www.wimjongman.nl

(homepagina)

Palestijnen: Hamas en Fatah - Verenigd tegen Trump

door Khaled Abu Toameh - 20 februari 2018

De twee rivaliserende partijen Fatah en Hamas zijn bereid hun meningsverschillen opzij te schuiven en samen te werken om het plan van de Amerikaanse president Donald Trump voor vrede in het Midden-Oosten, waarvan de details onbekend blijven, te verijdelen. Het dwarsbomen van het vredesplan van Trump is een topprioriteit geworden.

Hamas en de regerende Fatah-fractie van President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit blijven elkaar de controle over de Gazastrook betwisten.

Echter de twee rivaliserende partijen zijn bereid hun meningsverschillen opzij te schuiven en samen te werken om het plan van de Amerikaanse president Donald Trump voor vrede in het Midden-Oosten, waarvan de details onbekend blijven, te verijdelen.

Het frustreren van Trumps vredesplan is een topprioriteit geworden voor Hamas en Fatah. Het is een missie die veel belangrijker lijkt te zijn dan het verlichten van het lijden van de Palestijnen in de Gazastrook, waar 65% van de gezinnen onder de armoedegrens leeft.

Hoewel de details van het plan van de Trump nog steeds niet openbaar gemaakt zijn, zeggen Palestijnen uit het gehele politieke spectrum, dat zij nooit een vredesinitiatief zullen aanvaarden wat door de Trump-regering wordt gepresenteerd. Wat het vredesplan ook zal zijn, het antwoord is: Nee.

In de ogen van de Palestijnse leiders, heeft de Amerikaanse regering aangetoond ongekend "vijandigheid" te zijn ten aanzien van de Palestijnen.

De Palestijnen zijn niet alleen sterk gekant tegen het plan van Trump, dat bekend staat als de "deal van de eeuw". Hamas en Fatah zeggen nu dat ze hun uiterste best zullen doen om het te dwarsbomen.

Ze zeggen dat ze het plan zien als een "samenzwering tot opheffing van de Palestijnse zaak en de nationale rechten." Het is niet duidelijk waarom de Palestijnen zich verzetten tegen een plan waarvan de gegevens nog niet eens openbaar zijn gemaakt.

De Palestijnse afwijzing van het plan is kennelijk gebaseerd op onbevestigde verslagen in de media en geruchten.

In ieder geval weten de Palestijnen al dat geen enkel Amerikaans vredesplan aan hun eisen zal voldoen.

Abbas Fatah eist 100% van het grondgebied dat Israël veiliggesteld heeft in 1967, namelijk de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook.

Hamas eist van zijn kant 100% van alles: van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee. Zoals de Hamas-leiders herhaaldelijk bevestigen, is het doel: het "bevrijden van heel Palestina", dat wil zeggen: alles van Israël.

De Palestijnen hebben nog niet precies ingediend hoe zij voornemens zijn om Trumps plan te frustreren, als en wanneer het openbaar wordt gemaakt. Op zijn minst kunnen straatprotesten en krachtige veroordelingen van de VS, Israël en alle Arabische landen die het vredesplan aanvaarden, worden verwacht.

Hamas en Fatah maken echter nog steeds ruzie over de "verzoening"-overeenkomst die ze ondertekenden in Caïro in november 2017.

Volgens Hamas is het akkoord mislukt omdat Abbas weigerde de sancties op te heffen die hij vorig jaar aan de Gazastrook heeft opgelegd.

De sancties omvatten de gedwongen pensionering van duizenden ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit en de opschorting van de sociale bijstand aan honderden gezinnen. Abbas heeft bovendien geweigerd om Israël te betalen voor de levering van elektriciteit en brandstof aan de Gazastrook.

Abbas en zijn regering houden Hamas echter verantwoordelijk voor het belemmeren van de uitvoering van het "verzoeningsakkoord", dat onder auspiciën van Egypte tot stand is gekomen.

De weigering van Hamas om te ontwapenen en de militaire en politieke controle over de Gazastrook af te staan, is de voornaamste hinderpaal die de overeenkomst dreigt te saboteren, zo beweren zij.

Kennelijk hechten Hamas en Fatah meer belang aan hun machtsstrijd, dan aan het welzijn van hun volk in de Gazastrook.

De worsteling tussen de twee rivaliserende partijen veroorzaakt een intens lijden in de Gazastrook, waar een aantal ziekenhuizen gedwongen was om te sluiten als gevolg van een ernstig tekort aan medicijnen en generatorbrandstof.

Terwijl Fatah en Hamas nog steeds misbruik van elkaar blijven maken, zijn ze echter eensgezind over de kwestie van Trumps "deal van de eeuw".

Hamas en Fatah zijn bereid elkaar te ondersteunen en de krachten te bundelen in de strijd tegen het plan van de Amerikaanse regering.

Voormalige Hamas-leider Khaled Mashaal is zo ver gegaan dat hij Abbas heeft geprezen voor zijn vastberaden verzet tegen de "deal van de eeuw". De voormalige leider van Hamas heeft ook gezegd dat zijn beweging Abbas zelfs zou steunen in een impasse met de regering van de VS.

In uitspraken gepubliceerd op 17 februari zei Mashaal, dat Abbas "de sterkste partij was die het plan van Trump kan belemmeren". De Palestijnen, zo voegde Mashaal toe, zijn de enigen die tegen het plan zijn.

Mashaal zei dat hij zelfs bereid was om Abbas zijn straffen van de Palestijnen in de Gazastrook te vergeven - alles omwille van het dwarsbomen van het vredesplan van de Verenigde Staten.

"Ondanks de maatregelen die hij aan de Gazastrook en de Hamas heeft opgelegd, zou de beste oplossing zijn om Abbas te steunen in zijn verzet tegen het plan," zei hij. "Trumps 'deal van de eeuw' zal niet doorgaan zolang de Palestijnen het categorisch afwijzen."

Mashaals opmerkingen komen overeen met die van Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad en andere radicale Palestijnse groeperingen, die ook hebben benadrukt dat Trumps vredesplan "niet zal doorgaan". Zijn opmerkingen sluiten ook aan bij die van Abbas en Fatah, die in de afgelopen weken elk platform hebben gebruikt voor hun afwijzing van het plan.

Neem bijvoorbeeld deze recente verklaring uitgegeven door Fatah ten aanzien van het plan:

"Zonder een Palestijnse naleving, zal de 'deal van de eeuw' niet doorgaan. De Palestijnen verwerpen het. Ze (de Trump-regering) zullen geen Arabier vinden die zal instemmen met het verraden van Jeruzalem en het Palestijnse volk."

In de afgelopen weken heeft Abbas zelfzich ook tegen het plan van Trump uitgesproken – een daad die hem duidelijk de steun heeft opgeleverd van de voormalige leider van Hamas. Abbas zegt dat hij het plan ziet als een poging van de regering van de VS om "dictaten op te leggen" aan de Palestijnen.

"We nemen van niemand instructies aan," zo werd Abbas geciteerd toen hij zei: "We hebben"nee"gezegd tegen Trump, en zijn plan zal niet worden aanvaard. We zeggen "nee" en 1000 maal nee als het gaat om ons lot, onze zaak en ons volk. Wij accepteren geen VS meer als een bemiddelaar tussen ons en Israël."

De Palestijnse patiënten in de Gazastrook die stierven door gebrek aan goede medische verzorging, geven weinig om Trump of zijn vredesplan. Evenmin doen dat de duizenden werknemers die zijn beroofd van hun salaris, of de studenten die de Gazastrook niet kunnen verlaten vanwege de voortdurende sluiting (door Egypte) van de Rafah grensovergang. Voor hen is er de strijd om te overleven.

Hamas en Fatah leiders zijn ondertussen verwikkeld in een nogal heel andere strijd om te overleven: dat hun leiders maar aan de macht blijven.

Ze zijn bereid om met elkaar te blijven vechten tot de laatste Palestijn. Het mag dan zijn dat de bemiddeling van de Egyptenaren mislukt is om tot "verzoening" te komen en een Palestijnse eenheid te bereiken. De Trump-regering is er blijkbaar in geslaagd waar de Egyptenaren in faalden: het verenigen van Hamas en Fatah tegen een initiatief voor vrede.

Khaled Abu Toameh, een bekroond journalist, is gevestigd in Jeruzalem.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Palestinians: Hamas and Fatah - United against Trump