www.wimjongman.nl

(homepagina)

Analyse: Staan Israël en Iran aan de rand van een oorlog?

Door Steve Leibowitz - 11 februari 2018

Irans besluit om een drone het Israëlische luchtruim in te sturen, en de reactie van de IDF om de Iraanse posities in Syrië aan te vallen is een gemarkeerde escalatie van het conflict. Wat is het volgende?

Stuurden de Iraniërs een drone in het Israëlische luchtruim als een provocatie? Was Israëls vergelding sterk genoeg om een toekomstige Iraanse agressie af te schrikken? World Israel News (WIN) sprak met verschillende topanalisten in een poging antwoorden te krijgen na de escalatie van het weekend.

Het besluit van Iran om een drone het Israëlische luchtruim in te sturen, en de daaropvolgende bestraffende luchtaanvallen door Israël gericht op Iraanse militaire faciliteiten in Syrië op zaterdag leidden tot een sterke escalatie in de Iraanse-Israëlische confrontatie. Inderdaad, het is de eerste directe militaire botsing tussen de twee naties, die al vijanden zijn sinds de Iraanse revolutie in 1979. Maar geen van beide partijen wilde een totale oorlog tot nu toe.

Deze recente ontwikkelingen zijn wellicht een manier om Israëls verklaarde 'rode lijnen' te testen en de vastbeslotenheid om deze duidelijke provocaties terug te dringen.

Vanuit Iraans perspectief was de drone die het Israëlische luchtruim binnenkwam, bedoeld om Israël een signaal te geven dat het niet zal instemmen met verdere Israëlische aanvallen tegen hun doelwitten in Syrië. Een andere boodschap van de Iraniërs was dat zij het Israëlische luchtruim kunnen betreden en dat zullen blijven doen tenzij Israël zijn grensoverschrijdende aanvallen stopt.

De Iraniërs willen doorgaan met het opzetten van militaire bases in Syrië. Zij beschouwen de Middellandse Zee als de westelijke strategische grens van Iran en zijn vastbesloten om hun aanwezigheid en die van hun bondgenoten te vestigen op de grens van de Golan en Israël. Tegelijkertijd is de burgeroorlog in Syrië aan de gang en daar zijn de Iraniërs op dit moment nog niet klaar voor een grootschalige confrontatie met Israël.

Vanuit Israëlisch oogpunt was de drone-inval een duidelijke escalatie, die Israël groen licht gaf om krachtig terug te slaan.

'Confrontatie met Israël is een goede afleiding'

Midden-Oosten analist Amotz Asa-El zei tegen WIN: "Er is alle reden om te vermoeden dat deze drones een daad met voorbedachte rade was van Iran. Ze willen een confrontatie ter afleiding van hun eigen problemen thuis, waaronder de acute economische chaos die heeft geleid tot de recente beroering, en nu ook de protesten van de vrouwen. Een confrontatie met Israël is een goede afleiding.

Strategisch gezien zet Iran zich in voor de uitbreiding van het imperiale Perzische imperialisme', met inbegrip van een overlandcorridor dat zich uitstrekt van de Iraanse grens tot aan de Syrische en Libanese kusten. Israëls strategische belang is simpelweg om de vijand ver van hun grenzen te houden," zei Asa-El.

Premier Benjamin Netanyahu zei het zo: "Israël wil vrede, maar we zullen ons vastberaden blijven verdedigen tegen elke aanval op ons, en tegen elke poging van Iran om zich militair te verankeren in Syrië of waar dan ook. Ons beleid is volstrekt duidelijk: Israël zal zich verdedigen tegen elke poging om onze soevereiniteit te schenden.

De drone bleef naar schatting 90 seconden in het Israëlische luchtruim voordat hij neergehaald werd door een gevechtshelikopter. Israël lanceerde vervolgens luchtaanvallen op een dozijn Syrische en Iraanse doelwitten in Syrië, onder meer op het controlecentrum dat de UAV lanceerde.

Naar de mening van de in Iran geboren Israëlische Midden-Oosten commentator Meir Javedanfar heeft de Iraanse Revolutionaire Garde onafhankelijk gehandeld bij het nemen van het besluit om een drone te sturen, en zo een Israëlische reactie uit te lokken. De Iraniërs weigeren te erkennen dat ze een UAV verloren hebben of dat ze andere verliezen hebben geleden in de Israëlische represaille," vertelde Javedanfar aan WIN. Iran zal zich coördineren met Syrië, maar het land is vastbesloten om militair aanwezig te blijven in het land en is bereid daarvoor te strijden. Ze zijn niet klaar voor oorlog, maar ze zullen ook niet verslappen. Ze gaan een gevecht voeren om te zien hoe ver ze kunnen gaan.

'Het is nu een ernstige situatie'

Er zijn analisten die denken dat de Israëlische vergelding niet sterk genoeg was. Dr. Martin Sherman van het Israel Institute for Strategic Studies zei tegen WIN: "We zouden op de rand van een zeer ernstige vuurzee kunnen staan. Dit zijn de bittere vruchten van het wanbeheer van de oorlog in Libanon in 2006, die de Iraanse proxy Hezbollah intact heeft gelaten. Hun arsenaal is inmiddels zo gezwollen dat het een ernstige strategische bedreiging is geworden. De nucleaire overeenkomst met Iran en het mislukte beleid van de regering-Obama verrijkten het regime in Iran. Door de confrontatie in het verleden terzijde te schuiven, heeft dit ons juist in deze confrontatie gestuurd. Het is nu een ernstige situatie en Iran zal waarschijnlijk niet worden afgeschrikt of geschrokken zijn. Onze reactie was niet krachtig genoeg. Het vernietigen van enkele Iraanse posities doet heel weinig. We hebben Iran of Hezbollah niet afgeschrikt, totdat we hun bereidheid om in actie te komen hebben verminderd."

Bron: Analysis: Are Israel and Iran on the verge of war?