www.wimjongman.nl

(homepagina)

Maak je geen zorgen, het zijn alleen maar vuurvliegers

door Ben-Dror Yemini - 15 juli 2018

We begrijpen waarom Israël niet nog een confrontatie wil aangaan, en het is een goede zaak dat het dat ook niet doet. Een nieuwe confrontatie zal leiden tot de vooraf bepaalde fasen van raketten die gelanceerd worden op de zuidelijke en centrale gebieden van Israël, vernietiging in de Gazastrook, vele doden en talloze demonstraties over de hele wereld tegen "de oorlogsmisdaden van Israël".

In het verleden heeft internationale druk op de straat en in de media Israël gedwongen in te stemmen met een staakt-het-vuren. Het doel om de infrastructuur van Hamas uit te schakelen werd niet bereikt, maar Israël werd afgeschilderd als een land dat oorlogsmisdaden beging. De volgende keer zal hetzelfde gebeuren. Waarvoor?

We kunnen ervan uitgaan dat dit een van de redenen is waarom Israël dinsdag de sluiting van de grensovergang Kerem Shalom heeft aangekondigd, althans gedeeltelijk.

Het is het gemakkelijkste en meest beschikbare ding om te doen. Maar het is ook het ergste wat je kunt doen. Denkt iemand daar dat zij die de vlieger oplaten bang of afgeschrikt zullen zijn? Denken ze dat het doel van de lanceerders was om een einde te maken aan de humanitaire crisis in Gaza? Er zijn al talloze berichten over de crisis, waarbij de vingers meer naar Israël wijzen dan naar Hamas. Het is vervelend, maar daar staan we nu. Hamas verslaat Israël in de propagandaoorlog. En wat doet Israël? Het geeft Hamas nog meer propagandawapens.

Dinsdag, onmiddellijk na de aankondiging van Israël, legde Hamas een verklaring af over "het zwijgen van de wereld in het licht van de oorlogsmisdaden van Israël". Niet dat het ooit moeilijk was om Israël de schuld te geven, maar gisteren was het veel gemakkelijker.

Je hebt echt de telefoongesprekken al ontvangen van media-agentschappen over de hele wereld. Ze willen allemaal uitleg. Het spijt me, maar ik heb geen goede verklaring. De Palestijnen laten immers alleen maar vliegers op en Israël, als het achtste machtigste land ter wereld, volgens het rapport van The 2018 Best Countries en de ranglijsten die deze week zijn gepubliceerd, drukt zwaar op de inwoners van Gaza.

Hamas doet de groeten. Dat is wat men wilde. Dat is wat men kreeg. En daar ligt het probleem. In plaats van nog een stap te zetten die slechts verwaarloosbare gevolgen heeft - zullen de brandstichtingsaanvallen doorgaan - hadden we de inwoners van Gaza en Hamas een dramatisch aanbod kunnen doen: Welvaart voor demilitarisatie. Alles, inclusief een zeehaven, het opheffen van de blokkade van de Gazastrook (en degenen die dat willen kunnen ook een auto krijgen voor elke werknemer), in ruil voor de demilitarisatie van de Gaza - welzijn, arbeid en onderwijs, industrie in plaats van raketten, tunnels en de doodsindustrie.

Het was zelfs mogelijk, en zelfs noodzakelijk, om de Europese Unie (die al een soortgelijk idee had geopperd) en de secretaris-generaal van de VN daarvoor in dienst te nemen om een dergelijk Israëlisch initiatief te bevorderen, zonder te hoeven wachten op het vredesinitiatief van Trump.

Het is waar dat Hamas' gezworen aanhangers van de wereldwijde linkse jihadcoalitie daarbij tegen Israël zouden blijven demonstreren, maar vele anderen zouden begrijpen dat Hamas het probleem is. Als we denken dat de internationale publieke opinie dit zal begrijpen, dan vergissen we ons ernstig.

En nee, dit is geen nutteloos voorstel, want als Hamas ja zegt, zal dat Israël ten goede komen. En als Hamas nee zegt, dan zal Israël opnieuw weer voordeel hebben.

Maar conceptuele doofheid beheerst het Israëlische leiderschap in het algemeen en Netanyahu in het bijzonder. Zijn voorzichtigheid is te begrijpen. Hij wil geen nieuwe confrontatie. Zijn gedachte ligt bij het noorden, tegenover Iran. Maar Hamas leidt ons naar een gewapend conflict, misschien wel onder Teherans leiding.

In plaats van steun te vragen voor de volgende confrontatie, doet Israël alles wat in zijn macht ligt om ervoor te zorgen dat de volgende confrontatie er net zo uitziet als de vorige twee keer: meer verwoesting en meer internationale vijandigheid. Daarom is het tijd voor een Israëlisch initiatief. Maar in plaats daarvan hebben we een stap gezet die onszelf aantast.

Bron: Dont worry, they are only flying kites