www.wimjongman.nl

(homepagina)

Hijab Kronieken

door Majid Rafizadeh - 5 augustus 2018

Vorige maand heeft een Iraanse rechtbank Shaparak Shajarizadeh, 43 jaar oud, veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, met een proeftijd van 18 jaar, wegens het in het openbaar verwijderen van haar hoofddoek.

In onze jeugd in Iran zou het geschreeuw van mijn zus 's nachts door de stilte van ons huis heen snijden. Nachtmerries zouden haar wakker maken en haar te bang maken om weer te gaan slapen. We moedigden haar allemaal aan om haar angsten te delen; wat ze altijd weigerde. 's Nachts gaat ze dan eindelijk open en schudt haar hele lichaam van angst.

Afgeschrikt om de vraag hardop te stellen, fluisterde mijn toen negenjarige zus: "Zal Allah mij aan mijn haar ophangen? De religieuze Quran-leraar op onze school vertelde ons in de klas dat als we ons haar in het openbaar laten zien, God ons aan ons haar zal ophangen in het hiernamaals en martelen tot in het oneindige. Hij zal ons doen herrijzen als we sterven en ons vervolgens opnieuw martelen," fluisterde ze. "Ik ging naar de supermarkt en vergat mijn hijab te dragen. Zal Hij mij nu in het oneindige martelen?

Mijn zus ging toen naar een van de tienduizenden scholen, zowel in Iran als in het buitenland, die worden geleid onder de sharia van de Islamitische Republiek Iran. Veel religie en de Koran-leraren in deze scholen gebruiken de richtlijn hierboven om meisjes te waarschuwen niet hun haar te laten zien. De richtlijn komt van een vermelde hadith, de gezegden en handelingen van Mohammed.

Volgens die leer, zag de schoonzoon en neef van de profeet, zo verklaarden Ali en zijn vrouw, die de dochter van de profeet was, dat zij de profeet zagen huilen.

"Zij vroegen naar de reden waarom de Heilige Profeet huilde. Hij antwoordde: "In de nacht van de hemelvaart (Mairaj) zag ik de straffen die sommige vrouwen kregen, vandaag herinner ik me die scènes. Daarom maak ik me zorgen." Ze vroegen: "Vertel ons alsjeblieft wat je hebt gezien? Hij antwoordde: "Ik zag een vrouw aan haar haren hangen en haar hersenen kookten. (Dit was de straf voor die vrouw die haar haar niet verbergt, door haar hoofd voor mannen te bedekken)."

Maar waarom zouden deze leraren dit hun leerlingen vertellen, over deze gruwelijke straffen als ze nog maar acht of negen jaar oud zijn? Nou, de beste tijd om mensen te indoctrineren voor hersenspoeling is wanneer ze jong zijn. Ze zijn onwetend en vertrouwensvol. Ook voor radicale moslims is het gebruik van angst een krachtig middel om mensen te dwingen in hun extremistische idealen te geloven en de praktijken en eisen van hun leiders te volgen.

Het zijn niet alleen sommige scholen en moskeeën die worden gebruikt als platforms om de zaden van angst te planten in kleine meisjes met betrekking tot het laten zien van hun haar. Als de sharia eenmaal in het politieke establishment zit, moet er een islamitisch rechtssysteem komen waarmee mensen die Gods heerschappij ontregelen streng kunnen worden gestraft.

Dergelijke video's laten bijvoorbeeld zien dat een jong meisje in Iran in het openbaar wordt geslagen door de religieuze strijdkrachten van het regime, omdat ze haar haren onvoldoende bedekt. Veel moslimvrouwen, onder wie leden van mijn eigen gezin, zijn bang om hun hijab af te leggen, ook al zijn ze volwassen en zijn ze misschien niet meer religieus, en wonen ze misschien zelfs op een plek waar ze hun hijab mogen uittrekken. De angst om hun haar te laten zien, en de gevolgen die ze fysiek en spiritueel zouden kunnen ondervinden, achtervolgen hen nog steeds en beïnvloeden de keuzes die ze maken in hun dagelijks leven.

Zoals blijkt uit het opleggen van de sharia in Iran en in gebieden die worden geregeerd door islamitische groeperingen, gaat het bij de sharia niet alleen om het plaatsen van religieuze leiders in machtsposities om de natie te regeren, maar ook om het controleren van de dagelijkse activiteiten van de mensen en alle aspecten van hun leven, inclusief hun lichaam. Daarom moet een einde worden gemaakt aan deze radicale leerstellingen op scholen en in moskeeën, voordat de sharia de staat domineert.

Mijn zus is nog steeds bang haar hijab af te leggen als gevolg van die verschrikkelijke verhalen die de radicale islamitische instructeurs haar geleerd hebben toen ze klein was. Het is in haar onderbewustzijn zoals het voor veel andere meisjes ook is. Hoeveel meisjes moeten er nog wakker worden uit deze nachtmerries? Ik hoop nog steeds dat op een dag mijn zus goed zal slapen, en dat de kleine meisjes die in diezelfde klaslokalen zitten, met hun geest vol gruwelijke taferelen, zich op een dag veilig zullen voelen om hun haar te laten zien, en veilig 's nachts hun hoofd neer te leggen. Tot die tijd zal ik ook niet rusten.

 

Afbeelding: Een vrouw (rechts) die in Iran door de "moraalpolitie" in elkaar is geslagen omdat ze geen hijab droeg, ligt op de grond, verzorgd door een andere vrouw. (Beeldbron: WhiteWednesdays-videoscreenopname via Masih Alinejad/YouTube)

Dr. Majid Rafizadeh, is een Harvard opgeleide geleerde, zakenman, politicoloog, bestuurslid van Harvard International Review en voorzitter van de International American Council on the Middle East. Hij was auteur van verschillende boeken over de islam en het Amerikaanse buitenlandse beleid. Hij is te bereiken op Dr.Rafizadeh@Post.Harvard.Edu

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Hijab Chronicles