www.wimjongman.nl

(homepagina)

De leugens van de gematigde Palestijnse leider

Door Ben-Dror Yemini | 15 januari 2018

Opiniestuk: Abbas' bijtende toespraak was vooral een geschenk aan het rechtse deel van Israël dat één grote staat wil. De gematigde leider maakt ermee duidelijk dat er niets is om over te praten. Hij weigert het zelfbeschikkingsrecht van de Joden te erkennen. Hij is geen partner. Hij zit gevangen in hallucinaties, illusies en leugens.

Hij is de meest gematigde leider die de Palestijnen konden kiezen, en dat is hun tragedie.

Op zondag zei de beroemde gematigde leider dat hij geen herhaling zou doen van 1948 en 1967, omdat die fouten hebben geleid tot het Palestijnse drama, de Nakba. Maar hij herhaalt juist exact dezelfde fouten. Meer hallucinaties. Meer illusies. Meer rejectionisme.

In Israël bestaat onenigheid over de vraag of de bron van het probleem 1948 of 1967 is. Abbas heeft duidelijk gemaakt dat het probleem 1917 is. Met andere woorden, de Balfour Verklaring, waarin het recht van de Joden op een nationale thuisbasis werd gesteund.

Er is ook een discussie over het bestaan van een scheidslijn tussen antizionisme en antisemitisme. Abbas maakte duidelijk dat een dergelijke lijn niet bestaat. En beide ideologieën zijn gebaseerd op leugens.

Het is ietwat gênant om de onzin van de gematigde leider van de Muqata'a [het Hoofdkwartier in Ramallah, red.] te weerleggen, maar er lijkt geen ontsnappen aan te zijn, want elke leugen die 1000 keer herhaald wordt, bereikt na een tijdje de schoolboeken en campussen. De legitimatie ervan is gebaseerd op de bewering dat er een "Palestijns verhaal" is.

Er zaten veel leugens in de toespraak op zondag, maar ten minste drie ervan moeten worden weerlegd.

Ten eerste is de Balfour Verklaring volgens Abbas een kolonialistisch project. Integendeel zelfs! De Balfour Verklaring werd afgegeven als onderdeel van een groeiende erkenning van het zelfbeschikkingsrecht, en dat was het resultaat van een anti-imperialistische strijd die leidde tot de ontbinding van de rijken en de vestiging van natiestaten. De Joden, die onder diverse van die rijken leefden, ontvingen samen met andere mensen het recht op zelfbeschikking.

Zionisme is dus een anti-imperialistische bevrijdingsbeweging. De Zionist wilde niemand uitbannen, en de Nakba is het resultaat van de Arabische verwerping. En in ieder geval hebben tientallen miljoenen mensen te maken gehad met een ontworteling, uitzetting en bevolkingsuitwisseling als onderdeel van de vestiging van deze natiestaten, waaronder Arabieren en Joden.

Ten tweede wekte Abbas de indruk dat het vredesplan dat hem werd aangeboden door de voormalige premier Ehud Olmert, ook met inbegrip was van 40 jaar Israëlische aanwezigheid in het Jordaangebied, en dat hij het daarom had afgewezen.

Welnu, in een interview met Jackson Diehl van de Washington Post maakte Abbas in no-time duidelijk dat hij het plan had afgewezen omdat het geen grootschalig recht op terugkeer bood. Dat was ook zijn onmiddellijke reactie op de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, die hem de principes van de plan presenteerde uren nadat hij er over gehoord had van Olmert. Zondag hebben we echter een nieuwe versie van het verhaal ontvangen die volstrekt onwaar is.

Ten derde wilden volgens Abbas "de Europeanen de Joden hierheen brengen om hun belangen in deze regio te beschermen. Zij vroegen Holland, dat 's werelds grootste vloot had, om de Joden te verhuizen."

Abbas overtreft zichzelf. Holland? Wanneer heeft Nederland precies die massa's aan Joden verplaatst? Waarom werd het bezet door de nazi's. En de mufti, Haj Amin al-Husseini, de held van Abbas, werkte samen met de Europese leiders op het moment dat de nazi's hun vernietiging van de Joden gingen uitbreiden naar de Arabische wereld en Palestina. Waar in vredesnaam babbelt hij over?

Abbas' toespraak is meestal een geschenk aan het rechtse deel van Israël, dat één grote staat wil. De gematigde leider maakt duidelijk dat er niets is om over te praten. Hij weigert het zelfbeschikkingsrecht van de Joden te erkennen. Hij is geen partner. Hij zit gevangen in hallucinaties, illusies en leugens.

Het is mogelijk dat dit niet echt een hallucinatie is, maar een plot. Hij wil ons immers ook naar één grote staat leiden. Dat is precies wat Israëls haters ook willen. Dat is wat de coalitie van Hamas, BDS en Iran wil. We moeten dus de onzin van Abbas niet bagatelliseren. Want als we niet voorzichtig zijn, kan deze waanzinnige toespraak ook veranderen in een nieuwe mijlpaal voor de verwezenlijking van dat doel.

Bron: The moderate Palestinian leader’s lies