www.wimjongman.nl

(homepagina)

Palestijnse "steun" voor Saoedi-Arabië

door Khaled Abu Toameh - 23 oktober 2018

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit heeft niet gewacht totdat Saoedi-Arabië heeft toegegeven dat de columnist Jamal Khashoggi van de Washington Post in zijn consulaat in Turkije is vermoord. Dagen voor de Saoedische aankondiging besloot Abbas dat hij en de Palestijnen "absoluut vertrouwen" hebben in koning Salman bin Abdel Aziz en zijn zoon, kroonprins Mohammed bin Salman.

Aangezien Abbas bezig was de Saoediërs te prijzen voor hun "rechtvaardigheid, waarden en principes", gaf de in Londen gevestigde Actiegroep voor Palestijnen van Syrië een verklaring uit waarin het de Saoedische autoriteiten beschuldigde van het verhinderen van Palestijnse vluchtelingen om het koninkrijk binnen te gaan.

"De "Palestijnse vluchtelingen die het oorlogsgeweld in Syrië ontvluchten werd de toegang ontzegd tot Saoedische gebieden," zegt de bovengenoemde groep. Men wees erop dat Saoedi de Palestijnen uitsloot om naar het koninkrijk te komen om de islamitische hajj, of bedevaart uit te voeren. De groep wees er ook op dat Palestijnen die vanuit Syrië naar Saoedi-Arabië zijn gevlucht "hun recht op visa, onderwijs en gezondheidszorg, onder andere essentiële diensten is ontnomen". Saoedi-Arabië, zo voegde de groep eraan toe, "blijft kiezen voor een gesloten immigratiebeleid met betrekking tot Palestijnse vluchtelingen die asiel zoeken in haar gebieden".

Dit is slechts één voorbeeld van Saoedische discriminatie van de Palestijnen. De aankondiging van de groep werd gepubliceerd op dezelfde dag dat Abbas de Saoedische leiders lof toezwaaide.

In een verklaring van zijn kantoor op 14 oktober zei Abbas, die zichzelf beschreef als de "president van de staat Palestina", dat hij "de standpunten van Saoedi-Arabië waardeerde, een land dat altijd heeft gestaan, en dat is blijven doen, aan de kant van onze rechtvaardige zaak en de rechten van ons volk". De verklaring citeerde Abbas met de uitdrukking van "absoluut vertrouwen" in de Saoedische monarch en zijn zoon en zei dat "Palestina altijd naast Saoedi-Arabië heeft gestaan, en dat zal blijven doen".

Deze aankondiging van blinde steun voor de Saoedische koning en kroonprins kwam omdat de internationale gemeenschap nog steeds antwoorden van de Saoedische regering eiste over de verdwijning van Khashoggi.

Niemand weet op welke basis Abbas heeft besloten om namens alle Palestijnen "absoluut vertrouwen" te hebben in de Saoedische leiders op een moment dat de Saoediërs nog steeds de verantwoordelijkheid voor de verdwijning en moord op de columnist ontkenden.

Abbas' steun voor Saoedi-Arabië zou kunnen worden gericht tegen Qatar, waarvan hij gelooft dat het zijn rivalen van Hamas steunt.

De betrekkingen tussen de Palestijnse Autoriteit van Abbas en Qatar zijn gespannen nadat het emiraat had besloten Israëlische brandstof te kopen voor de elektriciteitscentrale in de door Hamas bestuurde Gazastrook als onderdeel van een inspanning om daar het tekort aan elektriciteit op te lossen. Abbas' helpers hebben Qatar beschuldigd van "inmenging in de interne aangelegenheden van de Palestijnen" door de inwoners van de Gazastrook en Hamas te helpen.

Vorig jaar hebben Saoedi-Arabië en verschillende Arabische landen de diplomatieke betrekkingen met Qatar verbroken over de vermeende steun van het emiraat voor terrorisme, vooral de Moslimbroederschap en Hamas.

Op dezelfde dag gaven de Saoediërs eindelijk toe dat Khashoggi in hun consulaat was vermoord. Abbas gaf nog een andere verklaring uit waarin hij opnieuw zijn volledige steun uitsprak voor Saoedi-Arabië. Deze keer ging Abbas een stap verder door de verklaring namens de "staat Palestina" te publiceren.

Hier is wat de verklaring zei, die in Ramallah werd vrijgegeven, over de zaak Khashoggi en de Saoedische erkenning dat de columnist werd gedood tijdens een "gevecht" binnen de diplomatieke missie in Turkije:

"De staat Palestina bevestigde dat Saoedi-Arabië, onder leiding van koning Salman bin Abdel Aziz en kroonprins Mohammed bin Salman, het land van rechtvaardigheid, waarden en principes zal blijven. De staat Palestina heeft de beslissingen van de Bewaarder van de Heilige Plaatsen (koning Salman) geprezen om rechtvaardigheid, eerlijkheid, waarheid en recht te implementeren".

Ten eerste is het vermeldenswaard dat Abbas en de Palestijnen niet de enige Arabieren en moslims waren die de Saoedische leiders publiekelijk omhelsden in de nasleep van de controverse rond de zaak Khashoggi. Verscheidene Arabische en islamitische landen, waaronder Egypte, Jemen, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Oman, Koeweit, Djibouti en Mauritanië hebben ook soortgelijke verklaringen afgelegd waarin zij hun volledige steun betuigen aan koning Salman bin Abdel Aziz en zijn zoon.

De Arabische Liga heeft zich ook uitgesproken voor de Saoedische leiders. In een verklaring van de Arabische Liga wordt Saoedi-Arabië geprezen om zijn "maatregelen om gerechtigheid te bereiken en de verantwoordelijken voor de moord op de Khashoggi ter verantwoording te roepen".

Het is niet moeilijk voor te stellen waarom zo veel Arabische en islamitische landen zich zo haasten om Saoedi-Arabië te prijzen, zelfs voordat de volledige details van de zaak Khashoggi duidelijk worden. Veel Arabieren en moslims kunnen het zich nauwelijks veroorloven om een land zo rijk als Saoedi-Arabië te vervreemden. Dit is een goed voorbeeld van "geldgesprekken".

Dit betekent echter niet dat het Saoedische geld ooit de harten en geesten van de Palestijnen zal veranderen, vooral wat betreft een vredesakkoord met Israël. Sommige Palestijnen zijn wantrouwig tegenover de bedoelingen van kroonprins Mohammed bin Salman.

Eerder dit jaar, lanceerden de Palestijnen over het politieke spectrum een vernietigende aanval op de kroonprins nadat hij werd geciteerd toen hij Joodse leiders in New York had verteld dat de Palestijnen het aanstaande plan van de V.S. President Donald Trump voor vrede in het Midden-Oosten zouden moeten goedkeuren, of "verdwijnen".

Abbas verschilt niet van de rest van zijn Arabische en islamitische broeders. Zijn steunbetuigingen aan de Saoedische leiders liggen in de context van zijn wens dat de Saoediërs zijn Palestijnse Autoriteit financiële steun zullen geven. De Saoediërs beweren dat zij de Palestijnen sinds 2000 6 miljard dollar hebben gegeven.

Abbas heeft daarom goede redenen om publiekelijk zijn steun voor Saoedi-Arabië te verklaren in de impasse met de rest van de wereld over de Khashoggi-affaire. De 6 miljard dollar die de Palestijnen in de afgelopen 18 jaar van de Saoediërs hebben ontvangen, zijn voldoende om Abbas en andere Palestijnse leiders ertoe te bewegen hun steun te betuigen aan de koning en zijn zoon, zelfs als ze een misdaad begaan die even erg is als de vernietiging van de Al-Aqsa-moskee.

Het Saoedische geld verklaart ook waarom Abbas en zijn belangrijkste helpers zwijgen over de manier waarop Saoedi-Arabië de Palestijnen behandelt. Dit is niet het soort behandeling waar de Palestijnse leiders trots op zijn. Maar wanneer een rijk land als Saoedi-Arabië je volk vernedert, is het geen goed idee om al te hard te klagen.

Vorige maand werd gemeld dat Saoedi-Arabië Palestijnen met tijdelijke Jordaanse paspoorten de toegang tot het land heeft verboden. Deze stap, volgens de rapporten, beïnvloedt fundamenteel meer dan 600.000 Palestijnen, die niet de hajj naar de heilige steden van Mekka en Medina zullen kunnen uitvoeren.

Een ander rapport zei dat Saoedi-Arabië nieuwe richtlijnen heeft uitgevaardigd dat tot 300.000 Palestijnen in Libanon verbiedt om de pelgrimstocht uit te voeren.

Misschien hebben deze berichten over de Saoedische discriminatie van Palestijnen Abbas' oren niet bereikt. Of misschien wel, maar waarom zou hij of een andere Palestijnse leider zich zorgen moeten maken over de situatie van zijn eigen volk als de daders zo rijk en invloedrijk zijn?

In feite is de mishandeling van Palestijnen door hun Arabische broeders nooit een punt van zorg geweest voor Abbas en zijn leiderschap. Zij zwijgen wanneer Palestijnen worden gedood en uit hun huizen in Syrië worden verdreven. Ze zwijgen als Palestijnen in Libanon geconfronteerd worden met discriminatie en apartheidswetten. Dat komt omdat Abbas en de Palestijnse functionarissen zich niet al te veel gelegen laten liggen aan wat er met hun volk in de Arabische landen gebeurt. Nu is het ook duidelijk dat het hun niet uitmaakt wat Saoedi-Arabië met hun eigen volk (of met een dissidente Saoedische columnist) doet - laat dat Saoedische geld maar gewoon in de Palestijnse schatkist blijven stromen.

Khaled Abu Toameh, een bekroonde journalist gevestigd in Jeruzalem, is een Shillman Journalism Medewerker bij Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Palestinian 'Support' for Saudi Arabia