www.wimjongman.nl

(homepagina)

Rusland en Iran bereiden een reactie voor op meerdere niveaus voor de precisieaanval op Syrië onder leiding van de VS

Moskou heeft snel gehandeld om zijn banden met Teheran aan te halen en het Syrische leger te versterken in reactie op de aanval met precisie-raketten door de VS en Frankrijk op de Syrische chemische plekken op zaterdag 14 april. De analisten van DEBKAfile meldden dit toen Russische en Iraanse ambtenaren waarschuwden voor de "gevolgen", en ze waren al in beweging gekomen:

Zaterdagochtend, terwijl de kruisraketten op Syrische chemische locaties neer regenden, hernieuwde een Syrische-Hezbollah-troepenmacht, gesteund door Russische huurlingen, hun initiatief om de rivier de Eufraat over te steken en de door de VS bezette gas- en olievelden in het Oost-Syrisch Konok en Al-Umar te veroveren. Er waren al enkele eerste botsingen met het door de VS gesteunde Syrische Democratische Leger (SDF). Twee dagen eerder wees Ayatollah Ali Khamenei's directe adviseur Ali Akbar Velyati daar al op, toen hij in Damascus op een persconferentie vertelde: "Ten oosten van de Eufraat is een zeer belangrijk gebied. Wij hopen dat er grote stappen zullen worden gezet om dit gebied te bevrijden en de bezettende Amerikanen eruit te gooien."

Terwijl er in de media veel werd bericht over de weigering van Moskou om op de door de VS geleide aanval te reageren, bereidde Moskou zich rustig voor op de confrontatie met de VS en zijn bondgenoten. Zware Russische strategische Tu-95 en Tu-22M bommenwerpers werden donderdag ingezet op de bases in Iran, waardoor hun vliegtijd naar Syrië en Irak met minstens vier uur werd verkort. En Russische vrachtschepen voeren vrijdag en zaterdag door de Straat van Bosporus, gewoon in het gezicht van de veiligheidsbewaking, geladen met nieuwe militaire uitrusting voor het Syrische leger.

De VS beperken hun activiteiten in hoofdzaak tot drie locaties, waar het leger van Bashar Assad clandestien chemische wapens vervaardigt en opslaat, hetgeen gunstig voor Moskou is.

Assad heeft nog steeds aanzienlijke hoeveelheden gifwapens in zijn bezit, zelfs nadat deze plekken door meer dan 100 raketten waren getroffen. Hij is nog steeds in staat ze opnieuw te gebruiken en hij zal zich daar niet van laten weerhouden, wanneer hij denkt dat zijn regime in gevaar is.

De door de VS geleide operatie werd gekenmerkt door een controverse tussen president Donald Trump en zijn defensieminister, James Mattis. Als het aan Mattis had gelegen, zou het niet zover zijn gekomen. De vertraging was het gevolg van de argumenten tegen de aanval door de minister van Defensie en de Amerikaanse legerchefs onder leiding van Gen. Joseph Danford, de voorzitter van de stafchefs. Zij voorspelden dat Rusland en Iran de raketaanval niet op hun beloop zouden laten en dat een één-dimensionale aanval de katalysator zou zijn voor een grootschalige oorlog tussen de VS en Rusland op Syrisch grondgebied. Mattis probeerde zaterdagochtend op de rem te gaan staan door het eenmalig te noemen. Maar toen zei president Trump in een televisietoespraak: "We zijn bereid deze reactie voort te zetten totdat het Syrische regime stopt met het gebruik van verboden chemische stoffen."

Trump is heel goed in staat om Mattis te ontslaan met hetzelfde gebrek aan ceremonie waarmee hij minister Rex Tillerson vorige maand liet gaan. Maar dit zal zijn meningsverschillen met de generaals over de reikwijdte van militaire actie van de VS in Syrië niet oplossen. Hij zal kunnen rekenen op de nauwe steun van de opvolger van Tillerson bij het State Department, Mike Pompeo, en ook van zijn nieuwe nationale veiligheidsadviseur John Bolton, om het militaire optreden van de VS in Syrië uit te breiden met nieuwe aanvallen tegen het Assad-regime.

Terwijl de regering-Trump ervoor zorgde dat de multilaterale aanval in Syrië goed gedefinieerd bleef tot de chemische doelen, beloofden de Russen nooit om hun reactie te beperken. Het is heel goed mogelijk dat zij in Syrië een groot militair succes gaan boeken om het effect van de door de VS geleide aanval teniet te doen. De Russische informatiemachine was zaterdag al aan het werk vóór het middaguur, toen Col. Gen. Sergei Rudskoi van de generale staf van de Russische militairen, beweerde dat Syrië met de door Rusland gebouwde luchtverdedigingssystemen 71 van de 103 door de VS en bondgenoten in Syrië gelanceerde raketten hebben neergeschoten, met behulp van de bewaking door "Russische luchtverdedigingsmiddelen" - maar zonder de directe inzet van Russische raketten. Dit was een boodschap aan Washington dat een nieuwe golf van aanvallen in Syrië zou stuiten op een directe Russische betrokkenheid. De Russische generaal beweerde ook dat "slechts geringe schade" was veroorzaakt door de eerste golf.

Russische Defensie-ambtenaren hebben ook gedreigd dat Rusland de besprekingen zou hervatten met Syrië en andere landen over de verkoop van de moderne S-300 luchtverdedigingssystemen om hen te beschermen tegen toekomstige aanvallen van de VS.

Bron: Russia, Iran prepare multi-level response for US-led precision strike on Syria - DEBKAfile