www.wimjongman.nl

(homepagina)

Palestijnen: Waarom Hamas niet zal ontwapenen

door Khaled Abu Toameh - 26 maart 2018

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit leeft in een illusie als hij denkt dat zijn rivalen in Hamas ooit zouden instemmen met het neerleggen van hun wapens of het afstaan van de controle over de Gazastrook.

Hamas is niet van plan zijn militaire en veiligheidsapparaat te ontmantelen. Het is ook niet van plan om toe te staan dat de veiligheidstroepen van Abbas in de Gazastrook worden gestationeerd. Deze weigering is de reden waarom dit "verzoeningsakkoord" dat Abbas in oktober 2017 in Caïro met Hamas heeft gesloten, nooit in feiten ter plaatse zal worden omgezet.

Hamas is bereid om Abbas alles te geven wat hij in de Gazastrook wil, behalve de veiligheidscontrole. Hamas heeft er geen enkel probleem mee om Abbas en zijn regering te laten functioneren als zijnde een "civiel bestuur" in de Gazastrook om daar geld en verschillende diensten aan overheidsinstellingen te verstrekken.

Als Abbas salarissen wil betalen aan ambtenaren in de Gazastrook, is dat prima voor Hamas. Als hij de brandstof-, water- en elektriciteitsvoorziening van de Gazastrook wil betalen, is dat ook prima voor Hamas.

Veiligheidscontrole is echter het laatste wat Hamas van Abbas wil. Voor Hamas is deze 'veiligheid' een rode lijn die niet mag worden overschreden.

Wat is de reden voor de felle oppositie van Hamas om de veiligheidscontrole over de Gazastrook op te geven?

Hamas wil om twee redenen zijn wapens en veiligheidscontrole over de Gazastrook behouden: ten eerste wil het wapens, zodat het de "gewapende strijd" tegen Israël kan voortzetten. Ten tweede weet Hamas dat op het moment dat het de veiligheidscontrole over de Gazastrook overdraagt aan de Palestijnse Autoriteit (PA), veel van de leiders en leden zullen worden gedood of gevangengezet door de veiligheidstroepen van Abbas.

Ahmed Bahr, een hooggeplaatste Hamas-functionaris in de Gazastrook, beschreef Abbas' eis dat Hamas zijn veiligheids- en militaire apparaat ontmantelt als "idioot".

In een preek die hij op 23 maart in de Al-Mahatamoskee in de centrale Gazastrook hield, zei Bahr dat de kwestie van de ontwapening van Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen "niet-onderhandelbaar" was. Hamas, voegde hij eraan toe, zal zijn wapens niet aan een Palestijnse overheid overhandigen die veiligheidscoördinatie met Israël in de Westbank leidt. "De wapens van het Palestijnse verzet zijn legitieme wapens die zullen worden gebruikt om onze rechten te herstellen en ons land te bevrijden," zei de Hamas-ambtenaar. "De gewapende strijd [tegen Israël] is een recht dat door het internationaal recht wordt gewaarborgd."

Bahrs verklaringen tonen aan dat Hamas nog steeds geen vertrouwen heeft in Abbas en zijn Palestijnse Autoriteit, voornamelijk vanwege hun nauwe veiligheidsbanden met Israël. Voor Hamas is de coördinatie van de veiligheid met Israël een vorm van verraad en Hamas zou op geen enkele manier willen samenwerken met een Palestijnse partij die met de Israëli's samenwerkt.

Hamas beschuldigt de veiligheidstroepen van de PA en Israël er nog steeds van een gezamenlijk optreden tegen haar leden op de Westelijke Jordaanoever.

In een recente verklaring heeft Hamas de Palestijnse Autoriteit ervan beschuldigd tien van haar leden daar te hebben gearresteerd. De arrestaties vonden plaats in de steden op de Westelijke Jordaanoever Tulkarem, Nablus, Kalkilya, Hebron en Ramallah, volgens Hamas. Onder de gevangenen bevond zich een Palestijnse journalist, Osama Shahin. Hamas zei dat twee van de gevangenen in hongerstaking zijn gegaan om te protesteren tegen hun "illegale" opsluiting.

Hamas vreest dat veel van haar leiders en leden hetzelfde lot te wachten staat als het de veiligheidstroepen van Abbas toestaat in de Gazastrook op te treden. Degenen die geluk hebben, zullen alleen maar achter de tralies belanden. Minderbedeelden worden dan op openbare pleinen geëxecuteerd door Abbas-loyalisten.

Hamas herinnert zich nog steeds de dagen tussen 1993 en 2007, toen de Palestijnse Autoriteit de Gazastrook onder controle had. Vervolgens zaten veel Hamas-leiders en hoge ambtenaren in de gevangenis of stonden onder huisarrest.

In die tijd was een van de favoriete methoden van de PA voor het "martelen" en vernederen van Hamas leiders het afscheren van de baarden van de Hamas leiders. Verschillende leiders van Hamas, waaronder Mahmoud Zahar, werd de baard afgeschoren door hun Palestijnse ondervragers terwijl ze in de gevangenis zaten.

Dit was de techniek van de Palestijnse Autoriteit om de Hamas-leiders te straffen. Moslims geloven dat het volgens de islamitische leer verplicht is voor mannen om een baard te laten groeien. De profeet Mohammed zou zelfs zeggen: "Wees onderscheiden van de ongelovigen in het groeien van uw baarden en scheren uw snor".

De vrees van de Hamas-leiders voor wat hen te wachten staat als zij de controle over de Gazastrook opgeven, is niet ongerechtvaardigd.

In een toespraak op 19 maart voor de leiders van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie in Ramallah dreigde Abbas met "schoenen naar de hoofden te gooien" van de Hamas-leiders. De schoenen, zei hij, zullen de hoofden van de hoogste en meest ondergeschikte mens in Hamas raken.

De dreiging van Abbas was een reactie op de klaarblijkelijke moordpoging tegen zijn premier, Rami Hamdallah, en hoofd van de algemene inlichtingendienst, Majed Faraj, tijdens een bezoek aan de Gazastrook eerder deze maand. De twee hoge Palestijnse ambtenaren bleven ongedeerd toen een bermbom explodeerde in de buurt van hun konvooi in de noordelijke Gazastrook - een gebied dat door Hamas wordt gecontroleerd. Abbas heeft Hamas "volledig verantwoordelijk" gehouden voor de aanval, terwijl Hamas elke verantwoordelijkheid heeft ontkend.

De aanval op het konvooi heeft geleid tot een ernstige crisis tussen Abbas en Hamas en het door Egypte tot stand gebrachte "verzoeningsakkoord" tussen de beide partijen vernietigd. Onder de huidige omstandigheden klinkt elke uitspraak over het opgeven van de veiligheidscontrole van Hamas op de Gazastrook eerder als een grap, vooral in het licht van de beschuldiging van Abbas dat de terreurgroep had geprobeerd zijn premier en inlichtingenhoofd te doden.

Hamas heeft zich het afgelopen decennium tot de tanden toe bewapend. Met de hulp van Iran en andere islamitische en Arabische terreurgroepen slaagde Hamas erin grote hoeveelheden wapens de Gazastrook binnen te smokkelen door tientallen tunnels langs hun gemeenschappelijke grens met Egypte. Volgens sommige berichten zijn veel van de wapens, waaronder raketten, gesmokkeld in de periode dat de Egyptische president Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap aan de macht was tussen juni 2012 en juli 2013. Sommige raketten werden later door Hamas en andere Palestijnse groepen gebruikt om Israël aan te vallen.

Daarnaast heeft Hamas duizenden veiligheidsfunctionarissen en militieleden die nooit voor de veiligheidstroepen van Abbas zullen gaan werken. Dit betekent echter niet dat zij geen salarissen van de regering van Abbas zullen accepteren.

Abbas van zijn kant zal nooit instemmen met het opnemen van de Hamas-mannen in zijn veiligheidstroepen. Hij kan Hamas er niet van beschuldigen achter de mislukte moordaanslag op Hamdallah en Faraj te zitten en tegelijkertijd Hamas-milities en -politieagenten in zijn veiligheidstroepen opnemen.

Ironisch genoeg eist Abbas van Hamas dat het zich ontwapent en de veiligheidscontrole op de Gazastrook overdraagt aan zijn regering, maar Hamas heeft het over zijn wens om zijn wapens "over te dragen" naar de Westelijke Jordaanoever. Abbas wil zijn macht uitbreiden naar de Gazastrook, terwijl Hamas de Westelijke Jordaanoever wil overnemen.

Hamas wil zijn wapens om twee redenen "overdragen" naar de Westelijke Jordaanoever: en wel om het regiem van Abbas omver te werpen, en om de "gewapende strijd" tegen Israël voort te zetten.

De strijd met Israël is het verklaarde doel van Hamas. Het regime van Abbas omverwerpen is het niet-openlijke doel.

De wapens van Hamas zijn een rode lijn die niet "moet worden overschreden," zei Khalil Al Haya, een hooggeplaatste functionaris van Hamas.

"Iedereen moet ophouden over deze wapens te praten, want ze zullen blijven vechten tegen Israël. De wapens in de Gazastrook geven alle Palestijnen macht, ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Deze wapens zullen worden overgebracht naar de Westelijke Jordaanoever. De overdracht van de wapens [naar de Westelijke Jordaanoever] zal niet voldoende zijn. Zij zullen worden gebruikt om Israël te bestrijden.

Abbas heeft het geluk dat Israël bij hem op de Westelijke Jordaanoever zit. Anders zou Hamas erin geslaagd zijn om zijn regime omver te werpen en hun wapens "over te dragen" naar de Westelijke Jordaanoever.

Gelukkig voor de Palestijnen zit Israël in het midden tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Anders zouden de loyalisten van Hamas en Abbas raketten en zelfmoordterroristen tegen elkaar versturen. In plaats van op te marcheren naar "verzoening" en "eenheid", hebben Abbas en Hamas hun volk een nieuw model in de "tweestatenoplossing" gebracht: een door Hamas geleid emiraat in de Gazastrook en een mini-PLO-staat op de Westelijke Jordaanoever. Ondertussen zal Abbas blijven dromen van terugkeer naar de Gazastrook, terwijl Hamas zich zal blijven voorbereiden op de oorlog tegen Israël en de Palestijnse Autoriteit te willen ontzetten uit zijn macht.

Khaled Abu Toameh, een bekroond journalist, is gevestigd in Jeruzalem.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2018 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Palestinians: Why Hamas Will Not Disarm