www.wimjongman.nl

(homepagina)

Externe druk begint te leiden tot een machtsstrijd in Iran - spanningen

Binnenlandse onrust, gecombineerd met een agressieve expansionistische ideologie in de regio en de toenemende militaire dreigingen tegen Israël en het Westen - het zou een explosieve combinatie kunnen zijn.

Door Ariel Ben Solomon - 17 december 2018

 

Opperste leider van Iran Ayatollah Ali Khamenei (links) met president Hassan Rouhani. Bron: Wikimedia Commons.

De interne Iraanse politieke spanningen zijn in de afgelopen weken toegenomen, wat er misschien op wijst dat opperbevelhebber Ayatollah Ali Khamenei moeite heeft om een coherente strategie te vinden om de toenemende binnenlandse onrust aan te pakken.

Sommige analisten en een groot deel van de media hebben echter een verkeerde interpretatie van wat er werkelijk aan de hand is in het land, en ze spelen een conflict op tussen hardliners en zogenaamde gematigden, vertegenwoordigd door president Hassan Rouhani.

Abonneer je op The JNS Daily Syndicate per e-mail en mis nooit onze topverhalen

Het is verkeerd om te denken dat Iran een echt functionerend parlement heeft met tegengestelde politieke partijen zoals in Westerse democratieën. In werkelijkheid zijn de instellingen van Iran alleen in naam met parlementariërs gefilterd voordat er verkiezingen worden gehouden, wat garandeert dat het regime-lacunes zijn.

"Het islamistische regime in Teheran is een theocratische maffiocratie", aldus Saeed Ghasseminejad, senior adviseur over Iran bij de Foundation for Defense of Democracies, zo vertelde JNS.

"De leden van de maffia vechten tegen elkaar. Zij kunnen zeer verschillende meningen over vele belangrijke kwesties hebben, en zij kunnen elkaar met geweld elimineren om een groter deel van de taart te krijgen, maar uiteindelijk zijn zij allen leden van een misdaadfamilie," zei de bovengenoemde Ghasseminejad.

Een vroegere bevelhebber van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en huidig lid van het parlement beschuldigde de helft van het Iraanse parlement van het omverwerpen van het Iraanse regime.

Karimi Ghoddousi beschuldigde de leiders dat ze naar "opruiing" op zoek waren en naar de ondergang van de Islamitische Republiek, en "vandaag gebruikt 50 procent van de parlementsleden het podium van het parlement om de leiders van de 'opruiing' te verdedigen," volgens het rapport van Radio Farda op maandag.

De Iraanse hardliners kijken er ook naar uit om Minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif te verdringen in de nasleep van de beschuldiging van 's lands linkse economische en onderwijsministers.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Bron: Wikimedia Commons.

Vorige maand stelde de secretaris van de invloedrijke Expediency Discernment Council en voormalig chief commander van de IRGC, Maj.-Gen. Mohsen Rezaee, dat "Amerikaanse elementen zijn geïnfiltreerd in de ministeries van president Hassan Rouhani" en voegde daaraan toe dat deze personen "actiever zijn tegen Iran dan tegen Trump".

Teheran is altijd het toneel geweest van rivaliteit tussen deze verschillende facties, verklaarde Ghasseminejad, en voegde eraan toe dat het buitenlandse beleid van Iran niet in handen is van Zarif, Rouhani of andere hoge ambtenaren, maar in handen van de hoogste leider, Ayatollah Ali Khamenei.

"Als Zarif wordt verwijderd, dan kan de manier waarop het beleid van de opperbevelhebber wordt uitgevoerd anders zijn, of het kan een teken zijn dat de opperbevelhebber heeft besloten het beleid te veranderen," aldus de Iraanse expert.

"Op dit moment wacht Iran af wat er zal gebeuren in de komende presidentsverkiezingen in de VS in 2020, en in de tussentijd kijken ze naar wat de E.U. tot dan voor hen kan doen," zei Ghasseminejad.

De Iraanse regering is op zoek naar het behoud van economische banden met Europa en de rest van de wereld ondanks Amerikaanse sancties in een poging om Trump af te wachten, in de hoop dat hij zijn herverkiezing in 2020 verliest.

De Financial Times meldde vorige maand dat Khamenei naar verluidt zou verhinderen dat hardliners de regering van Rouhani omver konden werpen in de afgelopen maanden - misschien een teken dat hij vooralsnog een "gematigd" gezicht ziet voor de omgang met Europa en Aziatische landen in een poging om hen uit te spelen tegen de regering Trump.

De nieuwe sancties van de VS en het terugtrekkingsbeleid van Trump van de 2015 kernovereenkomst hebben bijgedragen tot de instorting van de Iraanse munt, de Rial, en stijgende inflatie, welke protesten hebben teweeggebracht. In werkelijkheid was de binnenlandse stand van zaken al enige tijd voor de herinvoering van sancties in augustus en november fiscaal onzeker, maar dat heeft de situatie verergerd.

Een strategie van 'verdelen en overwinnen'

Ronen A. Cohen, een Iraans expert en de voorzitter van de afdeling Middle East Studies aan de Ariel Universiteit van Israël, zei dat hij het parlement van Iran ziet als een poging om de aandacht van het publiek af te leiden van slechte economische omstandigheden vanwege sancties en andere kwesties.

"De ,,Majles [Iraans parlement] wil de mensen laten geloven dat hun problemen hoofdzakelijk toe te schrijven zijn aan de sancties, om zo de aandacht van zich af te leiden," bovengenoemde Cohen.

"Aan het eind van de dag," vervolgde Cohen, "maakt de inspanning van de hardliners om de regering van Rouhani te delegitimiseren deel uit van de inspanning van het regime om het publiek te laten zien dat het zijn best doet om de mensen een soort hoop en gevoel te geven dat de 'slechteriken' terzijde worden geschoven."

De interne spanningen zouden een teken kunnen zijn dat Khamenei op zoek is naar een andere tactiek bij de aanpak van de economische problemen en de groeiende binnenlandse onrust.

Ondertussen heeft Iran spanningen de vermeerderd sinds vorige week dat het een ballistische-rakettest eerder deze maand had uitgevoerd.

De binnenlandse onrust - gecombineerd met zijn agressieve expansionistische ideologie in de regio, en de toenemende militaire bedreigingen voor Israël en het Westen - zou een explosieve combinatie kunnen zijn.

Als het regime beseft dat zijn stabiliteit in de komende jaren in gevaar is, zal het drastische maatregelen nemen en zich in een radicalere richting bewegen.

Maar op dit moment wedt het regime erop dat het economisch gered wordt door Europese en andere landen.

Maandag vertelde Federica Mogherini, hoofd Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de E.U. aan de verslaggevers dat er tegen het einde van het jaar een sanctie-omleiding komt om bedrijven die zaken doen met Iran te helpen.

Zolang deze strategie van "verdelen en veroveren" slaagt, zal de leider van Iran zich waarschijnlijk niet onder druk gezet voelen om de regering van Rouhani ten val te brengen, waarbij hij en Zarif de voorkeur geven aan een reis door de wereld en proberen wereldleiders te bekoren.

Bron: External pressure starts to lead to Iran infighting, tensions | JNS.org