www.wimjongman.nl

(homepagina)

Hoe de Palestijnen de Palestijnen laten zwijgen

door Khaled Abu Toameh - 30 december 2017

Mohammed Al-Dayeh wordt ondervraagd op verdenking van het opzetten en beheren van twee Facebookpagina's: "Zonen van de martelaren" en "Nee tegen corruptie." De Palestijnse Autoriteit beweert dat beide accounts werden gebruikt voor het voeren van een lastercampagne tegen Palestijnse topambtenaren om hen te beschuldigen van financiële en administratieve corruptie.

Waarschijnlijk zullen de meeste mensen hem niet bij naam kennen, maar de afbeelding van Mohammed Al-Dayeh was vele jaren een publieke zaak. De stoer ogende, besnorde man in militair pak diende als de vertrouwde bodyguard van de voormalige leider van de PLO, Yasser Arafat.

Zijn betrokkenheid bij Arafat maakte Al-Dayeh tot één van de krachtigste figuren in de leiding van de PLO, vooral tijdens de jaren 1990 en 2000. Als je Arafat nodig had - voor wat dan ook, van geld tot het voorkomen dat een zoon in de gevangenis kwam - dan was Al-Dayeh je man.

Hij zat vastgelijmd aan Arafat dag en nacht. Hij begeleidde hem op zijn aanhoudende reizen door de wereld. Nauwelijks vindt u een foto van Arafat zonder Al-Dayeh. Insiders zeggen dat Arafat hem had "aangenomen" nadat hij wees was geworden tijdens de burgeroorlog in Libanon.

Al-Dayeh was snel weg uit de gunst toen zijn baas Arafat in 2004 overleed. Dit is typisch voor dictatoriale regimes die worden uitgevoerd als een one-man-show. Arafat was erin geslaagd de Palestijnse Autoriteit (PLO) te laten zijn, alsof het zijn eigen heerlijkheid was. Wanneer de keizer valt, dan ook veel van de mensen rondom hem, met name zijn persoonlijke keuzes.

In de afgelopen week werden de Palestijnen verrast toen ze ontdekten dat de man die een icoon van macht was in het Arafat-tijdperk, nu in een gevangenis van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah werd vastgehouden. Verslagen over de opsluiting van Al-Dayeh verscheen het eerst via sociale media. Veel Palestijnen waren ervan overtuigd dat dit slechts geruchten en roddels waren. Hoe zou de man die ooit zo geliefd was bij Arafat achter de tralies komen? Welke misdaad was er begaan door Al-Dayeh, die de rang van "brigade-generaal" had in de Palestijnse Autoriteit? Het zou nogal een misstap moeten zijn van de kant van Al-Dayeh.

Er werd gesproken over het feit dat Al-Dayeh al snel vervolgd zou worden door een "Militair Hof" van de Palestijnse Autoriteit en dat wekte meer verrassing. Werd de voormalige lijfwacht gearresteerd, zo vroegen velen zich af, voor het plegen van een ernstige veiligheidsgerelateerde overtreding?

Speculatie op de Palestijnse straten bereikte zelfs het punt dat men overwoog of Al-Dayeh werd beschuldigd van spionage voor Israël. Of misschien was dit de man die "gif" had gedaan in de soep van Arafat, wat volgens de samenzweringstheoretici heeft geleid tot de dood van hun geliefde leider en held – Arafat.

Jarenlang hebben Palestijnse leiders en ambtenaren ons verteld, zonder enig bewijs, dat Israël achter de "moord" van Arafat zat en dat deze werd uitgevoerd werd met behulp van een Palestijn, wiens identiteit onbekend is tot op deze dag. Zou het kunnen, zo vroegen ze zich af, dat het Al-Dayeh was?

Niets van het bovenstaande! Al-Dayeh had blijkbaar geen misdaad begaan tegen de Palestijnse beveiliging. Noch was hij betrokken bij de "moord" op zijn vaderfiguur en baas.

Volgens Al-Dayehs advocaat, Rawya Abu Zuheiri, wordt haar cliënt ervan verdacht de topambtenaren te "besmeuren" op Facebook en kritiek te hebben op de corruptie onder de Palestijnse leiders. Al-Dayeh, zo zei ze, werd ondervraagd op verdenking van het opzetten en beheren van twee Facebook pagina's – "Zonen van de martelaren" en "Nee tegen corruptie." De Palestijnse Autoriteit beweert dat beide accounts werden gebruikt voor het voeren van een lastercampagne tegen de Palestijnse topambtenaren en hen te beschuldigen van financiële en administratieve corruptie.

Dit zijn de belangrijkste aanklachten tegen Al-Dayeh. Ze houden volgens zijn advocaat geen verband met veiligheidskwesties. Hij is 15 dagen lang in hechtenis genomen wegens schending van de controversiële wet inzake elektronische misdrijven tegen de Palestijnse Autoriteit. Zijn advocaat zegt echter dat er slechts één klein probleem is met betrekking tot de aanklacht tegen Al-Dayeh: de man kan niet lezen of schrijven, en als zodanig heeft hij de beledigende opmerkingen niet op Facebook kunnen plaatsen. Met andere woorden, de advocaat vertelt dat de man aan wie de persoonlijke veiligheid van Arafat was toevertrouwd en die zijn naaste vertrouwenspersoon was, een analfabeet is.

Al-Dayeh is begrijpelijk boos over zijn detentie. In reactie op de vernedering is hij in hongerstaking gegaan. Sommige rapporten lijken opzettelijk overdreven te zijn. Ze beweren dat Al-Dayehs gezondheidstoestand is verslechterd ten gevolge van de hongerstaking en dat hij nu in een Palestijnse ziekenhuis wordt behandeld.

Het echte verhaal gaat hier echter niet over de man Al-Dayeh. Het gaat om de vrijheid van meningsuiting en corruptie bij de Palestijnse Autoriteit. Dat gaat over hoe de Palestijnse leiders bezig zijn met het onderdrukken van elke vorm van kritiek.

Al-Dayeh kan geen heilige worden genoemd, maar zijn arrestatie is erop gericht om een bericht te zenden naar de Palestijnen, dat geen mens immuun is voor de lange arm van de Palestijnse Autoriteit. Je kunt de meest gedecoreerde Palestijn zijn, en een symbool van het tijdperk van Arafat, maar zodra je de Palestijnse leiders bekritiseert of over corruptie schrijft, vindt je jezelf terug achter de tralies en geconfronteerd met een militair proces.

Zelfs als de beschuldigingen waar zijn, moet Al-Dayehs geval worden afgedaan door een civiele rechtszaak en niet door een geheime militaire zitting die doet denken aan hoe de totalitaire regimes het doen. Als iemand zich beledigd voelde door Al-Dayeh en de Facebook-pagina's die hij naar verluidt beheerde, dan had hij of zij een smaadgeding kunnen aanspannen.

Al-Dayeh is het laatste slachtoffer van de elektronische misdadenwet van Abbas, die de veiligheidstroepen ruime bevoegdheden geeft om Facebook- en Twittergebruikers te onderdrukken, die het durven hun kritische mening over de Palestijnse leiders in het openbaar te uiten. Verschillende journalisten en politieke activisten zijn reeds gearresteerd of opgeroepen tot ondervraging op verdenking van het schenden van de nieuwe wet. Veel Palestijnen zijn vandaag dus bang om een commentaar te posten op de sociale media, dat de gevoelens zou kunnen kwetsen van een seniorlid die zit in de officiële vergadering in het hoofdkwartier van Abbas in Ramallah.

Al-Dayeh is verre van de hoofdpersoon hier - hoewel men van zijn persoonlijke verhaal een interessante lezing kan maken. Dit gaat over het laten zwijgen van critici. Het gaat om schendingen van de mensenrechten, niet alleen door de Palestijnse Autoriteit, maar net zo goed door Hamas. Dit gaat over hoe Palestijnse leiders hun mensen blijven leiden naar nog meer schade en verdriet. Dit gaat ook over de voortdurende mislukking van de internationale gemeenschap om dingen als het bovenstaande op te merken. Al-Dayeh is maar gewoon een pion, maar in een veel, veel groter dictatoriaal drama.

Khaled Abu Toameh, een bekroond journalist, is gevestigd in Jeruzalem.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: How Palestinians Silence Palestinians