www.wimjongman.nl

(homepagina)

Danon waarschuwt de VN: "Als Hezbollah Israël durft aan te vallen, zal het Libanon ruïneren."

"Hezbollah heeft een terreurbasis gebouwd binnen de burgerbevolking, die doorloopt tot aan de Israëlische kant van de grens, allemaal gefinancierd door Iran," aldus de Israëlische ambassadeur van de Verenigde Naties, Danny Danon, in een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad.

Door Jackson Richman - 19 december 2018

 

Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Danny Danon, tijdens een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad op 19 december 2018, toont een luchtfoto van het zuidelijke deel van Kfar Kila, waar een ondergrondse terreurtunnel de grens met Israël passeerde. Bron: Permanente missie van Israël naar de VN.

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Danny Danon, waarschuwde woensdag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor de dreiging die Hezbollah vormt voor de Joodse staat en noemde de terroristische groepering het "levensbloed" vanuit Iran.

"Hezbollah heeft een terreurbasis gebouwd binnen de burgerbevolking, die doorloopt tot aan de Israëlische kant van de grens, allemaal gefinancierd door Iran," zei hij in een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad. "Dit is niet alleen een duidelijke schending van Resolutie 1701, maar Hezbollah gebruikt ook Libanese burgers als menselijk schild. Als Hezbollah Israël durft aan te vallen, zal Libanon worden geruïneerd."

De speciale zitting van de Veiligheidsraad vond woensdag plaats naar aanleiding van de onthulling eerder deze maand van verschillende door Hezbollah gegraven tunnels die zich uitstrekken tot op het Israëlische grondgebied. Eerder deze week, zei de U.N. Interim Force in Libanon (UNIFIL) dat Hezbollah de resolutie 1701 van de Veiligheidsraad had geschonden.

"Na verder technisch onderzoek, dat onafhankelijk van elkaar is uitgevoerd in overeenstemming met haar mandaat, kan UNIFIL in dit stadium bevestigen dat twee van de tunnels de Blauwe Lijn oversteken. Deze vormen de schendingen van resolutie 1701 van de Veiligheidsraad van de V.N.", aldus de vredesmacht in een verklaring.

Tijdens zijn opmerkingen, openbaarde Danon nog meer bewijsmateriaal van de schendingen door Hezbollah aan de Veiligheidsraad, met inbegrip van een luchtfoto van een "privé-samenstelling" in het zuidelijke deel van Kfar Kila, ongeveer 80 meters van een ondergrondse verschrikkingstunnel van de Libanese grens in Israël, waar het een observatiepost UNIFIL nadert.

 

De Israëlische Ambassadeur aan de Verenigde Naties, Danny Danon, toont een luchtfoto bij een speciale zitting van de Veiligheidsraad van de VN op 19 dec. 2018, van de Libanese stad van Kfar Kila, vanwaar twee ondergrondse Hezbollah-terreurtunnels de Libanese grens de Libanese grens oversteken. Bron: Screenshot.

Danon beschuldigde ook het Libanese leger van het helpen Hezbollah.

"Israël gaf UNIFIL precieze informatie over de locatie van de tunnel. Nadat UNIFIL dit aan het Libanese leger had verteld, werd het vervolgens tegengehouden toen men probeerde het gebied te bereiken," zei de ambassadeur. "Bronnen binnen het Libanese leger informeerden Hezbollah over deze informatie, waardoor de terroristische organisatie de operaties van de tunnel kon verbergen en de verdedigingsacties van Israël kon dwarsbomen."

"Libanese legerambtenaren werken voor Hezbollah, terwijl UNIFIL er niet aan werkt om het mandaat in het gebied op de noodzakelijke manier in te vullen," zo voegde hij toe.

Vanaf vorige week heeft Israël vier tunnels van Hezbollah in "Operatie" Noordelijk Schild" vernietigd.

Netanyahu: Fixeren van wat er in Libanon gebeurt, had al lang geleden moeten gebeuren.

Tijdens de zitting op woensdag herhaalde Jean-Pierre Lacroix, de adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor vredeshandhavingsoperaties, de UNIFIL-verklaring van eerder in de week, die zegt dat de tunnels die zich tot in Israël uitbreiden een "ernstige schending" vertegenwoordigen van Resolutie 1701.

Andere naties veroordeelden ook Hezbollah voor haar schendingen van de VN-resoluties.

De vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk bij de Veiligheidsraad, Karen Pierce, zei dat Hezbollah "flagrante minachting heeft getoond voor VN-resoluties" met zijn militaire activiteiten, en noemde het "sterk" alarmerend".

Ook de Amerikaanse vertegenwoordiger, Rodney Hunter, zei dat Hezbollah een "ernstige en reële bedreiging" is en drong er bij de internationale gemeenschap op aan om actie te ondernemen tegen Hezbollah.

Voorafgaand aan de speciale zitting sprak de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over de Hezbollah-tunnels en de algemene dreiging:

"Er is een heel groot verschil met wat wij doen en dat is in feite proberen om onszelf in de lucht te beschermen tegen het openlijk verklaarde doel om ons te vernietigen," vertelde hij tegen verslaggevers.

Hij vervolgde: "Hezbollah zegt: "We gaan jullie vernietigen. We gaan jullie van de aarde wegvagen. We helpen Iran dat jullie van de aardbodem wil wegvegen. En we gaan wapens naar Libanon zelf brengen en wapens vanuit Iran naar Syrië voor dat doel, jullie vernietiging."”

Netanyahu noemde de sluiting van fabrieken in Libanon die de precisie van raketten zouden gaan verbeteren, die zo zei hij "door Hezbollah werd gedaan nadat ik bij de VN" erover sprak.

Met betrekking tot een resolutie waarin de terroristische groepering wordt veroordeeld, zei de Premier dat de terreurtunnels resolutie 1701 van de Veiligheidsraad schenden, die alle gewapende groepen behalve de Libanese strijdkrachten - het officiële Libanese leger - verplichtte om ten noorden van de Litani rivier te blijven na het einde van de Tweede Libanese Oorlog van 2006.

Netanyahu zei dat het ondernemen van actie om op te lossen wat er in Libanon gebeurt "duidelijk al veel te laat is".

Bron: Danon warns UN: ‘If Hezbollah dares to attack Israel, it will bring ruin to Lebanon’ | JNS.org