www.wimjongman.nl

(homepagina)

Neerdalen

Eitan Shishkoff augustus 2018

Eén zin heeft me ​​altijd in Gods gesprek met Mozes geraakt: "Dus, Ik ben naar beneden gekomen." Hier zien we Mozes, die bang is voor een struik die niet ophoudt met branden. Waarom moest hij bang zijn? Hij hoort de stem van God de Almachtige, in hemelsnaam! De Hebreeën zijn in slavernij vastgezet.

Mozes heeft het voor zijn kiezen gehad en bracht ongeveer 40 frustrerende jaren in de woestijn door terwijl hij achter de schapen liep.

Ik weet het, want toen we hippies waren die probeerden op het land in New Mexico te leven, was het mijn "baan" om de geiten te hoeden. Ze maakten me gek, renden van bosje naar bosje. Het probleem, wat ik me jaren later realiseerde, was dat we de arme schepseltjes niet genoeg te eten gaven. Dus toen ze werden losgelaten "om een wandeling met Eitan te maken", vertrokken ze als renpaarden. Ik moest er alles aan doen om ze bij te houden. De waarheid was dat ze mij aan het hoeden waren.

Als God tegen Mozes zegt “Dus ik ben naar beneden gekomen, is dat niet zomaar een zin.

De dialoog die zich ontvouwt is een bepalende dialoog (omdat God zijn onuitsprekelijke naam onthult: "Ik Ben die Ik Ben -יהוה" en Hij laat Mozes weten dat hij de speciale gezant van de Heer tegenover Farao moet zijn), maar hun gesprek bevat ook wat humor. Wanneer God Mozes informeert dat Hij de woestijnherder naar de machtigste heerser in de wereld stuurt om de vrijheid van zijn talrijke, vrije Hebreeuwse slavenarbeiders te eisen, heeft Mozes' reactie meerdere niveaus.

Het is alsof hij (1) domheid speelt, of (2) dat hij werkelijk is weggeblazen en aan elk woord hangt, of (3) dat hij zich zijn pogingen als een ster om zijn tot slaaf gemaakte familieleden vrij te maken, minder herinnert en er niet echt een deel van uitmaakt, of (4) hij heeft oprechte vragen en probeert grip te krijgen op deze totaal vreemde situatie van een stem die uit een brandende struik komt. En we stellen ons voor dat die stem tegelijkertijd diep en dreigend, angstaanjagend en verwelkomend is.

Waarom "komt Hij naar omlaag"?

"Naar omlaag komen" is natuurlijk een deel van Gods repertoire. Hij trekt het eerst op met Adam en Eva, dat mooie maar bijzondere stel aan het begin van het Boek. Ze hoorden het geluid van de Heer die in de tuin liep tijdens het winderige deel van de dag (mijn vertaling van "לרוח היום"). Hij was daar, God, de Schepper. En zij HOORDEN HEM. Gods aanwezigheid moet voor hen iets fysieks geweest zijn via het horen. Conclusie: Hij was naar beneden gekomen.

Dan zijn er al die voorvallen waarover mensen (inclusief mijn vriend Asher) hebben geschreven. De Almachtige verscheen aan Abraham, en aan Gideon, Ezechiël en Simsons volk. Maar wat het actie-werkwoord: "Dus ik ben naar beneden gekomen" beschrijft is een persoonlijk betrokken antwoord op het geschreeuw van de Hebreeuwse slaven. Waarom is Hij naar beneden gekomen? Om hen uit de hand van de Egyptenaren te verlossen en hen vanuit dat land naar een goed en groot land te brengen, naar een land dat overvloeit van melk en honing" (Exodus 3: 8). Over een aantrekkelijk voorstel gesproken!

Het is het betreffende deel dat me aantrok. Laten we snel verder gaan naar het Evangelie van Johannes. Yeshua zegt: "Ik ben het levende brood dat uit de hemel neerdaalde" (Johannes 6:51). God is opnieuw "neergedaald", deze keer in het vlees! En nogmaals, het is om de gevangenen te bevrijden (Jesaja 61: 1 en Lucas 4:18). Het ziet ernaar uit dat deze "neerdalende" -activiteit een belangrijke karaktertrek van de Eeuwige is. Dit IS wat Hij doet, en het daagt vele religieuze tradities uit. In feite is het onder ons Zijn "zaak". (Zie Jakobus 4: 8, Exodus 25: 8, 33:14, Mattheüs 28:20)

Het Neerdalen voor mij!

Ik wil bij Hem wonen en wat Hem betreft wil Hij wonen. Zijn "naar beneden komen" laat me Zijn persoonlijke zorg, bereidheid tot opoffering, openhartige toewijding zien om met mijn rommel om te gaan, en Zijn vermogen om mijn ego te veranderen. Het was onvermijdelijk dat er een echte Messias zou verschijnen. Hoe zou God anders zijn plan om de mensheid te redden kunnen vervullen en mij redden? Hij kon het niet op grote afstand doen, zoals in een Skype-gesprek. De enige manier was om "naar beneden te komen" om zaken te doen.

Zoals de verleden tijd in Egypte toen Hij ons geschreeuw hoorde, hoort Hij het nu meteen. "Ik roep naar U, Heer. Hoor mijn roep. Kom naar beneden. U bent naar beneden gekomen en hebt me laten zien wie U bent. Maar ik heb U ook elke dag nodig. Help me Uw wandelen te horen in de tuin, het brood breken. Help me om Uw nabijheid te voelen wanneer ik me ver van U voel. Kom maar naar beneden, Heer.”

Bron: “Dus, Ik ben naar beneden gekomen!” | Wat is Bijbelse Bekering? [REVIVE ISRAEL]