www.wimjongman.nl

(homepagina)

De Iraniërs gek maken

 

Minister Mike Pompeo

Door Shoshana Bryen - 25 mei 2018

Het was dus onvermijdelijk dat toen staatssecretaris Mike Pompeo de twaalf doelstellingen opsomde die Iran tot een positieve speler op het internationale toneel zou maken - doelstellingen die de Verenigde Staten van plan zijn om na te streven - de geleerden zouden klagen: "Zij zullen er nooit mee akkoord gaan".

Onvermijdelijk, maar het niveau van angst is eigenlijk een beetje schokkend. "Roepen, woede en 'regime veranderen' bombast. "Economische oorlog tegen Iran. In een ironische knipoog naar de popcultuur en misschien een versluierde bedreiging voor president Trump, "in de media-satire Netwerk van 1976, de gefrustreerde en emotioneel razende presentator Howard Beale, geconfronteerd met een beëindiging, komt in de uitzending en roept: "Ik ben zo gek als een deur en ik ga het niet meer pikken". En Pompeo gebruikte "elementen van die presentatie ... met Benjamin Netanyahu, een scherpe criticus van het akkoord. "Europese bondgenoten, toen gealarmeerd, riepen: "Het Iraanse volk zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in het gezicht slaan."

Wendy Sherman, de architect van JCPOA, die niet geschokt was door het feit dat de V.S. de mullahs 1,7 miljard dollar betaalden, die ze onmiddellijk doorstuurden naar hun vazallen in Syrië, Libanon en Gaza, was geschokt door de verklaring over de Amerikaanse interesse van de heer Pompeo. "Het was op zijn zachtst gezegd een diplomatiek overschrijding [.]. ... Het is gevaarlijk om te denken dat we Iran weer op het pad van de ontwikkeling van kernwapens zouden laten gaan, terwijl we proberen Iran tot alle twaalf doelstellingen over te halen. Het is buitengewoon". Het vooruitzicht dat Iran aan alle twaalf de eisen zal voldoen "is vrijwel nihil. Wat Trump deed, maakt het eigenlijk veel moeilijker om het te bereiken. (Omwille van de beknoptheid zullen we het feit negeren dat ze zei dat Iran "terug zal gaan op het pad", want het een feit is dat Iran nooit het pad van de ontwikkeling van kernwapens heeft verlaten.)

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, beschuldigde de VS van "terugvallen in oude gewoonten". Ja, heer Zarif, dat lijkt waar te zijn.

Het is niet de plicht van welk land dan ook om het eindspel van zijn tegenstander na te jagen in plaats van zijn eigen eindspel. Het is niet het doel van de Verenigde Staten om dictators tevreden houden. En, zoals de regering-Obama het zowel in Noord-Korea als in Iran heeft geprobeerd, en heeft laten mislukken, sinds wanneer is toegeven in elk geval succesvol? Hitler, de Kaiser, de American Confederacy, de Britten in 1776 en 1812, Vlad de Impaler, Genghis Khan en Saladin zouden de wereld niet hebben verbeterd.

En wat eist minister Pompeo van Iran?

Met welke van deze twaalf Iraanse verwoestingen hierboven zou mevrouw Sherman het eens zijn om mee door te gaan? Het is niet zo dat we hen vroegen om hun mannelijke pasgeborenen in de rivier te gooien - daarmee kon Farao ook niet tevreden gesteld worden.

Dit zijn allemaal voorbeelden van Iraans gedrag dat de vrede en veiligheid in het Midden-Oosten en de rest van de wereld ondermijnt. En als het voor niemand oké is, waarom dan doen alsof ze niet opgemerkt worden? In het belang van het niet irriteren van de mullahs?

Bron: Making the Iranians Mad – Jewish Policy Center