd om Assad te redden.

Nu is de Syrische oorlog echter grotendeels voorbij, en de Russische president Vladimir Poetin wil zijn winst in Syrië omzetten in geostrategische voordelen. Toch moet Moskou zich nu zorgen maken over een nieuw conflict dat Assad in gevaar zou kunnen brengen.

Rusland heeft in september al geprobeerd om de campagne van Israël af te remmen. Op dat moment schoot het Syrische luchtafweergeschut, dat gericht was tegen Israëlische vliegtuigen, per ongeluk een Russisch inlichtingenvliegtuig neer, met als gevolg een verlies van vijftien bemanningsleden.

Rusland beschuldigde Israël van dat incident en zag het als een keerpunt om de activiteiten van Israël te beperken. Het bewapende Assad met geavanceerde S-300 luchtverdedigingsbatterijen als onderdeel van een poging om Israël af te schrikken. Maar toch tonen de recentste gebeurtenissen aan dat wanneer Israël de noodzaak ziet om te voorkomen dat er een nieuwe dreiging in Syrië ontstaat, het blijft handelen.

Ter plaatse zijn de Russische pogingen om de door Iran gesteunde troepen weg te houden van de Israëlische grens niet erg succesvol geweest. Sjiitische milities en Hezbollah-eenheden zijn diep ingebed in het Syrische leger dat eerder dit jaar het zuiden van Syrië bestormde.

Ondanks de berisping en de houding van Rusland tegen de acties van Israël, is het de Iraanse as die de stabiliteit van de regio in gevaar brengt.

Rusland neemt publiekelijk alleen een standpunt in tegen Israël, waarschijnlijk om een confrontatie met de Iraanse troepen ter plaatse in Syrië te vermijden, welke Moskou nog steeds nodig heeft om het regime van Assad veilig te houden. Maar achter gesloten deuren lijkt het zeer waarschijnlijk dat het Kremlin niet erg blij is met Iran, Hezbollah en andere leden van de as van Teheran vanwege het aantrekken van Israëlisch vuur.

Niet bereid om een Iraanse verankering in Syrië te accepteren".

Israël geeft op zijn beurt blijk van een absolute vastberadenheid om door te gaan met deze preventieve, actieve verdedigingscampagne. De campagne heeft twee doelen: de opbouw van de macht van de vijand verstoren en daarbij een volledig conflict proberen te vermijden.

De Israëlische campagne is gebaseerd op berekende risico's, de meest geavanceerde inlichtingen- en precisievuurkracht op lange afstand. Deze komen samen om een Israëlische poort naar Syrië te vormen, waardoor de Iraanse plannen worden geblokkeerd om de macht over te nemen.

De commentaren die op woensdag door de Israëlische Premier Benjamin Netanyahu werden gemaakt, bevatten het recentste signaal van Jeruzalem betreffende haar totale verplichting om het op deze manier voort te zetten, zo lang als nodig is.

Sprekend bij een luchtmacht-cadetten graduatieceremonie, zei Netanyahu: "Wij zijn niet bereid om de Iraanse militaire verschansing in Syrië goed te keuren, die tegen ons is gericht. Wij zullen hiertegen krachtig en continu optreden, ook in de huidige periode.

Netanyahu maakte duidelijk dat een besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Amerikaanse troepen terug te trekken uit oostelijk Syrië, geen effect zal hebben op het preventieve beleid van Israël.

De waarschuwing van de premier: "We staan stevig op onze rode lijnen in Syrië, en op elke andere plaats."

Bron: Russia struggling to stop the Iranian-Israeli shadow war in Syria | JNS.org