www.wimjongman.nl

(homepagina)

Engeland: Je mag er niet over praten. Over wat? Niet vragen.

door Bruce Bawer | 28 mei 2018

Vrijdag trad de Britse free-speech-activist en islam-criticus Tommy Robinson op als verantwoordelijke burgerjournalist - live verslag doende voor de camera buiten een rechtszaal in Leeds waar verscheidene moslims terecht stonden voor kinderverkrachting - toen hij door verscheidene politiemannen gearresteerd werd. In de paar uren die volgden, berechte een rechter hem en veroordeelde hem tot 13 maanden gevangenis - en stelde ook een knevelorder in, waarin hij totale nieuwsstilte eiste over dit geval in de Britse nieuwsmedia. Robinson, zijn echte is naam Stephen Yaxley-Lennon, werd onmiddellijk naar de gevangenis in Hull gebracht.

De meeste mediakanalen voldeden opmerkelijk goed aan dit voorschrift. Nieuwsberichten die al online waren geplaatst na de arrestatie van Robinson bij het Scottish Daily Record, Birmingham Live, The Mirror, RT en Breitbart News werden meteen weggehaald, hoewel, merkwaardig genoeg, er wel een rapport op de Independent bleef staan, een links vlugschrift waarop al kan worden gerekend dat ze Robinson als een hooligan zien. Het artikel van de Independent beschreef Robinson inderdaad als "extreem-rechts" en maakte er gebruik van, om uit te leggen wat hij buiten het gerechtsgebouw deed, paniek citaten rond het woord "melding"; het vatte vervolgens de minst aansprekende episodes in zijn carrière samen en beschuldigde hem van een aanslag op de Finsbury Park Moskee afgelopen januari. Op de een of andere manier kwam de Independent ook weg met het publiceren van een verslag over de demonstratie zaterdag in Londen ter ondersteuning van Robinson.

Breitbart UK heeft zaterdag ook een kopie van de knevelorder geplaatst, maar bewerkte het zoals vereist. Het resulterende document bleek een perfecte illustratie van de oprukkende tirannie in West-Europa.

Zijn alle artikelen in de Britse media "vrijwillig" geschrapt? Er is geen manier om het zeker te weten. Zondag, omstreeks het middaguur Midden-Europese tijd, legde een van mijn Facebook-vrienden een link naar een ogenschijnlijk nieuwe verhaal in Breitbart UK, over Robinsons gevangenschap in Hull. Drie uur later stond het verhaal daar echter niet meer. Kort daarna heb ik op een link geklikt naar een artikel in de Hull Daily Mail dat Google als volgt samenvatte: "Aanhangers van de voormalig EDL-leider Tommy Robinson dringen er bij mensen op aan hem in de Hull Gevangenis te schrijven - waar ze zeggen dat hij in 'ernstig gevaar' verkeert. Toen ik op de link klikte, was het verhaal echter ingetrokken.

Carl Benjamin, die videocommentaren produceert onder de naam "Sargon of Akkad", is een populaire Britse Youtuber die ergens zo'n een miljoen abonnees heeft, en die routinematig de islam, identiteitspolitiek en politieke correctheid met verstand en zwier bekritiseert. Hij is over het algemeen een levendige, vrijwillige, cynische collega, maar in de twee uur durende video die hij op zaterdag over de zaak Robinson plaatste, was hij ongewoon sober, uiterst voorzichtig en soms zelfs treurig.

"Ik vertelde je allang dat Groot-Brittannië geen vrij land is, niet waar?" zei hij na een minuut of zo in zijn video. "Ik zeg het al eeuwenlang... en niemand luistert. Hij maakte echter duidelijk dat hij niet op het punt stond - zoals hij het stelde - om de knevelorder te overtreden en zo "in de kaken van het beest te raken, op ongeveer dezelfde manier zoals ik veronderstel dat het Tommy te pakken heeft," en me zo "opzettelijk in de vuurlijn te zetten van de Britse overheid, wat hen reden geeft om mij te arresteren.

Benjamin is een gedurfde jongen, dus het was verontrustend om hem op deze manier te horen spreken. De blik op zijn gezicht bracht op de een of andere manier de duistere realiteit aan het licht die ten grondslag ligt aan Robinsons snelle arrestatie, proces, veroordeling en opsluiting. Benjamin benadrukte dat het meest "verstandige" ding voor iemand als hijzelf [Benjamin] om te doen - hij gebruikte dat woord herhaaldelijk, "verstandig," - is om zijn best te doen uit de gevangenis te blijven, zodat hij kan blijven spreken. "Ik zit in een land dat niet vrij is," herhaalde hij ernstig. "Mijn mogelijkheden zijn beperkt... Ik ben zo jaloers als de hel op jullie in Amerika. Je weet niet hoe gelukkig je bent.

De andere kant - en de ironie - van dit geval is dat de knevelorder, met het zwijgen van de Britse nieuwsmedia, veroorzaakt heeft dat mensen rond de hele wereld er nota van nemen. Om er zeker van te zijn, leverde een snelle naspeuring door de grote mainstream krantenwebsites in West-Europa, Noord-Amerika en rond de Anglosfeer niets op. Maar op alternatieve nieuwssites in heel Europa was het verhaal voorpaginanieuws. De website van Fox News meldde over de arrestatie van Robinson - maar zelfs Fox, frustrerend genoeg, duidde hem aan als een "rechtse activist".

Judi McLeod, redacteur van de Canada Free Press, begon haar artikel:

"Waar is Tommy Robinson? Een vraag waarop een antwoord zou moeten worden geëist in plaats van alleen maar gevraagd... Het hedendaagse Merry England is veel meer een nachtmerrie dan een sprookje geworden, omdat het gestaag zijn weg baant naar de lelijke status van een politiestaat.

McLeod daagde ook Fox' aanduiding voor Robinson uit: "Rechtervleugel activist? Hoe zit het met de burgerrechten activisten of humanitaire activisten?

Gisteren vroeg min artikel wanneer iemand met een machtspositie in Groot-Brittannië zich zou uitspreken tegen de arrestatie van Robinson. Sindsdien heeft Gerald Batten, lid van de UKIP van het Europees Parlement, dat gedaan:

"Ik probeer me een rechtszaak voor de geest te halen waarin iemand veroordeeld is voor een 'misdrijf' waarover niet gerapporteerd mag worden," twitterde hij. "Waar hij in de gevangenis kan worden geworpen zonder dat het mogelijk is om zijn naam, overtreding of gevangenisstraf te melden uit angst voor minachting van de rechtbank. Kan iemand zich zo'n geval herinneren."

Kort na het middaguur op zondag, Londense tijd, twitterde Batten:

"UKIP lid Malcolm Lord Pearson heeft vandaag een brief geschreven aan de minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid waarin hij zegt: als Tommy in de gevangenis wordt vermoord of gewond raakt, zullen hij en anderen de heer Javid vervolgen als medeplichtige of wegens wangedrag in een openbaar ambt.

Goed zo, Lord Pearson. We kunnen alleen maar hopen dat zijn inspanningen het verschil zullen maken - en dat, uiteindelijk, een vervolging van Javid niet nodig zal zijn.

Bruce Bawer is de auteur van de nieuwe roman The Alhambra (Swamp Fox Editions). Zijn boek While Europe Slept (2006) was bestseller van de New York Times en was finalist van de National Book Critics Circle Award. Zijn andere boeken zijn A Place at the Table (1993), Stealing Jesus (1997), Surrender (2009) en The Slactims' Revolution (2012). Van oorsprong een New Yorker woont hij sinds 1998 in Europa.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: UK: You're Not Allowed to Talk about It. About What? Don't Ask.